Gerd Napisano 15 Listopada 2019 Share Napisano 15 Listopada 2019 Figurkę w prawdzie kupiłem przez internet, ale zobaczyłem ją Mosonmagyarovar w 2018 r. na stoisku producenta i zwariowałem! Występuje ona pod nazwą handlową "WWII British Paratrooper with 2 inch Mortar" dostępna w trzech rozmiarach 54mm, 120mm i 200mm i warta jest każdego funta czy złotego. Ta na zdjęciach to 54mm czyli 1:32.(14 GBP) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 16 Listopada 2019 Share Napisano 16 Listopada 2019 Faktycznie świetna w stylu IN ACTION.Nie te znane statyczne i dość pospolite.I zmalowana elegancko wraz z podstawką robi wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 16 Listopada 2019 Share Napisano 16 Listopada 2019 Bardzo mocne wrażenia robi! Takie pytanko natury taktycznej - jaki sens dawać obsłudze broni zespołowej Enfielda? Na moje wyczucie lepszy był by Sten. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 16 Listopada 2019 Share Napisano 16 Listopada 2019 Dla obsługi broni ciężkiej podstawową bronią jest raczej broń krótka Figurka bardzo dynamiczna. Chociaż ułożenie i wybór oporządzenia na niej to czysta abstrakcja nie mająca wiele wspólnego z rzeczywistością, to całość prezentuje się ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 17 Listopada 2019 Autor Share Napisano 17 Listopada 2019 Moździerz 2 calowy to odpowiednik naszej "sześćdzisiątki" służący raczej do rozwiązywania doraźnych problemów typu MG-42 do którego nie jak nie idzie dorzucić granatem, Natomiast Enfield jest do wojowania. Zatem nie wydaje się to połączenie jakoś specjalnie się rażące. Po prawdzie sam też wolałbym karabin niż pm. Pozwolę się z Kolegą PietrATS'em nie zgodzić. Oporządzenie to regulaminowy przykład troczenia ekwipunku żołnierskiego 1937 Pattern Web Equipment z tornistrem Small Pack. Ławo to z resztą sprawdzić. Tutaj lub tu. Polecam także książkę p. Piotra Witkowskiego pt. "Walczący Orzeł - barwa i broń 1SBS" tom 1 str. 65-67. Rzecz oczywista dziękuję Kolegom za zainteresowanie i komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 18 Listopada 2019 Share Napisano 18 Listopada 2019 Mam tą książkę, a do tego zajmuję się rekonstrukcją historyczną, w tym rekonstrukcją spadochroniarza 1SBS, w związku z czym moje uwagi wynikają z wiedzy i doświadczenia nie tylko teoretycznego (książki i filmy), ale też praktycznego, nabytego w polu podczas rekonstrukcji Mi chodzi o detale. Lewa ładownica uniwersalna wygląda jakby była wypięta, bo nie ma fizycznej możliwości żeby tak dyndała. Lina Toggle Rope całkowicie nie trzyma wymiarów, a troczenie torby na maskę gazową na plecach wypada za wysoko, w stosunku do pasa (determinuje to sposób konstrukcji haków torby). Zresztą torba maski na plecach raczej się nie zmieści, bo jej haki będą kolidowały z przelotkami dla szelek głównych oraz z samym Small Packiem w chwili gdy żołnierz przyjmie postawę zasadniczą. To raczej drobne detale wynikłe z nie do końca trafnej wizji rzeźbiarza, a nie sklejającego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi