Forest Napisano 9 Czerwca 2020 Share Napisano 9 Czerwca 2020 (edytowane) Dawno nic tutaj nie budowałem, czas najwyższy! Na warsztat trafiła 'Le Superbe' z Hellera, stareńki, ale jakże urokliwy, model. Muszę przyznać, że dawniej Heller nie bawił się specjalnie w poprawność polityczną, wystarczy spojrzeć, jakimi flagami udekorowali model na okładce Ja jednak postanowiłem nadać wypustowi Hellera nieco splendoru najwspanialszej floty świata. Budować będę tytułową HMS 'Belleisle', czyli 74-działowy francuski okręt liniowy 'Lion', którego nazwę jeszcze w trakcie budowy zmieniono na 'Marat' (brzmi znajomo - niespokojne czasy lubią się powtarzać...). Po kilku miesiącach służby w maju 1795 roku, 'Marat' stał się 'Formidable' (Potężny), by już niecały miesiąc później, w pobliżu portu Lorient, wywiesić na maszcie Białe Gacie Kapitana, pokazując stosunek do swojej nazwy i francuskiej tradycji Anglicy ochrzcili okręt 'Belleisle', jako że pochrzaniły im się nazwy francuskich wysepek, i sądzili, że zdobyli ją koło tej wyspy - w rzeczywistości miało to miejsce koło wyspy Groix. W sumie może i dobrze, jakoś 'Belleisle' lepiej brzmi Pod nową nazwą brał udział w bitwie pod Trafalgarem, będąc drugim okrętem w linii wiceadmirała Collingwooda, gdzie wdał się w walkę z siedmioma (sic!) okrętami sojuszu franko-hiszpańskiego, i jako jedyny z angielskiej floty stracił wszystkie maszty, ale nie poddał się, i po 45 minutach walki na pomoc przyszły mu pozostałe okręty z linii. Po bitwie 'Belleisle' została odholowana do Gibraltaru przez fregatę HMS Naiad. Dwa lata później, wraz z pięcioma innymi okrętami, brała udział w zajęciu duńskich okrętów w Indiach Zachodnich, oraz późniejszej okupacji duńskich posiadłości w tychże. Od 1811 HMS 'Belleisle' była w składzie Floty Kanału, stacjonując w Portsmouth, gdzie w 1814 roku podjęto decyzję o jej rozebraniu. To tyle w temacie wstępu historycznego, i mniej więcej tyle właśnie można znaleźć na Wikipedii Jakby ktoś był zainteresowany pełnym inboxem, można go znaleźć pod tym linkiem: https://www.mojehobby.pl/products/Le-Superbe.html Ja natomiast od siebie dorzucę kilka zbliżeń Po modelu niestety widać jego wiek (formy są z 1977 roku, ja kupiłem wznowienie z lat 80-tych). Sporo szczegółów jest rozmytych, nadlewki są dosłownie wszędzie, gretingi to jakieś potworki... Sporo roboty będzie z doprowadzeniem tego do odpowiedniego poziomu. Z drugiej jednak strony, bardzo fajnie wyszło deskowanie pokładów, faktura drewna na wszystkich widocznych elementach to również miły dodatek. Szkoda tylko, że całkowicie pominięto deskowanie burt - chyba, że Francuzi pod koniec XVIII wieku opanowali budowanie kadłubów z ogromnych połaci sklejki Minusem jest też sposób, w jaki przedstawiono w modelu miedzianą okładzinę dna, sięga do dolnego pokładu działowego, co jest sporą przesadą... Dobra, koniec pitolenia, czas na trochę zdjęć, wkrótce postaram się zaprezentować pierwsze zdjęcia z warsztatu Edytowane 18 Października 2022 przez Forest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 9 Czerwca 2020 Share Napisano 9 Czerwca 2020 No to 3mam kciuki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 9 Czerwca 2020 Share Napisano 9 Czerwca 2020 Fajnie, że ktoś jeszcze skleja żaglowce. Życzę powodzenia w tej nie łatwej materii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 9 Czerwca 2020 Share Napisano 9 Czerwca 2020 O co chodzi z tą poprawnością flagowa? Nie będziesz miał za dużo przeróbek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 9 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2020 (edytowane) Na zdjęciu niestety nie widać za dobrze, ale na tle bezana powiewa... Biała Flaga Przeróbek będzie sporo na Anglika, ale i tak są nieuniknione, więc czemu nie? Edytowane 9 Czerwca 2020 przez Forest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 9 Czerwca 2020 Share Napisano 9 Czerwca 2020 6 minut temu, Forest napisał: Na zdjęciu niestety nie widać za dobrze, ale na tle bezana powiewa... Biała Flaga Chyba grota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 9 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2020 32 minuty temu, lesio-69 napisał: Chyba grota. Nope, bezana, jak pisalem, tutaj lepiej widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 9 Czerwca 2020 Share Napisano 9 Czerwca 2020 Nie biała tylko fleurs de lis biała w złote lilie, w tamtych czasach poddanie się to zdjęcie bandery bez wieszania białej flagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 9 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2020 Wiem, ale nie mogłem sobie odmówić małego żartu na temat francuskiej tradycji... Tym bardziej, że na moim pudełku nie ma nawet cienia lilii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Czerwca 2020 Share Napisano 11 Czerwca 2020 ooo kolejny prześcieradłowpław Będę zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 17 Października 2022 Autor Share Napisano 17 Października 2022 Żyję! Uff, dwa lata i dwie przeprowadzki później, jeszcze żyję Tak czy siak, odkopałem "prześcieradłopława", miejsce na biurku jest, pasowałoby w końcu ruszyć z de facto urodzinowym modelem z przed ponad dwóch lat Założenia przebudowy nadal są aktualne, choć tuż za "horyzontem zdarzeń" czai się pomysł, by na bazie kadłuba Le Superbe wykonać model HMS Indefatigable Pellewa. Wymagałoby to oczywiście zgolenia pokładów, oraz skrócenia nieco kadłuba, ale możliwości po temu są... Cóż czynić? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Października 2022 Share Napisano 17 Października 2022 KYRIELEJSON !! 30 minut temu, Forest napisał: Cóż czynić? lepić ! lepić ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 17 Października 2022 Autor Share Napisano 17 Października 2022 12 minut temu, M.A.V. napisał: KYRIELEJSON !! lepić ! lepić ! Tyle to sam wiem, to co??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 17 Października 2022 Share Napisano 17 Października 2022 (edytowane) 2 godziny temu, Forest napisał: HMS Indefatigable Pellewa. to bardzo cieakawy pomysł ale jak ty to chcesz pokroić i złożyć do kupy to jeszcze ma wyobraźnia zbyt wątła ... podjudzam ,,, bo to fajny pomysł tak czy inaczej patrzam Edytowane 17 Października 2022 przez laskonogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 17 Października 2022 Share Napisano 17 Października 2022 2 minuty temu, laskonogi napisał: to bardzo cieakawy pomysł ale ja ty to chcesz pokroić i złożyć do kupy to jescze ma wyobraznia zbyt wątła ... podjudzam ,,, bo to fajny pomysł tak czy inaczej patrzam Polecam sekcję o żaglowcach na tym forum, czego oni tam nie robią w tych malutkich skalach(1/150, 1/144, 1/200 1/180)na plastikach i w scratchu to się w głowie nie mieści https://www.wettringer-modellbauforum.de/forum/index.php?page=Thread&threadID=61865&pageNo=15 A koledze Forest życzę wytrwałości w pracy żeby nie skończyło się jak tu. Im więcej wiatrołapów tym lepiej https://modelshipworld.com/topic/7347-le-superbe-by-algeciras1801-heller-plastic-1150-converted-to-hms-belleisle/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 17 Października 2022 Autor Share Napisano 17 Października 2022 (edytowane) To akurat nie jest takie trudne, przynajmniej na wysokość Gorzej na długość. Indefatigable miała na dolnym pokładzie 26 armat, podczas gdy na Le Superbe jest ich 28. Muszę znaleźć miejsce na śródokręciu, gdzie burty idą w miarę równolegle do siebie, i tam wyciąć fragment. I jeszcze muszę tak to zrobić, żeby odstępy na obu pokładach się zgadzały... Pi razy oko, coś takiego - maziaki ołówkiem tylko poglądowe, najpierw muszę wszystko na gładko zeszlifować Edytowane 17 Października 2022 przez Forest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 17 Października 2022 Autor Share Napisano 17 Października 2022 (edytowane) CH123, dzięki za linki Ten z Belleisle widziałem, nawet chciałem się wzorować, ale niestety wątek się urwał... Muszę popatrzeć na to niemieckie forum, ale to na kompie, na telefonie się do bani wyświetla... Właśnie, jak tam twój Le Superbe? Edytowane 17 Października 2022 przez Forest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 17 Października 2022 Share Napisano 17 Października 2022 JEZUSMARIAIJUZEFIEŚFIENTY 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 18 Października 2022 Share Napisano 18 Października 2022 7 godzin temu, Forest napisał: Właśnie, jak tam twój Le Superbe? Leży i czeka na swoją kolej. Póki co wpadłem na "genialny" pomysł robienia prawie od zera na podstawie planów francuskiego 118-działowego liniowca . Na razie jakoś idzie, zobaczymy czy go w ogóle skończę. A jak skończę to też jakiś Le Superbe lub inna 74 jest w planach tylko trochę większa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 18 Października 2022 Share Napisano 18 Października 2022 Forest...wyznaczyłeś sobie ciekawe i jednak dość trudne zadanie. Trzymam kciuki za jego powodzenie.Może wreszcie na forum bedzie trochę więcej tych białych szmatek. P.S. Strona https://www.wettringer-modellbauforum.de/forum/index.php?page=Index polecana przez CH jest naprawdę fajna, ciekawa i przydatna. Powodzenia! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi