Aleksander z Zalasu Napisano 24 Listopada 2019 Share Napisano 24 Listopada 2019 (edytowane) Witam. Ponieważ mamy wysyp warsztatów sokołowych, to i ja się dorzucę. Co mam: model PZL W-3A czeskich sił zbrojnych. Co chcę mieć: model, który będzie nawiązywał do śmigłowca SP-SUA, który jest WSK "PZL Świdnik" własnością. Czy mam jakiś problem? Tak, nie mogę się jeszcze zdecydować, czy będzie w obecnym malowaniu: czy w starym: Stare malowanie nawet mi się podoba, jest niebanalne i jest prostsze, bo znaki rejestracyjne nie są białe, tylko, że jest w wersji PZL W-3, a ja mam model w wersji PZL W-3A. W aktualnym malowaniu jakbym zrobił, to miałbym całą kolekcję modeli śmigłowców będących własnością PZL Świdnik w ich aktualnych malowaniach (mam już PZL SW-4 i Mi-2, brakuje mi tylko SP-SUA). Tyle, że znaki rejestacyjne są białe, a to oznacza ich ręczne niemalże kaligrafowanie, co mnie trochę zniechęca. Ale do etapu malowania zewnętrznego jeszcze daleka droga. Wnętrze. Wnętrze będzie banalne, bo nie ma nic, nawet tapicerka wypruta, bo niepotrzebna i lżej jest bez niej. może pokuszę się o aparaturę pomiarową, ale to w uproszczeniu i to znacznym, jeśli w ogóle, bo najczęściej jej nie ma. Na chwilę obecną kabina pilotów zrobiona, może gdzie niegdzie zacieki farby do usunięcia, ale chyba nie będzie ich widać po złożeniu w kadłubie. Zdjęcia wykonane w kiepskim oświetleniu. Czekam na sugestie. Edytowane 24 Listopada 2019 przez Aleksander z Zalasu 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 24 Listopada 2019 Share Napisano 24 Listopada 2019 (edytowane) Extra, czekałem na tą maszynę i na ten warsztat. Często widywałem ten śmigłowiec( i mam nadzieję widywać) więc znajduje się wysoko na mojej liście Sokołów do zrobienia(z malowaniami od końca) A i w temacie masz SP-SUI a nie SP-SUA Można liczyć że pochwalisz się kolekcją? Sledzę więc uważnie Pozdrawiam Edytowane 24 Listopada 2019 przez leon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 24 Listopada 2019 Share Napisano 24 Listopada 2019 i niech ktoś powie ze Spity i Mesie są popularniejsze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 24 Listopada 2019 Share Napisano 24 Listopada 2019 Widzisz Adamie jakich czasów doczekaliśmy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 24 Listopada 2019 Share Napisano 24 Listopada 2019 (edytowane) Ta... przyznacie, że pięknie to wygląda Edytowane 24 Listopada 2019 przez Mitrandir 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 24 Listopada 2019 Share Napisano 24 Listopada 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, Aleksander z Zalasu napisał: nie mogę się jeszcze zdecydować, czy będzie w obecnym malowaniu 1 godzinę temu, Aleksander z Zalasu napisał: czy w starym Księga modelarza mówi : " Gdy zdecydować się nie możesz który model robić .... ? Rób obydwa ☺." W jakiej skali Sokoły ? 1/48 ? Pozdrawiam Hello PS Może by tak jakiś znaczek Sokoli zrobić do wpisania na dole postów ? Taki integracyjny znak drużyny . Edytowane 24 Listopada 2019 przez Hello 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 24 Listopada 2019 Autor Share Napisano 24 Listopada 2019 Jeszcze mogę zrobić pół na pół. Połowę kadłuba na bieżące malowanie, a z drugiej strony stare. To by było dopiero nieszablonowe podejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 24 Listopada 2019 Share Napisano 24 Listopada 2019 A jaka oszczędność materiału . W sumie to się nie dziwię , że nie można się zdecydować . Obydwa piękne . Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 24 Listopada 2019 Share Napisano 24 Listopada 2019 4 minuty temu, Aleksander z Zalasu napisał: Jeszcze mogę zrobić pół na pół. Połowę kadłuba na bieżące malowanie, a z drugiej strony stare. To by było dopiero nieszablonowe podejście. Jak w dęblińskim Mi-6... Nie rób tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 24 Listopada 2019 Share Napisano 24 Listopada 2019 Siemanko...Nie wiem dlaczego,ale coś mi się bardziej widzi nowe malowanie))). p.s.Super wybór tematu....czyli SOKÓŁ!!!, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 24 Listopada 2019 Share Napisano 24 Listopada 2019 No to żeby skomplikować sytuacje napisze tylko że ten śmiglak miał 4 lub nawet 5 malowań. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 24 Listopada 2019 Share Napisano 24 Listopada 2019 50 minut temu, leon napisał: No to żeby skomplikować sytuacje napisze tylko że ten śmiglak miał 4 lub nawet 5 malowań. Dobrze, że model nie ma tyle stron 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Listopada 2019 Share Napisano 25 Listopada 2019 (edytowane) 11 godzin temu, Aleksander z Zalasu napisał: Jeszcze mogę zrobić pół na pół. Połowę kadłuba na bieżące malowanie, a z drugiej strony stare. To by było dopiero nieszablonowe podejście. 