anmisz Napisano 6 Listopada 2019 Napisano 6 Listopada 2019 Witam kolegów, po klilkunastu już latach przerwy w modelowaniu postanowiłem wrócić do hobby. Pierwszy model po przerwie stał się poligonem do oswajania nowego aerografu i farb akrylowych , kolejny raczej nie nadaje się do pokazywnia i trzeci wygląda już na tyle znośnie (Galeria) że postanowiłem zaistnieć na forum Wpadłem na pomysł aby zrobić podwójny projekt "spitfirowy" , dziś dotarły zamówione modele i dodatki do nich - oba bedą w polskich malowaniach. Pod wieloma względami ten warsztat będzie wyzwaniem (powrót do hobby, pierwszy warsztat, nowe dla mnie dodatki itp..). Teraz czas na kompletowanie dokumentacji i do roboty !! 1 Cytuj
greatgonzo Napisano 6 Listopada 2019 Napisano 6 Listopada 2019 1 godzinę temu, anmisz napisał: dziś dotarły zamówione modele i dodatki do nich - oba bedą w polskich malowaniach. (...) Teraz czas na kompletowanie dokumentacji i do roboty !! W przyszłości raczej będzie lepiej odwrócić kolejność i zacząć od dokumentacji. Będzie Ci niezwykle trudno znaleźć polski Spitfire z trójszprychową felgą. Czteroszprychową do MkIX też warto skonfrontować z konkretnym malowaniem. A poza tym - powodzenia! Cytuj
Hello Napisano 6 Listopada 2019 Napisano 6 Listopada 2019 (edytowane) 3 godziny temu, anmisz napisał: oba bedą w polskich malowaniach Dobrze , to dawaj na warsztat . Czekamy . Pozdrawiam Hello Edytowane 6 Listopada 2019 przez Hello Cytuj
anmisz Napisano 6 Listopada 2019 Autor Napisano 6 Listopada 2019 Godzinę temu, greatgonzo napisał: W przyszłości raczej będzie lepiej odwrócić kolejność i zacząć od dokumentacji. Będzie Ci niezwykle trudno znaleźć polski Spitfire z trójszprychową felgą. Czteroszprychową do MkIX też warto skonfrontować z konkretnym malowaniem. Masz całkowitą rację, dokumentacja najpierw! - musze na przyszłość bardziej panować nad emocjami Cytuj
anmisz Napisano 6 Listopada 2019 Autor Napisano 6 Listopada 2019 1 godzinę temu, greatgonzo napisał: W przyszłości raczej będzie lepiej odwrócić kolejność i zacząć od dokumentacji. Będzie Ci niezwykle trudno znaleźć polski Spitfire z trójszprychową felgą No i pierwszy zong, planuję zrobić XVI TD238 z czasów W. Króla ale jak widać na zdjęciu ten egzemplarz miał 4 szprychowe koła. No coż bedą kolejne zakupy Cytuj
greatgonzo Napisano 6 Listopada 2019 Napisano 6 Listopada 2019 Jak wszystkie polskie XVI i niemal wszystkie w ogóle. Cytuj
Baas ArK Napisano 6 Listopada 2019 Napisano 6 Listopada 2019 5 godzin temu, anmisz napisał: Są jakieś kwity na tego WKL? Cytuj
Baas ArK Napisano 7 Listopada 2019 Napisano 7 Listopada 2019 A mógłbyś mnie nakierować, gdzie ich szukać? Anmisz, sorry za offtop. Cytuj
greatgonzo Napisano 8 Listopada 2019 Napisano 8 Listopada 2019 Spitfire IX i XVI lotników Polskich i trzy książki poświęcone polskim dziewiątkom i szesnastkom w serii Polish Wings Stratusa to podstawowe źródło w temacie. Wszystko spod pióra Wojtka Matusiaka. TD 238 Króla będzie w Polish Wings 16. 1 1 Cytuj
anmisz Napisano 17 Listopada 2019 Autor Napisano 17 Listopada 2019 W pracy Sajgon , nie mam czasu na modelowanie Zamówiłem Polish Wings 16 przyda się jak już ogarnę się z robotą. Cytuj
zatras Napisano 22 Listopada 2019 Napisano 22 Listopada 2019 Korzystając z tematu ; czy na MkXVI ,,bubbletop'' wykonano jeszcze jakieś loty ,,czysto'' bojowe W PSP , czy to jednak ,,tylko'' powojenne ,,ptaszki'' Cytuj
anmisz Napisano 23 Listopada 2019 Autor Napisano 23 Listopada 2019 22 godziny temu, zatras napisał: Korzystając z tematu ; czy na MkXVI ,,bubbletop'' wykonano jeszcze jakieś loty ,,czysto'' bojowe W PSP , czy to jednak ,,tylko'' powojenne ,,ptaszki'' W mojej ocenie raczej nie latały czysto bojowo , polskie dywizjony latajace na XVI-ach były częscią BAFO (British Air Forces of Occupattion), formacji utowrzonej po zakończeniu wojny. Przez ostatnią godzinę szperam "w internetach" w temacie koloru jakiego powinienem użyć do pomalowania wnęk i klap podwozia w Spitfire IX WX-D. I przyznam że jestem totalnie zdezorientowany. Oficjalna specyfikacja kamuflarzu i oznakowania RAF, nic nie mówi wprost o wnękach i klapach podwozia , niektóre dyskusje na forach wskazują że moze to być kolor srebrny, instrukcja modelu mówi o kolorze kamuflarzu dolnych powierzchni , a znalazłem też zdjęcia maszyn na któych widać że użyto koloru szarozielonego. Dostępne są więc następujace opcje: Srebrny Szarozielony Kolor kamuflażu dolnych powierzchni Ja skłąniam się ku trzeciej opcji, a co wy koledzy sadziecie? Cytuj
greatgonzo Napisano 23 Listopada 2019 Napisano 23 Listopada 2019 (edytowane) Jesteś w miejscu, gdzie nie ma mowy o żadnej pewności. To jest długa opowieść, ale na jej końcu są tylko wątpliwości. Chyba jedyne co można powiedzieć, to że jeśli przyjąć srebrny dla wnęk podwozia to i wnętrze klap będzie srebrne. Ja malowałbym wnęki w kolorze spodu. W przypadku klap Grey Green i srebrny są... cóż, nie sposób rozstrzygnąć. Aaaa, nie zauważyłem, piszesz o pokrywach podwozia nie o klapach. Te będą srebrne, albo Grey Green. Edycja: Albo kolor spodu oczywiście. Wewnętrzne powierzchnie pokryw podwozia w kolorze spodu to była powszechna praktyka w przypadku Spitfire przez całą wojnę. Edytowane 24 Listopada 2019 przez greatgonzo 1 Cytuj
anmisz Napisano 24 Listopada 2019 Autor Napisano 24 Listopada 2019 16 godzin temu, greatgonzo napisał: Albo kolor spodu oczywiście. Wewnętrzne powierzchnie pokryw podwozia w kolorze spodu to była powszechna praktyka w przypadku Spitfire przez całą wojnę. Decyzja podjęta Będzie w kolorze spodu. Cytuj
anmisz Napisano 24 Stycznia 2020 Autor Napisano 24 Stycznia 2020 Na warsztat pierwsza weszła IX-tka , niestety zawiódł sprzęt fotograficzny i początek budowy nie został uwieczniony dla potomnych (a potem już jakoś poszło bez focenia postępów na bieżąco). W chwli obecnej model wygląda jak poniżej, zastanawaim się jeszcze nad potraktowaniem modelu farbami olejnymi ale.... chyba nie bedzie to jeszcze TEN model. Ps. Proszę o delikatne komentarze:-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi