mysiek13 Napisano 12 Kwietnia 2020 Share Napisano 12 Kwietnia 2020 Witam serdecznie, Wesołych świąt Wielkanocnych zacząłem takie oto 2 Hurricane, powracam do lotnictwa po latach, więc proszę o merytoryczne uwagi i niski wymiar kary. Do Airfixa dojdzie silnik i uzbrojenie CMK, tablica Yahu i pasy, do Army chyba nic... Początek prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 12 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 12 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 12 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2020 (edytowane) Z uwagi na błąd Airfixa trzeba było wyrównać fragment skrzydła za wnękami km-ów, był kryty blachą a nie płótnem... Wnęki km-ów też wklejone, teraz czas na szpachlę i szlifowanie... Mam nadzieję wieczorem zamknąć skrzydła w Airfixie i podciągnąć kabinę w Armie, żeby rano pomalować wnętrze... Pozdrawiam Michał Edytowane 12 Kwietnia 2020 przez mysiek13 Tekst Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 13 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2020 Przygotowania do malowania...I wnętrze pomalowane, po zbliżeniach widać miejsca na małe poprawki, chociaż i tak nie będzie większości widać.. czekam na uwagi i tablice Yahu żeby powoli zamykać kadłuby... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 13 Kwietnia 2020 Share Napisano 13 Kwietnia 2020 Nie chcę kolegi martwić ale wnętrza są źle wymalowane.Za dużo zielonego, jednak po zamknięciu i tak niewiele będzie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 13 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2020 Czemu za dużo zielonego? Wnętrze centroplata na srebrno? Czy podłoga kabiny? Wg Modelmanii, Monografii Lotniczych i "internetów" kabina powinna być Interior Green... Przynajmniej ściany, tylna wręga, fotel itd... A widać faktycznie nie będzie zbyt dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 14 Kwietnia 2020 Share Napisano 14 Kwietnia 2020 Podłoga, drążek ,kadłub do wysokości kratownicy ,kratownica i fotel aluminium.Kadłub nad kratownicą i ściana za fotelem grey-green.Wnęki podwozia też aluminium.Ale ja się nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Kwietnia 2020 Share Napisano 14 Kwietnia 2020 Wczesne Hurricany srebrne w środku, Interior Green tylko śladowo. Tak jak u Ciebie to późne Mk.II wyglądały. Spójrz do mojego wątku Sea Hurricane. Fajna robótka poza tym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 14 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2020 (edytowane) Dziękuję za informację to teoretycznie do przemalowania podłoga i boki... Faktycznie widziałem w necie fotki i całych na Interior Green i takie pół na pół z aluminium... Tylko że to głównie restaurowane egzemplarze to wydawało mi się, że to np częściowa odbudowa, jeszcze nie do końca pomalowane... Ale żeby fotel i drążek był na Alu to nie widziałem Zastanawiam się nad poprawkami na srebrno w Airfixie, a Armę zostawię chyba na zielono... Chociaż wnęki podwozia są od razu na srebrno, uff Edytowane 14 Kwietnia 2020 przez mysiek13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 15 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2020 Airfix przygotowany do nałożenia srebrnego na elementy wnętrza, zgodnie z uwagą Barszczo i XMena 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 15 Kwietnia 2020 Share Napisano 15 Kwietnia 2020 z tym srebrnym wnętrzem to nawet Airfix podaje w instrukcji jak to malować (gdybyś nie miał pod ręką: https://www.mojehobby.pl/products/Hawker-Hurricane-Mk.I-Early.html) Skończyłem niedawno ten zestaw, całkiem przyjemny, uwagi wymaga głównie złożenie płata (góra z dołem - dół u mnie był w obrysie nieco większy, i krawędź spływu była po złożeniu dość grubawa, trochę szlifowania to wymagało) - ze zdjęć nie jestem pewien czy masz to już sklejone czy tylko złożone na sucho. I jak to Airfix, niby wszystko pasuje a po pomalowaniu dobrze 3 razy spasować przed klejeniem (np. po wklejeniu elementów chłodnicy w owiewkę - całość nieco odstawała od dolnej powierzchni płata, sam płat przy wklejaniu w kadłub też wymaga dopasowania bo robił się mały schodek w przedniej części, grzbiet wymagał lekkiego doszlifowania żeby owiewka ładnie siadła w pozycji otwartej) za to podwozie siada niemal idealnie. Pow odzenia i pozdrawiam! (podpatrze jak Ci idzie z Armą bo mam ich kilka w kolejce) p.s. mój wyszedł tak, twój przy pootwieraniu zapewne będzie bardziej spektakularny ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 15 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) Pięknie Ci wyszedł twój Hurricane co do płata to miałem ten sam problem, dodatkowo wnęki km-ów trochę go rozepchnęły, pomimo pocienienia ich z tyłu do grubości "papieru"na sucho nieźle pasowało, a jak dostał kleju, to zwariował i trzeba go było bardzo mocno dociskać musiał być za szybki proces i naprężenia były nie zrelaksowane w wyprasce... Krawędź spływu musiałem mocno szlifować... Pomalowałem na srebrny CS8 Gunze i trochę zloszowalem plus minimalnie pigmenty na podłodze i dole ścian ... Bardzo dziwnie rozprowadza się wash po tym Gunziaku... Edytowane 15 Kwietnia 2020 przez mysiek13 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 15 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2020 Szczególnie dziwnie to wygląda we wnękach km w powiększeniu, na żywo wg mnie znacznie lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 22 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2020 Skrzydła i kadłuby sklejone, Arma wygrywa przynajmniej 5:1 jeśli chodzi o spasowanie i kadłuba i skrzydeł uwaga tablica z Yahu jest ok 1,5mm za szeroka do Army, trzeba spiłować po obwodzie... A do elementu Airfixa pasuje idealnie, a po wklejenia do kadłuba ok 1mm szpary eraz schnięcie, szpachla na Airfixa, szlify i odzyskanie linii podziałowych... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 22 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2020 I jeszcze fotki przed zamknięciem kadłubów potem nie będzie tego za bardzo widać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 22 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2020 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 15 Maja 2020 Autor Share Napisano 15 Maja 2020 Oba Hurricane przygotowane pod surfacera, jak widać do Airfixa było potrzebne nieco szpachli(na górę kadłuba z powodu wpasowania średniego silnika z CMK ), Arma znacznie mniej . Linie podziałowe odtworzone, mam nadzieję że dużo poprawek po podkładzie nie będzie trzeba robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 15 Maja 2020 Autor Share Napisano 15 Maja 2020 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 18 Maja 2020 Autor Share Napisano 18 Maja 2020 Za chwilę podkład surfacerem 1000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 1 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2020 (edytowane) Witam serdecznie i proszę o poradę /utwierdzenie mnie w koncepcji malowania - planuję oba Hurricane z 303 i wg literatury spody powinny być Sky Type S... Czy tylko takie malowania miały w 303 czy też z czarnym (czarno-białym) skrzydłem? I czy wewnętrzne powierzchnie klap też kolorem spodu - Sky? W internetach tylko takie znalazłem malowania, a w Monografiach Lotniczych też cicho o tym... Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Michał Edytowane 1 Czerwca 2020 przez mysiek13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 4 Czerwca 2020 Share Napisano 4 Czerwca 2020 (edytowane) Polskie dywizjony nie używały wczesnych Hurricane'ów z płóciennym pokryciem skrzydeł. Według Polish Wings nr 4 z czarnym skrzydłem latały np. RF-D N2460, RF-W W9129. Podobno większość Hurricane'ów w 303 Sq z okresu po BoB miała pomalowany na czarno spód lewego skrzydła. Edytowane 4 Czerwca 2020 przez djack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 5 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2020 Djack dzięki za info, widziałem te plansze w Polskich Skrzydłach - ja planuję mini dioramkę z BoB więc w takim wypadku lewe skrzydło na czarno odpada , oba będą w Sky… Co do płóciennych płatów - wiem że kilka wczesnych Hurrich trafiło do 303 ale raczej już po zmianie skrzydeł na metalowe Znalazłem w necie 1 malowanie chyba z AZ model wczesnego Hurricane z 303 z płóciennym płatem - wiem że to nie jest porządny podkład merytoryczny , ale chcę mieć na dioramce te Hurricane nieco różniące się od siebie i tak dociągnę tego Airfixa... A co do czarnego spodu - Arma klei się tak fajnie że jeszcze jeden zestaw Expert pójdzie na mój ulubiony UZ V z 306 Dywizjonu :) Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi