tornado Napisano 6 Kwietnia 2008 Share Napisano 6 Kwietnia 2008 (edytowane) Witam w moim nowym temacie, a jest nim zestaw RR Silver Ghost z 1908 r. z zestawu Entex w skali 1:16. Niestety model mam w zastępczym opakowaniu wobec czego przentuję fotkę pudła zaczerpniętą z netu: A tak prezentuje sie oryginał: Budowę modelu zacząłem dwa dni temu i jak dotąd posklejałem, trochę poszpachlowałem i pomalowałem ramę: a także tylny most i skrzynię biegów: Obecnie trwają prace przy silniku: Edytowane 7 Kwietnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adize Napisano 7 Kwietnia 2008 Share Napisano 7 Kwietnia 2008 No to szykuje się świetna relacja . Będziesz malował model tak jak oryginał na czerwono? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 7 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2008 Będziesz malował model tak jak oryginał na czerwono? Tak, model chcę pomalować dokładnie tak jak wygląda oryginał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 7 Kwietnia 2008 Share Napisano 7 Kwietnia 2008 Wow! Ciekaw jestem jak wygladaja felgi. Czy masz do nich fototrawienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 7 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2008 Fototrawionek nie mam, ale za to mam żyłkę Każda z felg składa się z czterech obręczy i piasty: Żyłka do produkcji szprych i opona na koło: Złożone koło, muszę jeszcze dobrze naciagnąć szrychy i zabezpieczyć je klejem aby nie luzowały się: Gotowe koło (przymiarka), oczywiście będzie pomalowane: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adize Napisano 7 Kwietnia 2008 Share Napisano 7 Kwietnia 2008 No super wyglądają te szprychy . Czy ta żyłka była dołączona do zestawu? Życzę powodzenia w dalszych pracach nad modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 7 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2008 Czy ta żyłka była dołączona do zestawu? Owszem, żyłka była w zestawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 7 Kwietnia 2008 Share Napisano 7 Kwietnia 2008 Gotowe koło (przymiarka), oczywiście będzie pomalowane: Tam jedna szprycha się poluzowała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matjas Napisano 7 Kwietnia 2008 Share Napisano 7 Kwietnia 2008 Piękne. Jestem ciekaw ile czasu robiłeś szprychy w jednym kole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 7 Kwietnia 2008 Share Napisano 7 Kwietnia 2008 Swietnie! A czy moglbys pokazac instrukcje, albo kolejne etapy nawijania szprych? Bardzo by mi sie to przydalo do moich przyszlych motocykli P.S. Czesto tu bede zagladal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 7 Kwietnia 2008 Share Napisano 7 Kwietnia 2008 A czy moglbys pokazac instrukcje, albo kolejne etapy nawijania szprych? Bardzo by mi sie to przydalo do moich przyszlych motocykli Marudek.. Mało Ci szprych ostatnimi czasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 7 Kwietnia 2008 Share Napisano 7 Kwietnia 2008 .....szprychy...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 7 Kwietnia 2008 Super Moderator Share Napisano 7 Kwietnia 2008 Witam. Darzę wielkim szacunkiem, każdego "pradziadka motoryzacji" jak i te zachowane oraz te, już niestety rozkładające się gdzieś u dziadków i wujków za stodołą. Twój Andrzeju jest piękny, a jest jeszcze w twoich rękach, to na pewno będzie dzieło sztuki. Już widać to po samych szprychach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 7 Kwietnia 2008 Share Napisano 7 Kwietnia 2008 Piękny model... Tornado napewno go niezle odpicuje jak każdy inny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 7 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2008 Dzięki za miłe komentarze A czy moglbys pokazac instrukcje, albo kolejne etapy nawijania szprych? Bardzo by mi sie to przydalo do moich przyszlych motocykli Jak będę robił nastepone koła to zrobię fotki krok po kroku, tylko nie wiem czy to Ci się przyda bo do robienia szprych mam specjalny przyrząd, który był w zestawie z RR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcus05 Napisano 8 Kwietnia 2008 Share Napisano 8 Kwietnia 2008 Na początku to Witam Cię.. Znowu nam szykujeszesz poprzeczkę troche wyżej niż zawsze, ostatnio zastanawiam się nad zmianą miejsca zatrudnienia aby mieć więcej czasu na modele Jest OK Pozdrawiam Mirek ps. pozdrowienie dla Żony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 8 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2008 Dzięki Mirku żonka również pozdrawia Cię. Swietnie! A czy moglbys pokazac instrukcje, albo kolejne etapy nawijania szprych? Bardzo by mi sie to przydalo do moich przyszlych motocykli Oto instukcja: Fazy budowy kół - maszynka z zamontowaną piastą i jednym wewnętrznym pierścieniem gotowe do nawijania żyłki: Pierwsza warstwa szprych gotowa: A tu już z drugim wewnętrznym pierścieniem i nawiniętą na niego żyłką oraz pierścienie zewnętrzne: Koła praktycznie są gotowe do malowania Powiem tylkko, że pierwsze koło robiłem około 8 godzin, miałem problemy z nawijaniem żyłki - ciągle gdzieś mi wyskakiwała z rowków i musiałem robić to od nowa. Klejem nie mogłem jej przyklejac bo bałem sie, że może złapać piastę z obudową maszynki. Z drugim kołem było już lepiej bo zrobiłem je już 3 godzinki a z resztą szło już jak po maśle i montowałem je średnio po 20 minut/sztkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 9 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2008 Pomalowałem kółeczka i zrobiłem przymiarkę: Niebardzo jestem zadowolony z efektu ponieważ na jasnych felgach są widoczne szpary pomiędzy obręczami, w czarnym kolorze nie było tego widać. zastanawiam się czy aby nie przemalować kół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 9 Kwietnia 2008 Super Moderator Share Napisano 9 Kwietnia 2008 Witam. Rzeczywiście są widoczne szpary tak jak mówisz, lecz czy przy czarnych kołach i szprychach będzie widoczny efekt? Może pomaluj tylko felgi bez szprych. Szprychy robią duże wrażenie, dobrze, że nie były już odlane w całości z felgami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 9 Kwietnia 2008 Share Napisano 9 Kwietnia 2008 Na pudełku jak widać są czarne koła i prezentują sie całkiem nieźle, więc jak dla mnie mogą byc czarne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 9 Kwietnia 2008 Share Napisano 9 Kwietnia 2008 Witam serdecznie mistrza Bardzo fajny model!! Co do tych kół to ja bym proponował kolor czerwony!! Wydaje mi się że wyglądałoby to ładnie szczególnie jeżeli całe autko też będzie czerwone (karoseria, nie podwozie) Pozdrawiam koledzy i szerokości!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 9 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2008 Samych obręczy nie bedę malował na czarno bo trochę głupio będą wyglądac koła. Tak samo nie wiem czy czerwony kolor załatwi sprawę Pomyślałem sobie coby szpary zalać farbką lub klejem i od nowa pomalowac koła, mam tylko obawy czy aby później nie będzie kłoputu z ewentualnym szlifowaniem pomiędzy szprychami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 11 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2008 Jak pomyślałem tak zrobiłem, mianowicie szpary pomiędzy obręczami zalałem farbką. Wewnętrzne pierścienie są nieco wyższe więc nawet nie próbowałem wyrównać poziomu z zewnętrznymi, moim zdaniem i tak jest o niebo lepiej niż było wcześniej Elementy nadwozia pomalowane i polakierowane czekają na polerkę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 11 Kwietnia 2008 Share Napisano 11 Kwietnia 2008 Tylko o niebo lepiej? Moim zdaniem nawet o dwa, trzy nieba lepiej wyglądają teraz te felgi. Teraz dopiero robią takie mega pozytywne wrażenie, wcześniej było to wrażenie tylko bardzo pozytywne . A tak przy okazji to czekam na efekty końcowe nie tylko tego modelu, ale także Pontiaca Trans Am-a, transportera z koparką i Kenworth-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 11 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2008 Troche pobawiłem się przy silniku. Muszę zamówić sobie przewody wysokiego napięcia o odpowiedniej grubości bo okazało się, że do tej skali takowych obecnie nie mam Dojdzie jeszcze kilka innych przewodów (paliwowe itp) ale to już po zamontowaniu silnika w ramie i przedniej ściany od kasty, a teraz kilka fotek tego co skleciłem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi