Agnieszka Napisano 24 Lipca 2020 Napisano 24 Lipca 2020 (edytowane) Dziś mija 45 rocznica zakończenia misji Soyuz-Apollo. Była to ostatnia misja statku Apollo. Model Dragona to kompilacja modułu Apollo znanego z innych zestawów i modelu Sojuza wykonanego z bardzo dziwnego tworzywa przypominającego bardzo twardą gumę. Materiał fatalny do jakiejkolwiek obróbki. Dodałam, poprawiłam: Przede wszystkim zaprojektowałam od podstaw kalki do paneli słonecznych na Sojuzie, bo te z zestawie to jakieś nieporozumienie. Posłużyłam się oryginalnymi zdjęciami z orbity, przeskalowałam w Corelu i wydrukowałam. Dodałam jeszcze napis CCCP. Na Apollo zaprojektowałam i umieściłam radar dopplerowski, którego w ogóle nie uwzględniono. Miałam jego oryginalne wymiary i posługując się zdjęciami z hali montażowej odpowiednio dopasowałam (to taki charakterystyczny brązowy kwadrat) Na końcach paneli słonecznych w Sojuzie umieściłam anteny. Między kadłubem a panelami słonecznymi dodałam osłony termiczne. Podstawki zaproponowane przez Dragona są bardzo niestabilne i trudno je umocować w modelach. Podobnie jak w modelu Apollo 13 umieściłam model na dwóch pomalowanych rurkach na podstawce z naszywką misji. Model został umieszczony odwrotnie w stosunku do Ziemi. W rzeczywistości, radar dopplerowski był skierowany w kierunku Ziemi. Edytowane 16 Sierpnia 2020 przez Agnieszka 16 1 Cytuj
Campana Napisano 27 Lipca 2020 Napisano 27 Lipca 2020 Piękna robota, może jeszcze w tym roku rozpocznę swoj zestaw. Byłabyś w stanie udostępnić projekt paneli? Cytuj
Gerd Napisano 31 Lipca 2020 Napisano 31 Lipca 2020 Bardzo lubię takie pomysły. Gdy model jest "po coś". Gratuluję udanego projektu! A "Sojuz"... no cóż wykonany z tego samego materiału co oryginał No Ruski i nic nie poradzisz. Cytuj
Mars76 Napisano 26 Sierpnia 2020 Napisano 26 Sierpnia 2020 Piękne modele - kojarze je z wystawy w zeszłym roku w Katowicach w Biblotece z okazji 50-lecia lądowania na księżycu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi