Agnieszka Napisano 24 Lipca 2020 Share Napisano 24 Lipca 2020 (edytowane) Dziś mija 45 rocznica zakończenia misji Soyuz-Apollo. Była to ostatnia misja statku Apollo. Model Dragona to kompilacja modułu Apollo znanego z innych zestawów i modelu Sojuza wykonanego z bardzo dziwnego tworzywa przypominającego bardzo twardą gumę. Materiał fatalny do jakiejkolwiek obróbki. Dodałam, poprawiłam: Przede wszystkim zaprojektowałam od podstaw kalki do paneli słonecznych na Sojuzie, bo te z zestawie to jakieś nieporozumienie. Posłużyłam się oryginalnymi zdjęciami z orbity, przeskalowałam w Corelu i wydrukowałam. Dodałam jeszcze napis CCCP. Na Apollo zaprojektowałam i umieściłam radar dopplerowski, którego w ogóle nie uwzględniono. Miałam jego oryginalne wymiary i posługując się zdjęciami z hali montażowej odpowiednio dopasowałam (to taki charakterystyczny brązowy kwadrat) Na końcach paneli słonecznych w Sojuzie umieściłam anteny. Między kadłubem a panelami słonecznymi dodałam osłony termiczne. Podstawki zaproponowane przez Dragona są bardzo niestabilne i trudno je umocować w modelach. Podobnie jak w modelu Apollo 13 umieściłam model na dwóch pomalowanych rurkach na podstawce z naszywką misji. Model został umieszczony odwrotnie w stosunku do Ziemi. W rzeczywistości, radar dopplerowski był skierowany w kierunku Ziemi. Edytowane 16 Sierpnia 2020 przez Agnieszka 15 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 24 Lipca 2020 Share Napisano 24 Lipca 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 27 Lipca 2020 Share Napisano 27 Lipca 2020 Piękna robota, może jeszcze w tym roku rozpocznę swoj zestaw. Byłabyś w stanie udostępnić projekt paneli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 31 Lipca 2020 Share Napisano 31 Lipca 2020 Bardzo lubię takie pomysły. Gdy model jest "po coś". Gratuluję udanego projektu! A "Sojuz"... no cóż wykonany z tego samego materiału co oryginał No Ruski i nic nie poradzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mars76 Napisano 26 Sierpnia 2020 Share Napisano 26 Sierpnia 2020 Piękne modele - kojarze je z wystawy w zeszłym roku w Katowicach w Biblotece z okazji 50-lecia lądowania na księżycu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 23 Listopada 2020 Share Napisano 23 Listopada 2020 pamiętam relację na żywo w TV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi