Encarius Napisano 20 Maja 2020 Share Napisano 20 Maja 2020 (edytowane) Prośba o pomoc - mam wieczny problem z odklejaniem się farby z kadłuba po maskowaniu..odchodzi wraz z taśmą do maskowania raz większymi, raz mniejszymi płatami, używam podkładów vallejo : biały lub czarny ( "Mecha" ) , na to farby vallejo air i lakier Humbola Gloss Clear.. Edytowane 20 Maja 2020 przez Encarius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 20 Maja 2020 Share Napisano 20 Maja 2020 To był jeden z trzech powodów, że wyrzuciłem farby których nazwa rozpoczynała się na v. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 20 Maja 2020 Share Napisano 20 Maja 2020 To nie jest do końca wina farb na V :-) Mi np. czasami odchodzi farba także przy malowaniu podkładem MrHobby oraz farbami of Gunze i Tamiya - czyli teoretycznie best of the best :-) Napisałem „czasami” bo jeszcze nie rozkminiłem co źle robię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 20 Maja 2020 Share Napisano 20 Maja 2020 (edytowane) Z Vallejo Air mam następujący patent, zresztą przewija się on w różnych poradnikach dot. malowania błotem. Pierwszą warstwę nakładasz tylko jako mgiełkę - po prostu przelatujesz po powierzchni tak żeby został tylko jakiś ślad koloru, nieważne że krycie jest minimalne. Zostawiasz to do wyschnięcia. Ja nawet na dwie godziny czasem ale może wystarczy krócej. Powierzchnia powinna się zrobić lekko chropowata. Następne warstwy możesz już kłaść śmielej, ale nie może powstać mokra powłoka - bo to ona najczęściej ma potem problemy z przyczepnością. A, no i podkładów używam jednak innych: Surfacera 1500, AK Primer and Microfilller i Alcladów. Ale czasem nakładam VA na goły plastik, np we wnętrzu kabiny i innych miejscach które nie będą narażone naścieranie i powyższa metoda też się sprawdza. Edytowane 20 Maja 2020 przez Fixer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 20 Maja 2020 Share Napisano 20 Maja 2020 2 godziny temu, Encarius napisał: Prośba o pomoc - mam wieczny problem z odklejaniem się farby z kadłuba po maskowaniu..odchodzi wraz z taśmą do maskowania raz większymi, raz mniejszymi płatami, używam podkładów vallejo : biały lub czarny ( "Mecha" ) , na to farby vallejo air i lakier Humbola Gloss Clear.. Działaj metodą prób i błędów - najpierw wymień podkład. Zasada - im bardziej śmierdzący, tym lepszy. Na początek możesz kupić podkład w sprayu , np taki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Encarius Napisano 20 Maja 2020 Autor Share Napisano 20 Maja 2020 Dziękuję, przetestuje Wasze pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slepy Napisano 11 Sierpnia 2020 Share Napisano 11 Sierpnia 2020 Ja zawsze pierwszą rzeczą którą robie to myje części modela w ciepłej wodzie z dodatkiem Ludwika czy tam co innego. Potem w odpowiednim momencie Mr. Surfacer Primer i nic żadna farba nie odpada. Wprawdzie maluje gunze ci h oraz tamiyą i hataką bo vallejo zabardzo nie lubie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi