Fixer Napisano 26 Sierpnia 2020 Share Napisano 26 Sierpnia 2020 Raytheon U-125A; malowanie JASDF Komatsu AB 2017 Model Sworda to short run i taka jest też jego jakość. Część drobnych elementów jest odlana całkiem przyzwoicie, niestety są to głównie elementy wnętrza których i tak praktycznie nie widać. Podwozie i turbiny silników są za to raczej niewyraźne. Spasowanie kadłuba i skrzydeł przeciętne, ale nie ma tragedii. Malowany: góra to MrColor C375 z zestawu JASDF; dół to mieszanka farb olejnych Tamiya. Na weathering nie miałem specjalnie pomysłu - na zdjęciach nie widać mocnego zużycia, mimo że to samolot morski, stąd tylko lekkie rozjaśnienia i smugi tu i ówdzie. Jeżeli ktoś z was byłby zainteresowany sklejeniem tego modelu, to polecam wydanie 72127 - jest droższe o kilkanaście złotych ale zawiera maski, blaszki i ciekawe, nawet jeśli odrobinę kiczowate malowanie okazjonalne z górą Fuji. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 26 Sierpnia 2020 Share Napisano 26 Sierpnia 2020 Świetny , podoba mi się jak pomalowałeś górę płatowca. O dolnych powierzchniach nie wypowiadam się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 26 Sierpnia 2020 Share Napisano 26 Sierpnia 2020 Mnie również się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 26 Sierpnia 2020 Share Napisano 26 Sierpnia 2020 Podoba mi się. Atrakcyjny temat, dobrze dobrany sposób malowania - dalsze różnicowanie/brudzenie już byłoby błędem. Kilku drobiazgów mi szkoda - trochę zaostrzyć krawędzie spływu, nieco dopracować dysze, szkło i to, co uważam za "robiące robotę" - wypuszczenie klap - jest sporo zdjęć i jest to dość proste. Tak czy inaczej mi się podoba - a oba pudła w sklepach oglądam od dłuższego czasu i jedynie resztki zdrowego rozsądku powstrzymują mnie przed kliknięciem... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 26 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) 29 minut temu, Mikolaj75 napisał: Podoba mi się. Atrakcyjny temat, dobrze dobrany sposób malowania - dalsze różnicowanie/brudzenie już byłoby błędem. Kilku drobiazgów mi szkoda - trochę zaostrzyć krawędzie spływu, nieco dopracować dysze, szkło i to, co uważam za "robiące robotę" - wypuszczenie klap - jest sporo zdjęć i jest to dość proste. Dzięki za uwagi - do twojego poziomu przeróbek brakuje mi niestety cierpliwości, a model dodatkowo mnie trochę zmęczył tym mydlanym detalem i właśnie problemami z oszkleniem. O klapach w ogóle nie myślałem, w planach były zasobniki podskrzydłowe i wycieraczki, które nawet zrobiłem ale znów - nie miałem nerwów na dopasowanie ich do szyb i przyklejenie. Ograniczyłem się do przerobienia końcówki statecznika i anten na dachu. Chętnie zobaczę co ty byłbyś w stanie wyciągnąć z tego zestawu, dodatkowo może malowanie 02-3027? Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez Fixer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 26 Sierpnia 2020 Share Napisano 26 Sierpnia 2020 E tam, zakres przeróbek, o których piszę naprawdę nie wymaga jakiegoś szczególnego skillu. 02-3027 miał różne kolory, ale pewnie myślisz o tym granatowo-niebieskim. Na razie chyba nie. Raz, że musiałbym go nabyć, dwa - mam takie zaległości w innych tematach, że po prostu nie wypada... Ale ostatnio działam impulsywnie, stąd nie jest wykluczone :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 26 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2020 Dlatego nie o skillu piszę tylko o cierpliwości 02-3027 - dokładnie, chodzi mi to to malowanie a'la F-2. Zresztą F-2 też mam w składziku w fajnym digital camo a do tego rozgrzebany ASF-X Shinden. Wszystkie będą właśnie w tym błękitnym camo JASDF. Może kiedyś jeszcze jakiś F-4 jak już Fine Molds wypuści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi