greg77 Posted August 4, 2020 Posted August 4, 2020 Witam, Mam sporo wolnego czasu, wiec zasiadlem do mojego opuszczonego od 3 lat hobby, po wyjeciu kartonow z farbami okazuje sie, ze czesc moich Tamek powysychala, czesc jest ok, ale mam zamiar zabrac sie za model a zamowione nowe farby beda u mnie w czwartek lub piatek. Okazuje sie, ze Vallejo te pod pedzel sa ok i zastanawiam sie, czy nie dalo by sie ich jakos przygotowac pod aero, mam rozcieczalnik X20A tamki, ale pamietam, ze robila sie z nim jakas kaszka. Ktos cos doradzi czy to rozcieczac sposobem domowym? Quote
Fixer Posted August 4, 2020 Posted August 4, 2020 Rozcieńczasz to denaturatem albo wódką, w ostateczności wodą. Ale odradzam lanie VMC do aerografu, chyba że masz jakąś sporą dyszę, 0.35 albo większą. Będziesz miał problem z pluciem farbą, a potem z wyczyszczeniem aerografu. Do aerografu są Vallejo Model Air, które mają (podobno) drobniejszy pigment. Quote
greg77 Posted August 4, 2020 Author Posted August 4, 2020 (edited) Dzieki, tak, wiem o Vallejo Air, kiedys nawet uzywalem, ale z dostepem do nich mialem problem, moze w Polsce sa dostepne bez problemu tak u mnie w Irlandii, Tamyia, MrColor albo wlasnie pod pedzel do figurek Arma, humbroli nie trawie. Wodka, mowisz...trzeba bedzie jednak isc po flaszke, ach ten urlop. A IPA sie nada? Zreszta jak odradzasz to moze poczekam na Tamki, bo wlasnie tak mi sie wydaje, rozcienczalem X20A kiedys jedna z nich i kasza leciala. Edited August 4, 2020 by greg77 Quote
Fixer Posted August 4, 2020 Posted August 4, 2020 Możesz spróbować IPA rozcieńczone z wodą 50/50 albo nawet więcej na korzyść wody, czysta IPA ścina taką farbę. Ale tak jak pisałem z osobistego doświadczenia, połączenie VMC i aerografu działa słabo. Część farb da się położyć, część nie. Jeśli już koniecznie chcesz spróbować i uda ci się rozcieńczyć tym co masz pod ręką, to pamiętaj żeby nakładać cienkie warstwy i dać im przeschnąć. Pierwsza to powinna być tylko mgiełka na plastiku. Quote
Messer Posted August 4, 2020 Posted August 4, 2020 Hmmm ciekawe rzeczy piszesz Fixer... Ja wszystkie swoje modele maluje z aero VMC od kiedy weszły na Polski rynek, rozcieńczam wodą - nic się nie zatyka. Aero Neo Iwata 0,2mm. Aby nie pluło Ci farbą - zdejmij kapsel ochraniający końcówkę iglicy - nie będzie się miała gdzie zbierać farba do plucia. Co do rozcieńczania - każdy kolor tak naprawdę wymaga nieco innego rozcieńczenia. Musisz nauczyć się rozcieńczać po kropli i " na oko". Quote
Fixer Posted August 4, 2020 Posted August 4, 2020 No piszę jak jest Mnie z kolei trudno uwierzyć że rozcieńczasz VMC wodą i jeszcze nakładasz to dyszą 0.2. Z resztą NEO Iwaty mają chyba dysze 0.35 właśnie najmniejsze? Quote
chudyhunter Posted August 4, 2020 Posted August 4, 2020 To i ja się wtrącę. Również maluję iwata hp BH 0,2 bez ochrony iglicy, głównie VMC. Rozcieńczam wódką i idzie. Z tym że proporcie rozcieńczania to 10:1. Fakt, przytyka się, ale na bieżąco w trakcie malowania przecieram iglice nasączonym patyczkiem do ucha. Zrobiłem już tak kilka modeli, w tym polowe sporej dioramy i przez rok ani razu nie rozkręcałem aerka do czyszczenia. Quote
greg77 Posted August 4, 2020 Author Posted August 4, 2020 Zaczalem juz dlubac Thunderbolta, duzo farb mam, ale wlasnie Olive Drab mi brakuje, wiec walcze, rozciencze kilkoma sposobami i zobaczymy jak idzie Quote
kryspacz Posted August 5, 2020 Posted August 5, 2020 Właśnie zakończyłem malowanie mieszanką z Vallejo M.C. , też mialem problem z zapychaniem aero. Rozcieńczenie gdzieś 2:1 z rozcieńczalnikiem Vallejo plus 10% retardera. Problem ustał po przefiltrowaniu farby - do otwartej strzykawki 5ml na dno wrzucam fragment chusteczki higienicznej, wlewam roztwór już nad zbiorniczkiem aero, bo sam wycieka, wyciskam resztę tłokiem. Zapomniałem o zatykaniu się chińczyka. Quote
Recommended Posts