11 godzin temu, Mitrandir napisał: Jak w dęblińskim Mi-6... O tym samym dęblińskim koszmarku pomyślałem. Drugą wersję malowania możesz zrobić np. z Sokołem n/b 414 ze 103.PL NJW. Tamten miał identyczny wzorek tylko czerwony. Edytowane 25 Listopada 2019 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 25 Listopada 2019 Autor Share Napisano 25 Listopada 2019 Z tym podwójnym malowaniem to tylko żart. Teraz walczę z maskowaniem oszklenia, a że jeszcze nic nie ruszyłem w tym temacie, to nic nie pokażę. Pytanie co zastosowaliście w miejsce wału WN? jaką (z czego zrobioną) rurkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 25 Listopada 2019 Share Napisano 25 Listopada 2019 Ja wstawiłem rurkę miedzianą ,kupioną chyba w OBI 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 1 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2019 Trochę odkurzę temat. Od ostatniego wpisu, powalczyłem z maskowaniem oszklenia i ogólnie złożyłem kadłub. Niestety musiałem użyć co nieco szpachli w okolicach tylnej części zbiornika paliwa. Tylko nie wiem czy i gdzie popełniłem błąd przy montażu, czy też model tak ma. Teraz na tapetę osłony zespołu napędowego i ogonek, no i może pierwsze malowanie na biało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 1 Grudnia 2019 Share Napisano 1 Grudnia 2019 Godzinę temu, Aleksander z Zalasu napisał: w okolicach tylnej części zbiornika paliwa Hmm , najpierw powiedz gdzie ten zbiornik jest ? Na ostatnim zdjęciu blaszka zgubiła " wagę" , trza poprawić przed farbą . Ale idziesz jak burza . Ja jeszcze nie skończyłem materiału zaplatać na fotele . Pozdrawiam Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 2 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2019 23 godziny temu, Hello napisał: Hmm , najpierw powiedz gdzie ten zbiornik jest ? Na ostatnim zdjęciu blaszka zgubiła " wagę" , trza poprawić przed farbą . Ale idziesz jak burza . Ja jeszcze nie skończyłem materiału zaplatać na fotele . Zbiornik: Nie idę jak burza, mam wielodniowe przestoje. Kratkę wlotową do wentylatora poprawię, następnym razem okulary założę. O co chodzi z tymi fotelami? Przecież w Sokole są normalne skórzane, jednolite kolorystycznie fotele (a przynajmniej w starych egzemplarzach nie modernizowanych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 4 Grudnia 2019 Share Napisano 4 Grudnia 2019 W dniu 2.12.2019 o 20:24, Aleksander z Zalasu napisał: O co chodzi z tymi fotelami? Fotele pilotów mają w środku materiał , skóra jest od zewnątrz . Widać to na pierwszym zdjęciu w moim warsztacie . Dziękuję za informacje o zbiorniku paliwa . Pozdrawiam Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 17 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2019 Mała aktualizacja. Model dostał pierwszej barwy. Nie obyło się bez problemu, bo ma białym, niedoskonałości świetnie się zaprezentowały. Lokalne szpachlowanie, szlifowanie i podmalówki były konieczne, aczkolwiek nie do końca wystarczające. Teraz etap mozolnego dziergania znaków rejestracyjnych i można kłaść drugi kolor. Jakby co, to szary kolor jest tak naprawdę białym. Trudne warunki oświetleniowe i kiepski fotograf, robią swoje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 2 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2020 Nie to że nic się nie dzieje, ale postępy mizerne i nie ma co pokazać. Kolor granatowy położony, ale wyszło krzywo, więc skrobanka. Znaki rejestracyjne istna ręczna robota, wręcz wyszło mi pismo ręczne, nie wiem czy uda mi się wyprowadzić (wiem wiem Adamsky, kalkomanie, ale te parę literek to już sam wydziergam). Jakoś zamaskuję sadzą, chociaż śmigłowiec był bardzo czysty. Teraz kolejny kolor, poprawki, i ostatni kolor i kolejne poprawki i skrobanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 3 Stycznia 2020 Share Napisano 3 Stycznia 2020 Aleksander, jakich Ty farb używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 3 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2020 Idę po taniości. W tym przypadku są to Pactry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 12 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2020 Malowanie nabiera kształtu, czy też tam wyglądu.Malowanie prostych linii okazuje się też może sprawić problem dla kogoś dwuleworęcznego jak ja . Gdzieniegdzie należą się zaprawki lakiernicze, proszę się nie zrażać dość dużymi zaciekami i niedokładnościami na pewnych powierzchniach, występują one na szybach, więc po zdemontowaniu maskowania znikną. No i dzierganie literek rejestracyjnych. Plan na teraz to podwozie, później Wirnik Nośny, śmigło ogonowe, i powoli widać już światełko w tunelu (inna sprawa czy to wyjście z tunelu, czy też rozpędzony towarowy ) 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 12 Stycznia 2020 Share Napisano 12 Stycznia 2020 (edytowane) Extra! Bardzo lubię to malowanie i na 100% pokaże się w mojej kolekcji Trzymam kciuki za mocne wyjście z tunelu Edytowane 12 Stycznia 2020 przez leon 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi