Avi Napisano 26 Marca 2008 Share Napisano 26 Marca 2008 Witam Kolejny Nieuport skończony - tym razem to Ni-11 z Aviaotryada 3 Aviagrupy, przełom 1916/17 roku. Aparat oryginalnej francuskiej produkcji pochodzący z drugiej dostawy. Zatem widzimy tu cechy charakterystyczne dla tej serii maszyn - brak zagłówka za kabiną pilota, system mocowania karabinu Lewis typu Moreau. Kolorystyka również odbiegająca od płatowców późniejszych - powierzchnie płócienne cellonowane (francuski lakier miał bardzo jaskrawy, żółty odcień), drewniane pomalowane zaś kolorem beżowym (beige). Kokardy wczesnego typu, z białym rozgraniczeniem kolorów. Płatowiec noszący wyraźne ślady intensywnej eksploatacji w trudnych, rosyjskich warunkach (foto - Cross & Cockade Journal nr 3/36 2005, str. 174) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 26 Marca 2008 Share Napisano 26 Marca 2008 Szmatopłaty to kompletnie nie moja działka, ale jeśli chodzi o wykonanie i estetykę to ten model zasługuje na najwyższe uznanie. Pięknie pomalowany. Ślady eksploatacji robią bardzo dobre wrażenie. Nie ma śladu sztuczności. Coś pięknego Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 26 Marca 2008 Share Napisano 26 Marca 2008 Piękny, pod but Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 26 Marca 2008 Share Napisano 26 Marca 2008 Witam!!! Świetny model!!! Wzór- konspekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 26 Marca 2008 Share Napisano 26 Marca 2008 Cóż mogę powiedzieć - jak zwykle szacunek Rozumiem że wszystko malowane autentykami Misterkit'a Zapytam się troszkę zgryźliwie - czy przy tak brudnych kołach , choć odrobina błota nie powinna znaleźć się na dolnym płacie ? PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 26 Marca 2008 Autor Share Napisano 26 Marca 2008 ;) Tak, wszystko (prawie wszystko - bo aluminium jest z Alclada) malowane MisterKitem. Zapytam się troszkę zgryźliwie - czy przy tak brudnych kołach , choć odrobina błota nie powinna znaleźć się na dolnym płacie ? Ha, trafne pytanie. Dolny płat jest również "uświniony", jednak jakoś tego na fotkach nie widać - może to przez lekko półmatową fakturę powierzchni, a może przez kąt pod jakim jest widoczny, tudzież grę świateł Jutro zrobię zatem fotkę, na której będzie widoczny spód. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 26 Marca 2008 Share Napisano 26 Marca 2008 Model przepiękny, fantastycznie zrobiony Szacunek kolego !!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 26 Marca 2008 Share Napisano 26 Marca 2008 Nie moja działka to i nie będę się czepiał, bo i pewnie nie ma czego Krótko mówiac - miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Domański Napisano 27 Marca 2008 Share Napisano 27 Marca 2008 Ot i cały Seweryn GRATULUJE KOLEJNEGO SZMATOPŁATA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Marca 2008 Share Napisano 27 Marca 2008 Piękny model pięknego samolotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 27 Marca 2008 Autor Share Napisano 27 Marca 2008 Dzięki za dobre słowo Niebawem kolejne Nieuporty ujrzą światło dzienne - docelowo mam w planach ok. 23 Nieuportów w malowaniach rosyjskich/sowieckich )))). No i kilka w innych - tak więc roboty jest, że ho ho! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Marca 2008 Share Napisano 27 Marca 2008 Avi ...docelowo mam w planach ok. 23 Nieuportów... Ale masz rozmach ! Ja mam tylko jednego Nieuporcika w magazynie . Czekam na Twoje nastepne. Może jakaś szczegółowa relacja z budowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 27 Marca 2008 Autor Share Napisano 27 Marca 2008 Widzisz, to jest tak, że Nieuport jest moim ulubionym samolotem. Do tego dochodzi jeszcze niesamowita mnogość ciekawych lub arcyciekawych malowań - te samoloty były użytkowane dosłownie na całym świecie. Wprawdzie ja robię głównie rosyjskie lub bolszewickie, ale i tych jest od groma (chyba zresztą są najatrakcyjniejsze - poza tym jeśli się da to w ogóle wszystko robię w w/w barwach )) ). A wyobraź sobie teraz faceta, co to od kilku/kilkunastu lat robi tylko Me-109 lub Fw-190 - to dopiero jest korba! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaello Napisano 27 Marca 2008 Share Napisano 27 Marca 2008 Ja tam za takimi samolotami nie przepadam ale jak zobaczyłem ten to aż chciałem sobie taki kupić ale stwierdziłem, że go nie złoże tak wspaniale jak ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Marca 2008 Share Napisano 27 Marca 2008 Avi A wyobraź sobie teraz faceta, co to od kilku/kilkunastu lat robi tylko Me-109 lub Fw-190 - to dopiero jest korba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi