DonVitto Napisano 21 Czerwca 2020 Share Napisano 21 Czerwca 2020 (edytowane) Witam Poniżej zaprezentowana diorama jest pierwszą w krótkiej historii z modelarstwem, podobnie jak model. Mimo szczerych chęci, cały czas wydaje mi się, że "czegoś" brakuje, lub nie wszystko jest zrobione tak jak powinno. Prosiłbym użytkowników forum o kilka słów krytyki, co by można poprawić, dołożyć, usunąć, aby całość w miarę się prezentowała. Z góry dziękuje Największy problem był z "kałużą" - próbowałem zrobić efekt wody Vicolem, jednak efekt nie zadowala w żadnym procencie. Nie wiem czy teraz będzie jeszcze szansa naprawienia tego? Edytowane 21 Czerwca 2020 przez DonVitto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 21 Czerwca 2020 Share Napisano 21 Czerwca 2020 Czemu wstawiasz znaczki pocztowe zamiast zdjęć ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 21 Czerwca 2020 Share Napisano 21 Czerwca 2020 Mnie się podoba - masz taki efekt mroźnego grudnia z małą ilością śniegu...przymarznięte błoto, może trochę przyprószyć choinki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 21 Czerwca 2020 Share Napisano 21 Czerwca 2020 (edytowane) 3 godziny temu, DonVitto napisał: Prosiłbym użytkowników forum o kilka słów krytyki, co by można 3 godziny temu, DonVitto napisał: poprawić Prezentację modelu. Nie wygląda źle, choć na tych zdjęciach jest właściwie prawie niewidoczny. Gdybyś sfotografował sam pojazd, byłoby łatwiej coś podpowiedzieć, łatwiej byłoby też, gdybyś dodał choć jedno ujęcie z tyłu. Na razie na pierwszy rzut oka widać brak malowania szczegółów radiostacji, brak anteny i okablowania. To takie drobiazgi, które nadają życia modelowi. 3 godziny temu, DonVitto napisał: dołożyć Staranności w budowie modelu, czyli zwracanie uwagi na elementy, które powinny zostać w nim wykonane, mimo braku w instrukcji. O te elementy radiowo-antenowe mi chodzi. 3 godziny temu, DonVitto napisał: usunąć Podstawkę. Jest po prostu fatalna, Kolega myszaty chciał być chyba miły na "dzień dobry". Ja tam zawsze wolałem być szczery. Edytowane 21 Czerwca 2020 przez kubisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 21 Czerwca 2020 Share Napisano 21 Czerwca 2020 Jak na pierwszą dioramę to całkiem nieźle Moja pierwsza była dużo gorsza haha 8 godzin temu, DonVitto napisał: co by można poprawić, dołożyć, usunąć, aby całość w miarę się prezentowała. Z góry dziękuje Może dorzucę coś od siebie - sam model fajny, ale tak jak wspomniał już wcześniej kubisz - poprawiłbym radio i dorobił antenkę. Bardzo zyska na wyglądzie Co do podstawki to mam dwie zasadnicze uwagi: - nienaturalne przejścia kolorystyczne podłoża. chodzi mi o to że np. ten piasek na drodze wygląda jakby był nasypany na śnieg (bo zakładam że to białe to śnieg ? ) - choinki są do wywalenia. To wg mnie najgorszy element tej dioramy. To jakieś gotowce? Nie obraź się ale są koszmarne i moje pierwsze skojarzenie było ze szczotką do wc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DonVitto Napisano 22 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2020 22 godziny temu, kubisz napisał: Prezentację modelu. Nie wygląda źle, choć na tych zdjęciach jest właściwie prawie niewidoczny. Gdybyś sfotografował sam pojazd, byłoby łatwiej coś podpowiedzieć, łatwiej byłoby też, gdybyś dodał choć jedno ujęcie z tyłu. Na razie na pierwszy rzut oka widać brak malowania szczegółów radiostacji, brak anteny i okablowania. To takie drobiazgi, które nadają życia modelowi. Dziękuję za uwagę, postaram się te szczegóły dopracować. 22 godziny temu, kubisz napisał: Podstawkę. Jest po prostu fatalna, Kolega myszaty chciał być chyba miły na "dzień dobry". Ja tam zawsze wolałem być szczery. Mam nadzieję, że każda kolejna będzie lepsza :) Podstawka robiona była na podstawie ogólnodostępnego tutoriala, jako odlew z gipsu. 17 godzin temu, M.A.V. napisał: Co do podstawki to mam dwie zasadnicze uwagi: - nienaturalne przejścia kolorystyczne podłoża. chodzi mi o to że np. ten piasek na drodze wygląda jakby był nasypany na śnieg (bo zakładam że to białe to śnieg ? ) Tak naprawdę, to "białe" miało być przezroczyste i sprawiać wrażenie wody, sugerowałem się jednym z tutoriali, gdzie efekt wody został wykonany Vicolem - tutaj jednak kompletnie to nie wyszło i nie wiem czy da się ten fakt jeszcze naprawić... 17 godzin temu, M.A.V. napisał: - choinki są do wywalenia. To wg mnie najgorszy element tej dioramy. To jakieś gotowce? Nie obraź się ale są koszmarne i moje pierwsze skojarzenie było ze szczotką do wc Zgadza się, choinki to gotowce.... Następne będą robione już własnoręcznie, może się uda :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 23 Czerwca 2020 Share Napisano 23 Czerwca 2020 16 godzin temu, DonVitto napisał: Tak naprawdę, to "białe" miało być przezroczyste i sprawiać wrażenie wody, sugerowałem się jednym z tutoriali, gdzie efekt wody został wykonany Vicolem - tutaj jednak kompletnie to nie wyszło i nie wiem czy da się ten fakt jeszcze naprawić... Wikolem robiłem wodę dwa razy ale zawsze ją potem jeszcze mazałem farbkami - może tu problem Niestety jak chcesz uzyskać fajną "przeźroczystą" wodę to już jest większa zabawa i trzeba specjalne środki zastosować. Tak na szybko z YT: a tu masz wersję "na bogato" za pomoca żywicy, bardzo fajnie pokazane krok po kroku z polskim komentarzem : 16 godzin temu, DonVitto napisał: Zgadza się, choinki to gotowce.... Następne będą robione już własnoręcznie, może się uda Jak kupne to może szkoda wyrzucać ale na pewno są do przerobienia - chociażby kolorystycznie bo są wszystkie takie same i jednolite kolorystycznie. Żadna choinka tak nie wygląda w naturze. Coś bym z nimi pokombinował żeby nie były takie monotonnie nijakie. No i na pewno wyrzuciłbym to jedno drzewko najbardziej na lewo bo wygląda jakby rosło centralnie na drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DonVitto Napisano 24 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2020 Dziękuje za uwagi - wszystkie z pewnością wykorzystam przy tworzeniu kolejnej pracy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi