SnajperTBG Napisano 29 Kwietnia 2020 Napisano 29 Kwietnia 2020 Witam. Tak się zastanawiam nad kosztami modelarstwa i wszystko to co na rynku nazwijmy zwyczajnym ma cenę normalna a to samo tylko z dopiskiem '' modelarskim cena rośnie na 3-4razy. Szukam czego co mi zastąpi podkład Mr surfacer 1200 i rozpuszczalnik Mr color thinner. Na allegro znalazłem podkład samochodowy w puszczę do Malowania elementów plastikowych. Mil ktoś z takowym doczynienia? https://allegro.pl/oferta/boll-podklad-do-plastiku-400-ml-elastyczny-8517160474?bi_s=ads&bi_m=listing%3Amobile%3Acategory&bi_c=YTcxMjJhYjQtNjUwOS00YmJhLWI1NDktYzRjNDMwYmJhNDQzAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=0eec4abc-8733-46f3-8fdc-644ec1163408 Cytuj
Fixer Napisano 29 Kwietnia 2020 Napisano 29 Kwietnia 2020 Nie ty pierwszy znalazłeś taki podkład Takie eksperymenty kończą się na 99% powrotem do dedykowanych rozwiązań modelarskich. Ogólnie z tymi podkładami samochodowymi trzeba ostrożnie, bo większość jest zbyt agresywna dla polistyrenu. Ja pamiętam że kiedyś używałem podkładu Motip Dupli i był w miarę ok. Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 29 Kwietnia 2020 Super Moderator Napisano 29 Kwietnia 2020 Witam. Ja od lat stosuję jako podkład, farbę w sprayu do zderzaków plastikowych. Jedna puszka, starczy mi na kilka modeli. Używam tej najjaśniejszej. I nie zdarzylo mi się jeszcze, że po pomalowaniu modelu i odklejaniu taśmy maskującej, odeszła mi farba od modelu. Polecam ta farbę jako podkład. Nakłada sie cienkimi warstwami i szybko schnie. https://www.boll.pl/lakiery-akrylowe-i-ochronne-2/boll-lakier-do-zderzakow-plastikowych-spray-49 Cytuj
Grzego Napisano 2 Maja 2020 Napisano 2 Maja 2020 W dniu 29.04.2020 o 16:49, jawkers napisał: Ja od lat stosuję jako podkład, farbę w sprayu do zderzaków plastikowych. Do jakich farb stosowałeś - akrylowych czy olejnych? Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 2 Maja 2020 Super Moderator Napisano 2 Maja 2020 Zawsze używałem tego podkładu, malując wszystkie detale w modelu. Nadwozia oraz większe elementy modelu, maluję aerografem. Wtedy używam farb olejnych, natomiast mniejsze detale, maluję z pędzla i wtedy używam farb olejnych oraz akrylowych. Ale zawsze jako podkład, jest użyta farba do zderzaków Boll. Cytuj
SnajperTBG Napisano 3 Maja 2020 Autor Napisano 3 Maja 2020 Dzięki jawkers. Aż sobie kupię na allegro puszkę i zobaczymy czy zastąpi mi surfacer 1200 ciekawe jak się akryle od tamki na tym podkładzie będą zachowywać? Cytuj
myszaty Napisano 5 Maja 2020 Napisano 5 Maja 2020 jawkers - ty tym bollem psikasz całe ramki od razu? potem wycinka i sklejanie? bo sprajem pojedyncze elementy to tak trochu średnio tym bardziej że spraje lubią pylić dookoła. Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 6 Maja 2020 Super Moderator Napisano 6 Maja 2020 Najpierw wycinam, obrabiam a następnie natryskuję podkład. SniperTBG ja nigdzie nie napisałem, że ta farba jest lepsza od surfacera 1200. Surfacera też używam, ale tą farbą psikne i odkładam na regał a aerograf jeszcze muszę czyścić. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi