Ripper1 Napisano 21 Czerwca 2020 Share Napisano 21 Czerwca 2020 Witam wszystkich, dawno bardzo nic nie wstawiałem na forum ale koszmarny brak czasu nie pozwala w pełni oddać się pasji modelarskiej. Najlepiej świadczy o tym fakt, że wczoraj skończony model zacząłem budować 03 stycznia tego roku ( zawsze zaznaczam sobie datę na pudełku ) a efekt tej pracy poddaję waszej ocenie. Jest to maszyna z 307 Dywizjonu RAF "Lwowskich Puchaczy" chyba jedynej polskiej jednostki wyposażonej w te samoloty. Życzę miłego oglądania Ps. Ostatnie dwa zdjęcia przedstawiają Defianta obok jego następcy w Dywizjonie - samolotu Bristol Beaufighter którego udało mi sie zbudować w zeszłym roku. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 21 Czerwca 2020 Share Napisano 21 Czerwca 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 21 Czerwca 2020 Share Napisano 21 Czerwca 2020 Podoba się. Fajnie go złachałeś. Czarny brzuszek też nie dał Ci rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 21 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2020 3 minuty temu, MIRO napisał: Podoba się. Fajnie go złachałeś. Czarny brzuszek też nie dał Ci rady. Dzięki Czarny ćwiczyłem na widocznym również na zdjęciach Beaufighter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
floggerFAN Napisano 21 Czerwca 2020 Share Napisano 21 Czerwca 2020 fajny. Napisz coś o składalności zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Havoc Napisano 21 Czerwca 2020 Share Napisano 21 Czerwca 2020 Model pierwsza klasa! Może jakieś kilka wskazówek jak osiągnąć takie efekty dla czarnego malowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 21 Czerwca 2020 Share Napisano 21 Czerwca 2020 Mi tez sie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 21 Czerwca 2020 Share Napisano 21 Czerwca 2020 3 godziny temu, Ripper1 napisał: Jest to maszyna z 307 Dywizjonu RAF "Lwowskich Puchaczy" chyba jedynej polskiej jednostki wyposażonej w te samoloty. Nie chyba, a na pewno jedynej, używającej bojowo. Piękna robota, a jak dla mnie zdjęcie "w hangarze" to już rozwala system . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 22 Czerwca 2020 Share Napisano 22 Czerwca 2020 A tak się wtrącę z drobnym błędem - proszę porównać zdjęcie oryginału i modelu pod kątem położenia kadłubowej kokardy. Nie powinna być troszkę wyżej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 22 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2020 21 godzin temu, floggerFAN napisał: fajny. Napisz coś o składalności zestawu. zestaw z tych co się same składają, jedyny problem miałem ze spasowaniem wieżyczki strzelca z kadłubem ale to mały problem - chwilka machania pilnikiem i wszystko pasowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 22 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2020 20 godzin temu, Havoc napisał: Model pierwsza klasa! Może jakieś kilka wskazówek jak osiągnąć takie efekty dla czarnego malowania? podstawa to "czeski marmurek" na to idzie szary preszeding po liniach podziału. W dalszej kolejności położyłem transparentną warstwę farby Mr Color nr C116 ( RLM 66 ), nastepnie jak przy malowaniu poszycia metalizerami tylko z wykorzystaniem różnych odcieni czarnego koloru a więc TAMIYA XF-1, Hobby Color H12, TAMIYA XF-85 i Mig surface primer A.Mig-2005. Kiedy już miałem bazę zacząłem zabawę wash-ami z Vallejo 73.201, 73.202 i 73.200 na koniec trochę pigmentu European Earth z AK Light Dust i to chyba wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 22 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2020 20 godzin temu, Baas ArK napisał: Nie chyba, a na pewno jedynej, używającej bojowo. Piękna robota, a jak dla mnie zdjęcie "w hangarze" to już rozwala system . Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 22 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2020 Godzinę temu, martinello napisał: A tak się wtrącę z drobnym błędem - proszę porównać zdjęcie oryginału i modelu pod kątem położenia kadłubowej kokardy. Nie powinna być troszkę wyżej ? Faktycznie nie zwróciłem na to uwagi - Mea culpa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi