Skocz do zawartości

F-14D Super Tomcat 1:48 Hobby Boss kokpit pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Jestem nowy na forum i mam nadzieję, że nie pomyliłem działów. Ale do rzeczy.

Czy ktoś z was się orientuję czy do w/w modelu można dokupić części do waloryzacji kokpitu?

Wiem, że do wersji A i B są, ale do D nie znalazłem.

A może dodatki dla innych firm będą pasowały?

Napisano

Też miałem ten problem...

Wypraski HB są na tyle dobre, że można się pokusić robić kokpit prosto z pudła.

Jeżeli kokpit będzie zamknięty, a model na półce albo w witrynie to uwierz mi, że nikt nie doceni blaszek bo ich nie zauważy.

Lepiej zainwestować w fotele z żywicy bo tu różnicę widać.

Jak już chcesz robić wersję D z blachami to chyba do Tamki będą najbardziej podobne, ale może trzeba będzie coś podciąć albo dokleić.

Mój kociak jeszcze czeka w pudle, więc go nie kleiłem i mówię tylko tyle co widać w pudełku.

Porównuję go do F-14 B Hesegawy, którego zrobiłem i bez blach się nie obyło a i tak ich nie widać...

Podkreślam,że to tylko moje subiektywne zdanie, bo pewnie zaraz odezwą się koledzy i się zacznie... :)

Generalnie rób jak Tobie pasuje :)

0.jpg

2.jpg

1.jpg

Napisano

Dzięki za odpowiedź.

Kokpit ma być otwarty, ale kotek będzie faktycznie do zbierania kurzu :)

Problem w tym, że to chyba mój ulubiony samolot i chce, żeby był dopieszczony.

A jak koledzy zaczną pisać i się spierać to też dobrze, bo przecież idea forum na tym polega.

Dzięki za podpowiedź z fotelem.

P.s.

Ładny ten Twój F-14.

Napisano
18 godzin temu, Seeal napisał:

Czy ktoś z was się orientuję czy do w/w modelu można dokupić części do waloryzacji kokpitu?

Wiem, że do wersji A i B są, ale do D nie znalazłem.

Niestety nie ma dedykowanego kokpitu do F-14D HB, za to możesz na pewno kupić fotele Eduarda, co prawda dedykowane do Tamki, ale powinny się zmieścić i w HB.
Skoro chcesz dopieścić ten model, to pomyśl o ewentualnie uzbrojeniu Eduarda (jest bardzo dużo rakiet i bomb które przenosił Delta), oraz kołach Wheelianta, dedykowanych do HB.
A w ogóle to znacznie lepiej byłoby robić zestaw Tamki, a nie starego i dość średniego jakościowo HB.

Napisano

Solo, dzięki za informację (smutną) i za radę, co do waloryzacji reszty. Co do wyższości Tamki nad HB się nie wypowiem bo widziałem tylko tego drugiego. Mnie jego jakość odpowiada, przynajmniej na razie, bo póki co to siedzi sobie wygodnie w ramkach i czeka na swoją kolej.

Napisano

Jeśli możesz sobie pozwolić na dość drogi zestaw Tamki, to dobra rada: sprzedaj zestaw HB, dołóż i kup Tamkę.
Nie tylko masz wtedy niemal w 100% poprawny merytorycznie model, ale do tego perfekcyjnie spasowany, z przepięknym detalem, bogactwem uzbrojenia i podwieszeń, a do tego masz do niego mnóstwo przepięknych dodatków żywicznych i nie tylko. Oba dotychczas wydane F-14 Tamki to jedne z najpiękniejszych zestawów jetów w 48 jakie do tej pory wydano.
Ja z miejsca sprzedałem mojego F-14D HB gdy tylko usłyszałem o Tamce i to była dobra decyzja.

Napisano (edytowane)

A czemu kartonowy?

Plastik Haski 1/48.

Jak pójdziesz na całość to Tomcaty mogą nieźle po kieszeni pociągnąć bo właściwie wszystko da się dokupić...

Warto pomyśleć o dyszach i elementach Mastera... itd. Nagle zrobi się nie 200 a 700 zeta za model :)

Edytowane przez Wojtek80
Napisano

Domyślam się że chodzi o te ciemne linie podziału, niektórzy jakoś ich nie lubią. Moim zdaniem model świetny, choć zbyt czysty. Ale kamuflaż cymesik.

Napisano

Bo to był samolot, który latał z lotnika naziemnego jako agressor i to bardzo krótko :)

Dlatego zrobiłem go inaczej niż 99% kocurków.

Linie w naturze są trochę jaśniejsze.

Brudny jest, ale na zdjęciach trzeba kontrast podciągnąć.