kajot75 Napisano 18 Kwietnia 2008 Share Napisano 18 Kwietnia 2008 Chciałbym podpytać forumowiczów czym kleicie modele w skali 1:35. Do tej pory kleiłem skale 1:72 revellem z igłą, ale mam wrażenie, że połówki kadłuba w skali 1:35 do której się przymierzam wymagają czegoś innego (wolniej schnącego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 18 Kwietnia 2008 Share Napisano 18 Kwietnia 2008 Nie. Wystarczy, ewentualnie możesz sklejać etapami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 18 Kwietnia 2008 Share Napisano 18 Kwietnia 2008 Moje czołgi są w 1:35 i wszystkie w całości klejone revellem z igłą viewtopic.php?t=6219 może mala ocenka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 19 Kwietnia 2008 Share Napisano 19 Kwietnia 2008 Na modele gdzie trzeba skleić na raz większe powierzchnie polecają klej Tamiya exstra thin cement, taki z zieloną zakrętką. Sam go używam w 1/72 jak trzeba coś większego skleić ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Wałachowski Napisano 19 Kwietnia 2008 Share Napisano 19 Kwietnia 2008 Proponuję wypróbować metodę klejenia na nitro,sam kleję w skali 1/35 i stosuję nitro od wielu lat.Polega to na tym że pomiędzy sklejane części,małym pędzelkiem wpuszczamy kropelkę nito,która błyskawicznie łaczy ze sobą oba elementy,odchodzi obawa wypływek jak w przypadku kleju ponieważ nitro szybko odparowywuje,pozatym nie zostawia śladów na powierzchni jak się za dużo użyje,a części sklejane daje się korygować tak samo jak w przypadku kleju.Największą jednak zaletą tego typu klejenia jest szybkość,skleja się model kilka razy szybciej niż za pomocą tradycyjnego kleju,oraz to że butelka nitro starczy na kilka lat klejenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kajot75 Napisano 22 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2008 Dzięki za podpowiedzi. Będę próbował revellem z igłą i tamiyą z zieloną nakrętką. Też jej używam, ale jakoś też nie pasowała mi do skali 1:35. Ale może niepotrzebnie się obawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 22 Kwietnia 2008 Share Napisano 22 Kwietnia 2008 Ja używam super glue od wielu lat i jestem zadowolony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 22 Kwietnia 2008 Share Napisano 22 Kwietnia 2008 Stosuję tylko te kleje: KLIKNIJ PO RAZ PIERWSZY KLIKNIJ PO RAZ DRUGI Szczerze polecam, super łączą, nie pozostawiają śladow oraz są tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 22 Kwietnia 2008 Share Napisano 22 Kwietnia 2008 20zł za klej!! i do tego taka mała tubka... moge się założyć że to jest zwykły cyjanoakryl zapakowany w ładne opakowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 22 Kwietnia 2008 Share Napisano 22 Kwietnia 2008 Dzięki za podpowiedzi. Będę próbował revellem z igłą i tamiyą z zieloną nakrętką. Też jej używam, ale jakoś też nie pasowała mi do skali 1:35. Ale może niepotrzebnie się obawiam. spoko wystarczy tylko docisnąć klejone powierzchnie Jakubie Czy ten CA z Tamiya za 20 zł pozwala na jakieś korekty podczas przyklejania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej2 Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 Ja kleje cały czas klejem Chematic, jest nawet dobry. Już dawno chciałem kupić klej Tamiy, ale zawsze jak na złośc zawsze go brakuje w sklepie. pzdr Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi