SnajperTBG Napisano 29 Kwietnia 2020 Share Napisano 29 Kwietnia 2020 Witam. Tak się zastanawiam nad kosztami modelarstwa i wszystko to co na rynku nazwijmy zwyczajnym ma cenę normalna a to samo tylko z dopiskiem '' modelarskim cena rośnie na 3-4razy. Szukam czego co mi zastąpi podkład Mr surfacer 1200 i rozpuszczalnik Mr color thinner. Na allegro znalazłem podkład samochodowy w puszczę do Malowania elementów plastikowych. Mil ktoś z takowym doczynienia? https://allegro.pl/oferta/boll-podklad-do-plastiku-400-ml-elastyczny-8517160474?bi_s=ads&bi_m=listing%3Amobile%3Acategory&bi_c=YTcxMjJhYjQtNjUwOS00YmJhLWI1NDktYzRjNDMwYmJhNDQzAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=0eec4abc-8733-46f3-8fdc-644ec1163408 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 29 Kwietnia 2020 Share Napisano 29 Kwietnia 2020 Nie ty pierwszy znalazłeś taki podkład Takie eksperymenty kończą się na 99% powrotem do dedykowanych rozwiązań modelarskich. Ogólnie z tymi podkładami samochodowymi trzeba ostrożnie, bo większość jest zbyt agresywna dla polistyrenu. Ja pamiętam że kiedyś używałem podkładu Motip Dupli i był w miarę ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 29 Kwietnia 2020 Super Moderator Share Napisano 29 Kwietnia 2020 Witam. Ja od lat stosuję jako podkład, farbę w sprayu do zderzaków plastikowych. Jedna puszka, starczy mi na kilka modeli. Używam tej najjaśniejszej. I nie zdarzylo mi się jeszcze, że po pomalowaniu modelu i odklejaniu taśmy maskującej, odeszła mi farba od modelu. Polecam ta farbę jako podkład. Nakłada sie cienkimi warstwami i szybko schnie. https://www.boll.pl/lakiery-akrylowe-i-ochronne-2/boll-lakier-do-zderzakow-plastikowych-spray-49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzego Napisano 2 Maja 2020 Share Napisano 2 Maja 2020 W dniu 29.04.2020 o 16:49, jawkers napisał: Ja od lat stosuję jako podkład, farbę w sprayu do zderzaków plastikowych. Do jakich farb stosowałeś - akrylowych czy olejnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 2 Maja 2020 Super Moderator Share Napisano 2 Maja 2020 Zawsze używałem tego podkładu, malując wszystkie detale w modelu. Nadwozia oraz większe elementy modelu, maluję aerografem. Wtedy używam farb olejnych, natomiast mniejsze detale, maluję z pędzla i wtedy używam farb olejnych oraz akrylowych. Ale zawsze jako podkład, jest użyta farba do zderzaków Boll. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 3 Maja 2020 Autor Share Napisano 3 Maja 2020 Dzięki jawkers. Aż sobie kupię na allegro puszkę i zobaczymy czy zastąpi mi surfacer 1200 ciekawe jak się akryle od tamki na tym podkładzie będą zachowywać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 5 Maja 2020 Share Napisano 5 Maja 2020 jawkers - ty tym bollem psikasz całe ramki od razu? potem wycinka i sklejanie? bo sprajem pojedyncze elementy to tak trochu średnio tym bardziej że spraje lubią pylić dookoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 6 Maja 2020 Super Moderator Share Napisano 6 Maja 2020 Najpierw wycinam, obrabiam a następnie natryskuję podkład. SniperTBG ja nigdzie nie napisałem, że ta farba jest lepsza od surfacera 1200. Surfacera też używam, ale tą farbą psikne i odkładam na regał a aerograf jeszcze muszę czyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi