Pafica Napisano 10 Kwietnia 2008 Share Napisano 10 Kwietnia 2008 Witam! Niestety przerwałem prace na c740®, ale nie mogłem już, dawno tak się nie wkurzyłem. Oglądając półkę z modelami postanowiłem, że czas odkurzyć brytyjską pancerkę-czyli moją matyldę 1/72 firmy airfix. Modelik cieniutki. Chcę ją zarzucić do kreta, zmyć tą obrzydliwą farbę która na niej była, i zrobić ją od początku. Możę dodam też winietkę z jakimś brytyjcem. Jak sami widzicie modelik beznadziejny, a szczeólnie gąski-to wręcz grube pasy gumy. No ale poradzimy sobie. Ostatnio służył mi do eksperymentów łosza, obić, kurzenia i to tak skutecznie że amputowełem mu lufę.... I teraz drobne zapytanko do was-macie schematy malowań matildy w afryce?? Najlepiej całe piaskowe, ale mogą być inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 10 Kwietnia 2008 Share Napisano 10 Kwietnia 2008 I teraz drobne zapytanko do was-macie schematy malowań matildy w afryce?? Najlepiej całe piaskowe, ale mogą być inneTu znajdziesz 3-kolorowy schemat:http://www.jadar.com.pl/armo/72430/imagepages/armo72430_instr02.html To co prawda nie jest Afryka, ale kamuflaż ma świetny. KLIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 10 Kwietnia 2008 Share Napisano 10 Kwietnia 2008 Może to się przyda: http://panzerwaffe.pl/chudym/xxb/matilda2d.jpg A może byś się pokusił o Rosyjskie malowanie ? http://www.o5m6.de/matilda.html Życzę udanych prac Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 11 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2008 Kret nie załatwił sprawy do końca...tzeba będzie nanieść go miejscowo jeszcze raz. Poza tym boję się malowania wnęk bocznych fartuchów-to może się nie udać pędzlem...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 11 Kwietnia 2008 Share Napisano 11 Kwietnia 2008 Zamiast kreta używam teraz Cleanluxa. Nie jest taki żrący i nie trzeba się bawić z rękawiczkami i maskami. Zmywa wszystkie farby. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 11 Kwietnia 2008 Share Napisano 11 Kwietnia 2008 Ja moczę je w NaOH i 9 części wody. Kiedyś w dobie War on Terror spisano mnie w sklepie chemicznym Co się stało z lufą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 11 Kwietnia 2008 Share Napisano 11 Kwietnia 2008 A czy Kret to nie jest wlasnie wodorotlenek sodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 11 Kwietnia 2008 Share Napisano 11 Kwietnia 2008 Piekny wash na dole modelu Trzymam kciuki. Odwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 11 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2008 Zamiast kreta używam teraz Cleanluxa. Nie jest taki żrący i nie trzeba się bawić z rękawiczkami i maskami. Zmywa wszystkie farby. Pzdr A kto mówi, że ja sie bawię z rękawiczkami i maskami-idę na żywioł~! Co prawda ręce potem nieco śliskie, ale jakie miętkie i czyściutkie! A lufa połamała się przy robieniu obić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 13 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2008 Prace brną dalej, położyłem już drugą warstwę farby i projektuję winietkę. Tu widzicie przymiarkę tankisty jeszcze przed malowaniem.... A tu jeszcze mokra druga warstewka farby . Model w zamierzeniach będzie bardzo zakurzony i nieco boobijany.Zrobię też wash. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 13 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2008 Dodałem drybrush, czekają mnie jescze obicia(aaa!) i wash(AAAA!!!) Trochę się boję .. Rzut z lotu kuropatwy I muszę poprawić koniec lufy bo cosik żle to wygląda. I zabieramy się za winietkę, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 14 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2008 No dobra: prawie koniec pozostaje tylko osmalić lufę i wyrzutnik granatów, okurzyć czołg, przykleić mu pokrywę włazu i poprawić parę drobiazgów. Czołgista zazywa oczysczającej kąpieli w uzdrowisku "kret" Mam już pomysła na winetkę- samotna matilda ze zrelaksowanym dowódcą we włazie, palemki i może ranny żołnierz brytjski ale to się zobaczy.. Aha- to narmalne że drybrush na modelu samoistnie znika???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 14 Kwietnia 2008 Share Napisano 14 Kwietnia 2008 Model prezentuje się całkiem ładnie. A nie zrobisz go razem z niebieskim malowaniem? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wladek Napisano 14 Kwietnia 2008 Share Napisano 14 Kwietnia 2008 Model wygląda już na tym etapie bardzo ładnie Fajnie że zrobiłeś Matylde z modelu spisanego na starty Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 14 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2008 A no właśnie coś mnie napaliło na taką sterylną żółtą matyldę. Ale zobacze może potem dodam niebieski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 14 Kwietnia 2008 Share Napisano 14 Kwietnia 2008 Dodałem drybrush, czekają mnie jescze obicia(aaa!) i wash(AAAA!!!)Trochę się boję .. Nie bój się, najwyżej zreinkarnujesz go jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 14 Kwietnia 2008 Share Napisano 14 Kwietnia 2008 Jak dotąd, wygląda ok. Drybrush nie znika, prawdopodobnie farba doschła i po prostu się odkruszyła(na rantach/kantach) pod wpływem dotykania modelu. Przed Tobą najlepsza zabawa...powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prop Napisano 17 Kwietnia 2008 Share Napisano 17 Kwietnia 2008 Tylko zapomnij szybko o fikcji zwanej niebieskim kolorem używanej przez Brytyjczyków w Afryce! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 17 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2008 Tylko zapomnij szybko o fikcji zwanej niebieskim kolorem używanej przez Brytyjczyków w Afryce! Hmmm? A ja coś słyszłem o tym że one były malowane RAF blue sky czy coś... No to jakie jak nie niebieskie? Szare? Zielonkawe? Zrobiłem wash ale muszę zetrzeć resztki drybrusha i zrobić go ponownie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 17 Kwietnia 2008 Share Napisano 17 Kwietnia 2008 Tylko zapomnij szybko o fikcji zwanej niebieskim kolorem używanej przez Brytyjczyków w Afryce! Ciekawa opinia, czy czymkolwiek to potwierdzisz ? Ja widziałem co innego..... http://www.wdif.net/secondworldwar/Matilda-2.JPG Pafica, wnioski wyciągniesz sam, poszperaj w necie ;) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 17 Kwietnia 2008 Share Napisano 17 Kwietnia 2008 Model coraz ładniejszy . Tylko jedna rzecz rzuca się w oczy: Te zakrzywienie na końcu lufy . Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 19 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2008 (edytowane) Dobra, model w galerii, zapraszam do komentowania. Edytowane 19 Kwietnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 19 Kwietnia 2008 Share Napisano 19 Kwietnia 2008 Dobra model w galerii Ja czekać żeby zobaczyć dobra model. Przecinek, dwie kropki i dodatkowa wielka litera bardzo zmieniłaby sens Twojego posta. Popraw interpunkcję, bo czasami trzeba się domyślać, co autor miał na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prop Napisano 23 Kwietnia 2008 Share Napisano 23 Kwietnia 2008 Co do niebieskiego na angielskich czołgach w Afryce... Publikacje sprzed kilku lat (np. Militaria w zeszycie Afryka, Włochy 1940-43) faktycznie upierały się, że tam był używany kolor błękitny. Jednakże najnowsze badania stwierdzają, że był to kolor BSC 28 Silver grey, (light green-grey). Pisał o tym np. William Marshall. A to, że ta opinia jeszcze się nie przebiła do polskich publikacji, pozostaje problemem tych, którzy wciąż wierzą Militariom. Tu daję link do opisu malowania wg Camouflage Pattern No1, co prawda na przykładzie Stuarta Honey, niemniej jest tam napisanych kilka zdań na temat niebieskiego odcienia pustynnych czołgów: http://www.clubhyper.com/reference/bellmanwm_1.htm Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 23 Kwietnia 2008 Share Napisano 23 Kwietnia 2008 Ciekawe. Ale tem błekitny to przecież był lansowany nie tylko u nas. Swoją drogą jeśli go nie było, to jest to tym dziwniejsze, ze nie mówiny o armii Mandżukuo tylko jednej z ważniejszych w wojnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi