thor_ Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 (edytowane) 12 minut temu, jawkers napisał: Witam. Panowie może po przeczytaniu tenatu z poniższego linku, dojdziecie do tego kto ma rację w tej rozmowie. https://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=76&t=88238 I co tam jest wyjątkowego? Wszystko co sztuczne i trafia do płuc szkodzi. Pytanie kto specjalnie wciąga pył ze szlifowanych elementów modeli? I czym się różni pył z polichlorków winylu, poliestrów, PCV i żywic? Tu naprawdę nie ma nad czym dyskutować. Dodam, że nawet "sztachnięcie się" zwykła mąka w sposób który dostarczy do płuc pył spowoduje takie same skutki jak pył z tworzyw sztucznych. Tyle, że jest w teorii szansa, że się rozłoży zanim zaszkodzi. Żywica, polistyren, polichlorek winylu itd... wszystko to samo w kwestii szkodliwości pyłu. A o dziwo tylko przy żywicy ludzie panikują i zakładają kombinezony ciekawe... mam na to swoją teorię - Żywice - zwłaszcza odlewnicze są dla większości ludzi na tyle "egzotycznym" materiałem (mimo, że nie zdając sobie z tego sprawy posiadają tego pełno w przeciętnym gospodarstwie domowym), że nie mając świadomości, że to kolejne tworzywo sztuczne jakich wiele dają sobie wmawiać, że jest bardziej szkodliwe. Efektem jest złożenie całego modelu razem ze szlifowaniem, szpachlowaniem i szlifowaniem szpachlówki (która czym jest? ), malowaniem, lakierowaniem na biurku w domu z przerwą na "wyjście" na podwórko w masce, kombinezonie i rękawicach żeby oszlifować element będący 1/50 całego modelu... Mi to podchodzi pod paranoję... No ale ja wiem czym są tworzywa sztuczne a może nie każdy te wiedzę posiada... Edytowane 31 Marca 2020 przez thor_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 31 Marca 2020 Super Moderator Share Napisano 31 Marca 2020 19 minut temu, thor_ napisał: I co tam jest wyjątkowego? Dla ciebie nic, bo ty masz doktorat z tej dziedziny. Dla innych, może być pomocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 Skoro tak mówisz Wystarczy tylko świadomość, że to z czego są produkowane modele to nic innego jak tworzywa sztuczne a żywice to dokładnie to samo. każde z nich dla naszego organizmu są potencjalnie "szkodliwe" - kwestia w jakich ilościach i w jakich miejscach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 31 Marca 2020 Super Moderator Share Napisano 31 Marca 2020 To co wyżej napisałeś, jest pod linkiem który wstawiłem. Jest też link do badań lekarskich, na wdychanie tychże pyłów. Tyle w temacie z mojej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Marca 2020 Autor Share Napisano 31 Marca 2020 No ale on to wdycha od lat i nic mu nie jest, jakich dowodów chcesz jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 (edytowane) Panowie a czy jest tam link do badań dotyczących wdychania pyłów polichlorku winylu i poliestru? Bo ja tam widzę tylko link do badań wpływu pyłu poliuretanów... A żywice odlewnicze to nie poliuretany Sorki Może faktycznie lepiej to wydzielić Edytowane 31 Marca 2020 przez thor_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi