makinen Posted May 27, 2020 Share Posted May 27, 2020 Cześć, nowa materia dla mnie. Mam kalki Alliance Model Works z kamuflażem MARPAT. zaopatrzyłem się w płyn pod i na firmy Wamod. Figurka pomalowana podkładem i zabezpieczona dwoma warstwami sido. Smaruję płytę pod kalki i kładę kawałek arkusika 8mm na 8 mm licząc, ze zawinie mi się elegancko wokół nogi pozoranta. Nic bardziej mylnego. Sterczy jak tektura i ani myśli ulec. Przy próbie „pomocy” z lekkim dociśnięciem kruszy się i nadal sztywna. Co robię NIE TAK? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FLECZER Posted May 27, 2020 Share Posted May 27, 2020 Kluczem może być słowo "WAMOD". Nie jest to chemia którą można polecać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makinen Posted May 27, 2020 Author Share Posted May 27, 2020 Ok, ale dlaczego ta kalka była sztywna jak blacha...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
push-up78 Posted May 27, 2020 Share Posted May 27, 2020 (edited) Dla mnie to tabu te kalki.Myślałem wieki temu na czymś takim w kamo Waffen SS.Jednak lepiej to malować z pędzla lepiej lub gorzej ale z pędzelka.Ale może te zmiękczacze Mikro Sol co by pozmiękczały kalki albo inne tego typu wynalazki? Edited May 27, 2020 by push-up78 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinello Posted May 27, 2020 Share Posted May 27, 2020 Naklej gdziekolwiek kawałek bez chemii - zobacz co jest winne - kalka czy wamod Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makinen Posted May 27, 2020 Author Share Posted May 27, 2020 Ale czy ja to dobrze robię? Smaruje figurkę płynem „pod”. Jak położę kawałek kalki, to ona nawet nie ma szans na zetknięcie się z tym płynem, bo nie przywiera do powierzchni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted May 28, 2020 Share Posted May 28, 2020 Temat kalkomani interesuje mnie rownierz gdyz mam podobne zestawy firmy MC, pamietam iz Grzegorz Grabowski uzywal podobnego zestawu kalkomani wiec moze warto jego podpytac. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts