Skocz do zawartości

Raytheon U-125A | Sword 1:72

Fixer

Rekomendowane odpowiedzi

Raytheon U-125A; malowanie JASDF Komatsu AB 2017

Model Sworda to short run i taka jest też jego jakość. Część drobnych elementów jest odlana całkiem przyzwoicie, niestety są to głównie elementy wnętrza których i tak praktycznie nie widać. Podwozie i turbiny silników są za to raczej niewyraźne. Spasowanie kadłuba i skrzydeł przeciętne, ale nie ma tragedii.

Malowany: góra to MrColor C375 z zestawu JASDF; dół to mieszanka farb olejnych Tamiya.  Na weathering nie miałem specjalnie pomysłu - na zdjęciach nie widać mocnego zużycia, mimo że to samolot morski, stąd tylko lekkie rozjaśnienia i smugi tu i ówdzie.

Jeżeli ktoś z was byłby zainteresowany sklejeniem tego modelu, to polecam wydanie 72127 - jest droższe o kilkanaście złotych ale zawiera maski, blaszki i ciekawe, nawet jeśli odrobinę kiczowate malowanie okazjonalne z górą Fuji.

50270747936_dc04217f80_k.jpg

50270747631_86ebd4d7d3_k.jpg

50270078463_f3ef238517_k.jpg

50270078508_34e871c933_k.jpg

50270078558_97be9cce0b_k.jpg

50270921577_d796f0fa30_k.jpg

50270921607_95e14746a8_k.jpg

50270078658_3b15f20d42_k.jpg

50270747801_539dbbb308_k.jpg

50270747841_1e24613d45_k.jpg

50270921757_cc02fed348_k.jpg

• Like 6

Podoba mi się. Atrakcyjny temat, dobrze dobrany sposób malowania - dalsze różnicowanie/brudzenie już byłoby błędem. Kilku drobiazgów mi szkoda - trochę zaostrzyć krawędzie spływu, nieco dopracować dysze, szkło i to, co uważam za "robiące robotę" - wypuszczenie klap - jest sporo zdjęć i jest to dość proste.

Tak czy inaczej mi się podoba - a oba pudła w sklepach oglądam od dłuższego czasu i jedynie resztki zdrowego rozsądku powstrzymują mnie przed kliknięciem...

• Thanks 1

29 minut temu, Mikolaj75 napisał:

Podoba mi się. Atrakcyjny temat, dobrze dobrany sposób malowania - dalsze różnicowanie/brudzenie już byłoby błędem. Kilku drobiazgów mi szkoda - trochę zaostrzyć krawędzie spływu, nieco dopracować dysze, szkło i to, co uważam za "robiące robotę" - wypuszczenie klap - jest sporo zdjęć i jest to dość proste.

Dzięki za uwagi - do twojego poziomu przeróbek brakuje mi niestety cierpliwości, a model dodatkowo mnie trochę zmęczył tym mydlanym detalem i właśnie problemami z oszkleniem.

O klapach w ogóle nie myślałem, w planach były zasobniki podskrzydłowe i wycieraczki, które nawet zrobiłem ale znów - nie miałem nerwów na dopasowanie ich do szyb i przyklejenie. Ograniczyłem się do przerobienia końcówki statecznika i anten na dachu. Chętnie zobaczę co ty byłbyś w stanie wyciągnąć z tego zestawu, dodatkowo może malowanie 02-3027?

Edytowane przez Fixer

E tam, zakres przeróbek, o których piszę naprawdę nie wymaga jakiegoś szczególnego skillu.

02-3027 miał różne kolory, ale pewnie myślisz o tym granatowo-niebieskim. Na razie chyba nie. Raz, że musiałbym go nabyć, dwa - mam takie zaległości w innych tematach, że po prostu nie wypada... ?

Ale ostatnio działam impulsywnie, stąd nie jest wykluczone :-)

Dlatego nie o skillu piszę tylko o cierpliwości :)

02-3027 - dokładnie, chodzi mi to to malowanie a'la F-2.  Zresztą F-2 też mam w składziku w fajnym digital camo a do tego rozgrzebany ASF-X Shinden. Wszystkie będą właśnie w tym błękitnym camo JASDF. Może kiedyś jeszcze jakiś F-4 jak już Fine Molds wypuści.