mic43 Napisano 12 Maja 2020 Share Napisano 12 Maja 2020 (edytowane) Postanowiłem reanimować jeden z moich pierwszych modeli, tytułowy KV-1 od Trumpetera. Modelu nigdy nie dokończyłem ze względu na niemożność dopasowania błotników, był już pomalowany, miał kalki i jakieś pierwsze próby washa - tyle wtedy potrafiłem. Całość poszła do cleanluxu, poprawiłem błotniki, zaszpachlowałem co było można, nałożyłem podkład i bazę w kolorze Tamiya Olive Green 1:1 z Dark Yellow. Teraz pytanie do forumowiczów. Jakie oznaczenia można użyć na tym pojeździe, jako, że stare kalki musiały zostać usuniętę? To ten model: https://www.mojehobby.pl/products/Russian-KV-1-model-1942.html Najlepiej coś, co da się namalować od ręki. Tak wyglądała całość przed zmyciem: EDIT: Znalazłem coś takiego: Nada się któreś z nich? Edytowane 12 Maja 2020 przez mic43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Maja 2020 Share Napisano 12 Maja 2020 (edytowane) Za 20 zł kupisz dwa komplety kalek do całej rodziny czołgów KW firmy ArmoJadar -KW family part I nr 35408 -KW family part II nr 35409 https://www.martola.com.pl/oferta/pl1566/p9 Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 12 Maja 2020 Autor Share Napisano 12 Maja 2020 2 godziny temu, robertmodelarz napisał: Za 20 zł kupisz dwa komplety kalek do całej rodziny czołgów KW firmy ArmoJadar -KW family part I nr 35408 -KW family part II nr 35409 https://www.martola.com.pl/oferta/pl1566/p9 Dowolna będzie pasować do tej wersji KW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knoor Napisano 12 Maja 2020 Share Napisano 12 Maja 2020 Zamiast kalek możesz też po prostu namalować oznaczenia pędzlem lub wyciąć szablon i pomalować aerografem - przy ruskich czołgach efekt moim zdaniem mimo wszystko fajniejszy niż kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 12 Maja 2020 Share Napisano 12 Maja 2020 49 minut temu, mic43 napisał: Dowolna będzie pasować do tej wersji KW? Na arkuszach są kalki z różnych wersji KW. Musisz dopasować kalkę do wersji którą posiadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Maja 2020 Share Napisano 12 Maja 2020 (edytowane) Szablony firmy Montex do KV-1 pasują idealnie do wersji z wieżą spawaną. Z kalkomanii - zestaw I- ArmoJadar pasują napisy np. Bij faszystów, Za rodinu (Za ojczyznę), nr 432. Zdjęcia ze strony mojehobby.pl Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 12 Maja 2020 Share Napisano 12 Maja 2020 (edytowane) Zwróć uwagę na jarzmo i rodzaj armaty który masz zainstalowany. Trochę mało zdjęć wrzuciłeś nie widać którą wersję robisz. Najlepiej inspiruj się zdjęciami z epoki. Edytowane 12 Maja 2020 przez Markuz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 12 Maja 2020 Autor Share Napisano 12 Maja 2020 2 godziny temu, knoor napisał: Zamiast kalek możesz też po prostu namalować oznaczenia pędzlem lub wyciąć szablon i pomalować aerografem - przy ruskich czołgach efekt moim zdaniem mimo wszystko fajniejszy niż kalki. Tak planuję 11 minut temu, Markuz napisał: Zwróć uwagę na jarzmo i rodzaj armaty który masz zainstalowany. Trochę mało zdjęć wrzuciłeś nie widać którą wersję robisz. Najlepiej inspiruj się zdjęciami z epoki. Robię zgodnie z instrukcją, nie ma tam mowy o wersjach, nie jestem specjalistą jeśli chodzi o ruskie czołgi. Tak wygląda aktualnie wieża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 12 Maja 2020 Autor Share Napisano 12 Maja 2020 A tak kadłub: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 12 Maja 2020 Share Napisano 12 Maja 2020 Ok czyli odpada "Bij faszystów" nie to działo i jarzmo... "Za Stalina" i "Za Ojczyznę" nie ta wieża... P Tobie pasuje "700 Suworow" ale musisz wymienić kwadratową osłonę peryskopu ... i lub "34-18 Za Ojczyznę" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Maja 2020 Share Napisano 12 Maja 2020 (edytowane) Słuszna uwaga Markuza co do proponowanych wersji malowania KV. Tak na szybko to jest prawdopodobnie ta wersja KV-1, którą sklejasz. Możesz ją zrobić na wersję "pomnikową" białą lub zieloną pomalowaną farbą zieloną 4BO. Dużo materiału na temat KV-1/KV-2 jest w monografiach: KV - Wydawnictwa Militaria. Poniżej real foto zachowanych egzemplarzy. Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 12 Maja 2020 Share Napisano 12 Maja 2020 (edytowane) Przy czym 061 to nie jest wieża którą mamy w modelu kolegi mic43 Wieża z białego pojazdu Leningradec ma inne działo i jarzmo. Oba przykłady odpadają. Edytowane 12 Maja 2020 przez Markuz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Maja 2020 Share Napisano 12 Maja 2020 14 minut temu, Markuz napisał: Przy czym 061 to nie jest wieża którą mamy w modelu kolegi mic43 Wieża z białego pojazdu Leningradec ma inne działo i jarzmo. Oba przykłady odpadają. Święta racja -szacun za spostrzegawczość i znajomość tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 12 Maja 2020 Share Napisano 12 Maja 2020 (edytowane) Trudno się połapać czasem w odmianach KW podobnie jak T-34. Kolejny to "Czapajew", ale niestety znowu lewy wizjer na wieży nie taki. Edytowane 12 Maja 2020 przez Markuz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 12 Maja 2020 Autor Share Napisano 12 Maja 2020 2 godziny temu, Markuz napisał: Ok czyli odpada "Bij faszystów" nie to działo i jarzmo... "Za Stalina" i "Za Ojczyznę" nie ta wieża... P Tobie pasuje "700 Suworow" ale musisz wymienić kwadratową osłonę peryskopu ... i lub "34-18 Za Ojczyznę" Hmmm bez dodatkowych przeróbek, póki co wypada ten egzemplarz. Nie wiem czy poradzę sobie z napisem, sam numer byłby prostszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knoor Napisano 12 Maja 2020 Share Napisano 12 Maja 2020 Taki tip na zrobienie napisu, który stosowałem: drukujesz sobie przeskalowany na papierze, naklejasz na to lekko taśmę malarską, odrysowujesz napis ołówkiem albo od razu wycinasz skalpelem, voila. Maska gotowa, można teraz maznąć aerografem. A potem poprawić pędzlem tu i tam dla nieregularności Co do napisów/numerów na ruskich czołgach, zawsze można pójść w twórczość własną i po prostu zainspirować się jakimś napisem, samych KW-1 natłukli w sumie 5 tys. sztuk, szansa że akurat taki napis na jakimś był jest niezerowa;) Kwestia tego, na ile chcesz zbudować konkretny egzemplarz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 17 godzin temu, mic43 napisał: Hmmm bez dodatkowych przeróbek, póki co wypada ten egzemplarz. Nie wiem czy poradzę sobie z napisem, sam numer byłby prostszy Jeżeli ma być konkretny historyczny wóz, to ten też ma inną osłonę wizjera na wieży. Dużo wozów KW nie posiadało żadnych oznaczeń co również jest pewna opcją. Jeżeli chcesz zrobić KW z fajnym hasłem na boku bez kontekstu historycznego to możesz wymalować cokolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 13 Maja 2020 Autor Share Napisano 13 Maja 2020 Rozumiem. Waham się jeszcze czy całości odrobinę nie rozjaśnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 (edytowane) Ja bym jeszcze rozjaśnił. Mój KW-1 (skala 1:48) na etapie malowania wyglądał tak. Znalazłem jeszcze taką opcję dla ciebie. Edytowane 13 Maja 2020 przez Markuz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 13 Maja 2020 Autor Share Napisano 13 Maja 2020 45 minut temu, Markuz napisał: Ja bym jeszcze rozjaśnił. Mój KW-1 (skala 1:48) na etapie malowania wyglądał tak. Znalazłem jeszcze taką opcję dla ciebie. A cóż tam jest nabazgrane? 23-82? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 Tak to wygląda. Natomiast smaczkiem jest numer pod spodem, ten większy wytarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 (edytowane) KW family part II nr 35409 kalkomania firmy ArmoJadar - wzory malowań i oznaczeń: Edytowane 16 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 19 Maja 2020 Autor Share Napisano 19 Maja 2020 Rozjaśniłem trochę bazę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 20 Maja 2020 Share Napisano 20 Maja 2020 Ja bym jeszcze trochę rozjaśnił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 20 Maja 2020 Autor Share Napisano 20 Maja 2020 (edytowane) 6 godzin temu, Spotter napisał: No faktycznie, trochę. To teraz więcej odwagi, więcej rozjaśnień, bo to wszystko zniknie. Zdjęcie było robione w gorszych warunkach oświetleniowych niż ostatnio, w realu jest sporo jaśniejsze. Kartka pod spodem jest biała Edytowane 20 Maja 2020 przez mic43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi