Skocz do zawartości

Red Devil - Arnhem 1944

Gerd

Rekomendowane odpowiedzi

Figurkę w prawdzie kupiłem przez internet,  ale zobaczyłem ją Mosonmagyarovar w 2018 r. na stoisku  producenta i zwariowałem! Występuje ona pod nazwą handlową "WWII British Paratrooper with 2 inch Mortar" dostępna w trzech rozmiarach 54mm, 120mm i 200mm i warta jest każdego funta czy złotego. Ta na zdjęciach to 54mm czyli 1:32.(14 GBP)

Amf74FK.jpg

iLQnMVc.jpg

KQdNIoj.jpg

Rp6D3aO.jpg

PWG30jP.jpg

Dla obsługi broni ciężkiej podstawową bronią jest raczej broń krótka ?

Figurka bardzo dynamiczna. Chociaż ułożenie i wybór oporządzenia na niej to czysta abstrakcja nie mająca wiele wspólnego z rzeczywistością, to całość prezentuje się ciekawie :)

Moździerz 2 calowy to odpowiednik naszej "sześćdzisiątki" służący raczej do rozwiązywania  doraźnych problemów typu MG-42 do którego nie jak nie idzie dorzucić granatem, Natomiast Enfield jest do wojowania. Zatem nie wydaje się to połączenie jakoś specjalnie się rażące. Po prawdzie sam też wolałbym karabin niż pm.

Pozwolę się z Kolegą PietrATS'em nie zgodzić. Oporządzenie to regulaminowy przykład troczenia ekwipunku żołnierskiego 1937 Pattern  Web Equipment z tornistrem Small Pack. Ławo to z resztą sprawdzić. Tutaj  lub tu. Polecam także książkę p. Piotra Witkowskiego pt. "Walczący Orzeł - barwa i broń 1SBS" tom 1 str. 65-67.

Rzecz oczywista dziękuję Kolegom za zainteresowanie i komentarze.

Mam tą książkę, a do tego zajmuję się rekonstrukcją historyczną, w tym rekonstrukcją spadochroniarza 1SBS, w związku z czym moje uwagi wynikają z wiedzy i doświadczenia  nie tylko teoretycznego (książki i filmy), ale też praktycznego, nabytego w polu podczas rekonstrukcji  :) Mi chodzi o detale. Lewa ładownica uniwersalna wygląda jakby była wypięta, bo nie ma fizycznej możliwości żeby tak dyndała. Lina Toggle Rope całkowicie nie trzyma wymiarów, a troczenie torby na maskę gazową na plecach wypada za wysoko, w stosunku do pasa (determinuje to sposób konstrukcji haków torby). Zresztą torba maski na plecach raczej się nie zmieści, bo jej haki będą kolidowały z przelotkami dla szelek głównych oraz z samym Small Packiem w chwili gdy żołnierz przyjmie postawę zasadniczą.

To raczej drobne detale  wynikłe z nie do końca trafnej wizji rzeźbiarza, a nie sklejającego ? 

• Thanks 1