Jump to content

Recommended Posts

Posted

Chciałbym podpytać forumowiczów czym kleicie modele w skali 1:35. Do tej pory kleiłem skale 1:72 revellem z igłą, ale mam wrażenie, że połówki kadłuba w skali 1:35 do której się przymierzam wymagają czegoś innego (wolniej schnącego)

Posted

Nie. Wystarczy, ewentualnie możesz sklejać etapami.

Posted

Na modele gdzie trzeba skleić na raz większe powierzchnie polecają klej Tamiya exstra thin cement, taki z zieloną zakrętką. Sam go używam w 1/72 jak trzeba coś większego skleić ;)

Posted

Proponuję wypróbować metodę klejenia na nitro,sam kleję w skali 1/35 i stosuję nitro od wielu lat.Polega to na tym że pomiędzy sklejane części,małym pędzelkiem wpuszczamy kropelkę nito,która błyskawicznie łaczy ze sobą oba elementy,odchodzi obawa wypływek jak w przypadku kleju ponieważ nitro szybko odparowywuje,pozatym nie zostawia śladów na powierzchni jak się za dużo użyje,a części sklejane daje się korygować tak samo jak w przypadku kleju.Największą jednak zaletą tego typu klejenia jest szybkość,skleja się model kilka razy szybciej niż za pomocą tradycyjnego kleju,oraz to że butelka nitro starczy na kilka lat klejenia.

Posted

Dzięki za podpowiedzi. Będę próbował revellem z igłą i tamiyą z zieloną nakrętką. Też jej używam, ale jakoś też nie pasowała mi do skali 1:35. Ale może niepotrzebnie się obawiam.

Posted

Ja używam super glue od wielu lat i jestem zadowolony...

Posted

20zł za klej!! i do tego taka mała tubka... moge się założyć że to jest zwykły cyjanoakryl zapakowany w ładne opakowanie...

Posted
Dzięki za podpowiedzi. Będę próbował revellem z igłą i tamiyą z zieloną nakrętką. Też jej używam, ale jakoś też nie pasowała mi do skali 1:35. Ale może niepotrzebnie się obawiam.

spoko wystarczy tylko docisnąć klejone powierzchnie

Jakubie Czy ten CA z Tamiya za 20 zł pozwala na jakieś korekty podczas przyklejania?

• 2 weeks later...
Posted

Ja kleje cały czas klejem Chematic, jest nawet dobry.

Już dawno chciałem kupić klej Tamiy, ale zawsze jak na złośc zawsze go brakuje w sklepie.

pzdr

Andrzej