tlb Napisano 7 Lutego 2020 Share Napisano 7 Lutego 2020 Witam, Mam takie pytanie może i banalne, ale nie chce eksperymentować bo szkoda mi farb i aerografu, czy mogę mieszać farby akrylowe Tamiya i guzne i potem bez problemu wyczyszczę aerograf płynem od guzne, czy lepiej ich nie mieszać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 7 Lutego 2020 Share Napisano 7 Lutego 2020 19 minut temu, tlb napisał: ale nie chce eksperymentować bo szkoda mi farb i aerografu, czemu ? nie mieszałem w/w farb ale jedne i drugie rozcieńczam mlt i czyszczę cleanerem od mrhobby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 7 Lutego 2020 Share Napisano 7 Lutego 2020 Aż chce się zapytać, czym ryzykujesz? Poza tym, jakie Tamiya z jakimi Gunze? Tak jak napisał Bengal, najważniejszy jest rozcieńczalnik - mlt. Nie mieszałem akrylowych Tamiyi z Gunze H, ale z Gunze C się zdarzało. Standardowo, gdy mieszam farmy, to najpierw je mieszam nie rozcieńczone i dopiero po uzyskaniu koloru dodaję rozcieńczalnika. Ale w przypadku T akryl i Gunze C lepiej to wychodziło, gdy do już rozcieńczonego Gunze dodawałem Tamiyę. Faktem też jest, że były to raczej małe ilości, do drobnych elementów i powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 7 Lutego 2020 Autor Share Napisano 7 Lutego 2020 Tamiya akryle i guzne h. 29 minut temu, Bengal napisał: 50 minut temu, tlb napisał: ale nie chce eksperymentować bo szkoda mi farb i aerografu, czemu ? Bo mam pół godziny na piechotę do najbliższego modelarskiego i po prostu nie bardzo mam jak się wybrać. A z drugiej strony czyścić aerograf Bóg wie ile czasu też za bardzo nie wchodzi w grę. Jeżeli chodzi o rozcieńczanie to mr.hobby rozcieńczam thinnerem mr.hobby, tamiya farb jeszcze nie próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 7 Lutego 2020 Share Napisano 7 Lutego 2020 13 minut temu, tlb napisał: Bo mam pół godziny na piechotę do najbliższego modelarskiego i po prostu nie bardzo mam jak się wybrać. A z drugiej strony czyścić aerograf Bóg wie ile czasu też za bardzo nie wchodzi w grę. czyli wolisz zaoszczędzić + - godzinkę i zaufać komuś, kto "coś" napisze w necie niż samemu sprawdzić ? No tak bo aero czyści się tak długo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 7 Lutego 2020 Share Napisano 7 Lutego 2020 (edytowane) Jak ktoś nie mieszał to nie wie. Jak ktoś mieszał to wie. Mieszać da sie C i H z tamką ale jest jeden szkopuł. Farby Gunze lubią się rozwarstwiać w obecności Tamki. Zawsze najpierw trzeba rozcienczyć i rozmieszać Gunze i do tego dodawać tamkę, efekt mieszania jest różny dla różnych kolorów. Często w przypadku połaczenia którychś z kolorów szary/niebieski/brąz/biały gunze tworzyło takie jakby niteczki albo ziarenka koloru w roztworze jak chwile postał w naczynku gdzie rozcieńczam. Można więc ale trzeba uważać, to niestety nie sa w 100% super kompatybilne farby do mieszania, no i takie mieszanie kolorów to dla spokoju du...y lepiej nie w kubku aero robić jak ktoś pechowy bo zaraz będzie pisać, że mu aerograf zakleiło Edytowane 7 Lutego 2020 przez Qz9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 7 Lutego 2020 Autor Share Napisano 7 Lutego 2020 Właśnie chodzi o kolory czarne i białe. Dzięki za odpowiedź. 35 minut temu, Bengal napisał: No tak bo aero czyści się tak długo.... Kilka razy miałem problem z czyszczeniem i jakoś mam pecha co do aero, także wolę dmuchać zimne dzięki za zainteresowanie tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 7 Lutego 2020 Share Napisano 7 Lutego 2020 34 minuty temu, tlb napisał: Kilka razy miałem problem z czyszczeniem i jakoś mam pecha co do aero, także wolę dmuchać zimne ja zawsze wolę sprawdzić coś na boku niż w aero każdy woli chyba uważać niż popsuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi