Marble Napisano 16 Marca 2020 Share Napisano 16 Marca 2020 (edytowane) Cześć, mam na imię Paweł i do zawitania tutaj namówił mnie kolega blacman z innego nie-modelarskiego forum. Sklejam już kilka lat aczkolwiek z dużymi przerwami spowodowanymi życiem prywatnym. Generalnie jestem ogromnym fanem okrętów podwodnych, których już kilka mam w swej kolekcji aczkolwiek czasem przejdę do innej tematyki jak figurki w 1:16 czy czołgi Yugoslavian People Army. Ogromną sympatią darzę konstrukcje okrętów podwodnych IJN z których same typy B i C uważam, za jedne z najładniejszych konstrukcji okrętów podwodnych w dziejach zaraz obok Oscarów i 033G. Kilka ich już popełniłem bo to niemożliwie ciekawa dla mnie podróż przez często bardzo dziwne warianty. Skleiłem kadłub i zapodkładowałem go przy użyciu podkładu Tamiya Primer w sprayu. Nawierciłem kilka otworów w części dziobowej oraz otwory hydrofonów szumonamiernika. Może wyjdę na oszołoma ale nie lubię zestawów przedstawiających typ B od AFV Club. Przez łączenie robione wyraźnie pod modele do linii wodnej potem trzeba się urobić po łokcie przy tym by łączenie wyglądało po ludzku a i tak nigdy tak nie jest. W tym wypadku zestawy firmy Aoshima są dużo przyjemniejsze, na dodatek w zestawach I-58 oraz I-52 odpada główny mankament zestawów Aoshimy czyli horrendalnie drogie zestawy blaszek fototrawionych. Niestety zestawy Aoshimy są także trudniej dostępne a czasem na Ebayu osiągają chore ceny. Zestaw to I-27 jednak nie jestem jeszcze pewien, jako który okręt go zbuduję. Prywatnie od jakiegoś czasu posiadam kalkomanie do kilku różnych okrętów typu B1/2/3/C3 C1/2 a najbardziej optuję za I-29 z wizyty w Okupowanej Francji bo ten czarny kadłub w części nadwodnej jest po prostu ładny, I-27 mam już popełnionego lata temu a ten Kohyoteki zawsze się przyda bo jest prześlicznie odlany. Minus to obecność działek przeciwlotniczych DKM, ale ebay nie jest mi straszny więc może jakieś dodatki wykombinuję. Czekam na drewniany pokład z Artwoxa, który leci bądź płynie mi z Australii a przez aktualną histerię obawiam się kiedy to nastąpi. Żeby nie było, że wchodzę na krzywy ryj to postarałem się obfocić kilka moich 350-tek i nie tylko. USS Gato od AFV Club ( kalkomanie Techmod USAF serials bo oryginalne się popsuły ), T101 okręt desantowy czołgów IJN od Pit Roada oraz Flettner Kolibri. Wszystkie są przyklejone do jednej gablotki, stąd nie ma ich osobno. Sam lubię niewielkie okręty, są łatwe w przechowywaniu. Orieł, Cesariewicz i Wariag - różne lata, Wariag pamiętam, że powstał dawno temu. Biedny przeszedł trochę ale nadal trzymam go w zbiorach. Edytowane 24 Marca 2020 przez Marble zmiana nazwy 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 16 Marca 2020 Super Moderator Share Napisano 16 Marca 2020 Witaj Ładniusie te modele - wstydu nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 19 Marca 2020 Share Napisano 19 Marca 2020 Znam ja się z tym kadłubem AFVowskim wyprowadzanie tego jest wybitnie upierdliwe. Z I i II ETO też sie znamy, zdecydowanie wybierasz ciekawe tematy.... działaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marble Napisano 23 Marca 2020 Autor Share Napisano 23 Marca 2020 (edytowane) Po kilku dniach powróciłem do prac. Wykonałem preshading na kadłubie przy pomocy Tamiya Rubber - kolor jest nieco jaśniejszy od czarnego wobec czego ładnie się będzie kontrastował z czarnym kadłubem w części nadwodnej. Pomalowałem kiosk a jego kolor oznacza, że będzie to już na pewno I-29. Za kilka dni wymaluję białe prostokąty a hinomaru wykonam z lotniczej kalkomanii w skali 1/350 jaką mam po budowie krążownika Ashigara z Aoshimy. Ogromne pudełko na części jakie pozostały po budowie innych modeli jest super, zawsze mogę znaleźć w nim coś ciekawego. I-29 był jednym z kilku Japońskich okrętów podwodnych pomalowanych na czarno. Pokład kiosku czeka na naklejenie drewnianego pokładu. Wtedy też dokleję lornety obserwacyjne i działko przeciwlotnicze. Wodnosamolot E13Y zapodkładowany Tamiya Black Gloss. Samą kabinę najprawdopodobniej zapuszczę ciemnym washem po pomalowaniu go na zielono i naniesieniu kalkomanii. Sam I-29 w celu zmieszczenia na kiosku Flakvieringa miał mieć przebudowany kiosk a we Francji miał pozostawić swój samolot. Jednak robię wersję wcześniejszą. Ten samolot jest po prostu uroczy. Czekam na pokład z Artwoxa więc póki co mam zamiar wymalować kadłub zanim ruszę dalej z pracami. Szydercza Gała - ja po prostu lubię niezbyt popularne tematy i to co mi się podoba. Edytowane 23 Marca 2020 przez Marble Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 23 Marca 2020 Share Napisano 23 Marca 2020 Wszystkie podwodne cygara są przeze mnie mile widziane 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 23 Marca 2020 Share Napisano 23 Marca 2020 Temat swietny Ale albo mnie sie zdaje, albo czerwony wymaga przynajmniej jeszcze jednej warstwy, bo ten preshading niemilosiernie wali po oczach... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marble Napisano 24 Marca 2020 Autor Share Napisano 24 Marca 2020 (edytowane) 13 godzin temu, Forest napisał: Temat swietny Ale albo mnie sie zdaje, albo czerwony wymaga przynajmniej jeszcze jednej warstwy, bo ten preshading niemilosiernie wali po oczach... To na szczęście nie jest jeszcze czerwony. Bawiłem się zdjęciami z lampą błyskową ( smartfon ) i bez. Bez lampy robiło taki dziwny odcień ( używałem jedynie Tamiya Rubber na podkładzie z Tamiya Primer - na to dopiero pójdzie Hull Red z Gunze ), z lampą ( i w świecie realnym ) wygląda jak na pierwszym zdjęciu. Swoją drogą pytanie do używających pokładów drewnianych bo to drugi model gdzie będę go używał ( po T101 Landing Ship gdzie był bardzo prosty ) - czy powierzchnię pod przyklejenie takiego pokładu samoprzylepnego powinienem jakoś dodatkowo przygotować czy po prostu mogę go przykleić na pomalowany pokład? Także czy używanie taśmy maskującej na takim pokładzie nie wyrządzi krzywdy? Pytam bo na pokładzie będą wymalowane białe pasy rozpoznania lotniczego. Edytowane 24 Marca 2020 przez Marble Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marble Napisano 24 Marca 2020 Autor Share Napisano 24 Marca 2020 (edytowane) Bardzo ucieszyłem się, że jednak pokład z Artwoxa przyszedł przez listonosza. Pomalowałem pasy identyfikacyjne na pokładzie, który jest niesamowicie cienki - jak kartka papieru. Pomalowałem dno i część flagi na kiosku. Jutro, lakier, kalki i bandera na flagsztok, kiosk nie licząc niewielkiego olinowania będzie wtedy gotowy. Flaga oryginalnie była płócienna rozwieszana na specjalnych ramach. Dno pomalowane i kadłub poczeka kilka dni by nie było psikusa z zbyt świeżą farbą ( niby wiem, że Tamiyę można po 24 h bezpiecznie traktować taśmą ale to trochę za duża powierzchnia niż flaga na kiosku - nie chcę ryzykować ) - i tak muszę jutro poprawić mocowania wałów śrub, bo troszkę za bardzo prześwituje podkład. Wały śrub wymienię na cienkie igły, to co jest w pudełku nie nadaje się moim zdaniem do wklejenia. Armata 140mm przed wklejeniem pójdzie jeszcze do sklonowania ( mam złożonych 7 okrętów typu B i C a kolejne 5 w pudełkach, sądzę, że na tym się też nie skończy a Aoshima 140mm robi moim zdaniem troszkę słabszą ) Edytowane 24 Marca 2020 przez Marble Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 24 Marca 2020 Share Napisano 24 Marca 2020 Za ciemne to dno, jeden wielki czarny glut z tego wyjdzie. Mam nadzieję że pomogłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marble Napisano 24 Marca 2020 Autor Share Napisano 24 Marca 2020 (edytowane) No właśnie zastanawiam się jak to będzie wyglądało. Przy szarym kolorze części nadwodnej i zastosowaniu preshading+hull red kontrast był zazwyczaj odpowiedni i wyglądało to dla mnie w porządku, z drugiej strony kolor części nadwodnej nie jest jeszcze przesądzony bo kartonówka Model Hobby jaką widziałem w internecie jednoznacznie podaje czarny kiosk+szary kadłub, model RC zagranicznego modelarza jest cały czarny a zdjęcia oryginału w sumie nie mówią nic pewnego w tym temacie. Edytowane 24 Marca 2020 przez Marble Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 24 Marca 2020 Share Napisano 24 Marca 2020 Wygrzeb sobie mojego I-58 gdzieś w galerii, tamto jest za ciemne i szejdy znikły..... Poza tym czarnego NIGDY nie malujesz czarnym bo wychodzi córka kUmioniOrza Wycieniuj go sobie jakimiś szarymi a na to natryśnij mgiełke NATO black, tak tylko zeby nadać mu pozory czarności. Czarny to wogóle ZŁY kolor jest i trzeba do tematu podchodzić ostrożnie. Dachy wież w Dantonie robiłem z czarnego podkładu, na to XF63 a na to jeszcze XF66 potem zamglone NATO black. Rwzyltaty sa całkiem sensowne. Ilością poszczegołnych kolorów kontrolujesz to co z tego wyjdzie. Tą czarność którą masz możesz potraktować jako punkt wyjścia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marble Napisano 24 Marca 2020 Autor Share Napisano 24 Marca 2020 Dzięki za podpowiedź! Twój Danton jest wspaniały i chyba rozumiem o co chodzi z tymi wieżami. Szczerze mówiąc nie planowałem poza preshadingiem jakichśkolwiek innych dodatków ( bo szczerze mówiąc buduję prosto z pudełka i bez jakichś wizualnych malarskich wodotrysków ) ale z tym czarnym to się chyba pobawię szczególnie, że wszystkie te kolory mam. Trochę współczesnych podwodniaków w posiadaniu mam a tam raczej kolorowo za bardzo nie jest - szczególnie, że taki Oscar czy Typhoon to wielkie konstrukcje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 24 Marca 2020 Share Napisano 24 Marca 2020 Na tych nowoczesnych to już wogóle trzeba różne oszutFa wymyslać, bo same w sobie nie mają praktycznie żadnych wystających elementów/detalu, Pobaw się na tym japońcu, będziesz miał wprawkę do studium czarności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marble Napisano 25 Marca 2020 Autor Share Napisano 25 Marca 2020 (edytowane) Trochę się zastanawiałem i koniec końców zrobiłem szary kadłub jak w kartonówce Model Hobby - znajomy kartoniarz powiedział, że to jedno z najlepszych wydawnictw jakie są na rynku więc pewnie znają się na rzeczy i nie wzięli tego znikąd. Przy przyklejaniu kiosku miał miejsce mały psikus i pęseta, którą mocno naciskałem kiosk zsunęła mi się rozwalając przyklejony reling na lewej burcie oraz mocno rysując kadłub. Kiosk trochę ucierpiał. Relingu niestety nie mogłem uratować ani wziąć z innych pudełek ( mam jednak tylko typ B w wersji Aoshimy jak popatrzyłem w pudełkach ) wobec czego dosztukowałem go z Aberowego relingu japońskiego, który o dziwo pasował. Kiosk błyszczy się bo kładłem lakier błyszczący Pactra Gloss pod kalkomanie hinomaru, na koniec na całość dam jeszcze MiG-owy Matt Varnish. Edytowane 25 Marca 2020 przez Marble Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 25 Marca 2020 Share Napisano 25 Marca 2020 (edytowane) Mogłeś to dno troche jeszcze rozjaśnić, a ogólnie to taki tip mam dla Ciebie: nie rób preszejdów czarnym, tylko dużo ciemniejszą wersją koloruu bazowego, w przypadku dna brązowym jakimś ciemnym, góry na przykład XF63. Na poprzednich fotkach widać ziarno, malujesz za gęsta farbą. No i ten kiosk.... wszystko pocieniowane, a on co? Córka kUmioniOŻa, jak mówiłem Zadrapą sie nie przejmij, przerób na obitę z rdzawym zaciekiem, szmatę jakaś powieś albo linę, dobra ściema to podstawa Z tym rozjaśnianiem, chodzi przede wsztstkim o to że jak teraz dasz na to różnych szuwaksów, łoszów, zacieków, lakierów, kamieniUF czajnikowych, glonów itp, to wszystko jeszcze bardziej ściemnieje i powoli zacznie zmieniac się w ciemnego gluta.... Edytowane 25 Marca 2020 przez Szydercza Gała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marble Napisano 25 Marca 2020 Autor Share Napisano 25 Marca 2020 (edytowane) Kiosk to akurat jeszcze troszkę delikatnie pocieniuję bo masz rację, że za bardzo się odcina - stawiam, że najlepsze miejsca to będzie góra hangaru bo to duża powierzchnia i boki pod bulajami. Nie będzie problemem malowanie bo jest odejmowalny póki co. Dzięki za merytorykę co do preshadingu, kiedyś wyczytałem o tym Tamiya Rubber/NATO Black jako mniej czarnych kolorach czarnych i w sumie to trzymałem się tego jak pijany stołu Co do ziarna to prawda i postaram się to wyeliminować, zdawało mi się, że mogło to też być przez ciśnienie. Edytowane 25 Marca 2020 przez Marble Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi