Skocz do zawartości

Felgi w naczepach/przyczepach

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Panowie, wyjaśnijcie mi, proszę, jak to jest z tymi felgami.

Generalnie, głównie w nowych naczepach widuję często takie felgi:

naczepy.jpg

PTTS_2_031.jpg

Ale w nowych naczepach spotyka się także felgi, znane nam z zestawów Italeri:

gallery-50665127-500x500.jpg

To jak to w końcu jest, czy felgi z tych pierwszych zdjęć to jakiś nowszy rodzaj, czy może zależy to od zastosowania?

I czy oba typy kół to Super Single (z oponami)?

Wyjaśnijcie mi, bo ja nie specjalnie znam się na technice trucków.

pozdrowienia.

Napisano

W tych pierwszych stosowane są hamulce tarczowe, a w drugich bębnowe... Chociaż w tych drugich także stosowane są tarcze... To chyba zależy od ośki tak jak napisał Kolega zwir3k.

Pozdrawiam

Napisano

Tak jak pisał Bilonzo a do tego w tych drugich naczepach są inne piasty/dalej osadzone na osi. Gdyby na nie założyć stare felgi to koła by wystawały za boczny obrys naczepy.

Napisano

Oki.

Dzięki.

Mniej więcej już coś wiem.

W starszych naczepach praktycznie tylko ten drugi typ felg jest stosowany.

Jak mamy ramę na resorach piórowych, to tylko felgi "standard".

Ale jak ktoś buduje Szmidkę na poduchach i z tarczami, to już można się pobawić i przerobić felgi tak, aby wyglądały jak te z pierwszych zdjęć.

Sam sobie taką na próbę zrobiłem

Pozdrowienia.

Napisano

Czyli te, z pierwszych fotek, to typ SAF?

Możesz coś więcej na ten temat powiedzieć (co to za skrót)?

Dzięki.

Pozdrowienia.

Napisano

Pierwsza fotka to SAFy , chodzi o firme , saf to poprostu nazwa , a chodziło mi o to ze to jest raczej wieksza firma oferujaca koła i osie do naczep , działa na naszym rynku jakies ponad 10 lat .

Napisano

No to zależy od wymagań kupujacego bo jak bedzie chciał kupic jak najtańsza naczepe to wyberze ten 2 typ osi a jak chce miec np. Na osiach Mercedesa to wybierze ten 1 typ. I hamulce tarczowe tak nie skrzpią jak bębnowe.

• 2 weeks later...
Napisano

Są różne firmy i robią osie w tych dwóch technikach - tarczowe i bębnowe hamulce. Zależy od zleceniodawcy jakie sobie wybierze felgi i hamulce także. Najbardziej znane firmy to SAF, BPW, ROR, DCA

Napisano

Italeri robi tylko te drugie felgi do naczep?? Widziałem model naczepy Italeri z trzema osiami w tym dwiema z bliźniakami i jedną z pojedyńczymi kołami, ale to chyba były koła takie jak w ciągnikach...

Napisano

Bliźniaki maja amerykańskie naczepy(italeri), wiec modelarz , musiał się natrudzić. żeby zrobić jumbo, na bliźniakach.

Napisano
Nie, nie chłopaki!! To była naczepa Italeri i widziałem fotke pudełka i tak właśnie wyglądała!!

Ok!! Znalazłem!! I wyraźnie napisane "...Italeri tank trailer..."

http://www.wettringer-modellbauforum.de/forum/thread.php?threadid=11263

I co wy na to?? Może Pan tornado powie coś o tym modelu cysterny??

Pozdrawiam

Kolego zerknij sobie do relacji budowy cysterny JarkaS i tam są takie opony, 2 osie blizniaki a trzecia pojedyncza, nie wiem dlaczego ale Italerka tak budowała

Napisano

Nie prawda... W cysternie Jarek ma SS... A bliźniaki są u mnie

Napisano

Jasny gwint! Chodzi mi o to! Jak ją kupił to TEN MODEL, TEJ CYSTERNY MA DWIE OSIE BLIZNIAKOW A JEDNA POJEDYNCZE!!!!

Napisano

Jasny gwint! Chodzi mi o to! Jak ją kupił to TEN MODEL, TEJ CYSTERNY MA DWIE OSIE BLIZNIAKOW A JEDNA POJEDYNCZE!!!!

NO TO PRZECIEŻ MÓWIĘ, ŻE SĄ U MNIE TE BLIŹNIAKI!!!!

Napisano
Nie, nie chłopaki!! To była naczepa Italeri i widziałem fotke pudełka i tak właśnie wyglądała!!

Ok!! Znalazłem!! I wyraźnie napisane "...Italeri tank trailer..."

http://www.wettringer-modellbauforum.de/forum/thread.php?threadid=11263

I co wy na to?? Może Pan tornado powie coś o tym modelu cysterny??

Pozdrawiam

Faktycznie zarówno italerka jak i revell wypuścili cysternę z dwoma osiami na bliźniakach i trzecią osią skrętną z pojedyńczymi kołami. Jedną z nich (italeri nr kat. 711) skleiłem kilka lat temu:

168aae84017d995em.jpg

Swoją drogą naczepy z osiami na pojedynkach są całkiem od niedawna, jeszcze kilkanaście lat temu praktycznie po całej europie poruszały się wyłącznie na bliźniakach dwu lub trzyosiowych.

Napisano

Witam!!

W prawdziwych naczepach oś pojedyńcza jest skrętna a jak jest w modelu?? Też ta oś jest skrętna czy stała??

Pozdrawiam!!

Napisano

W prawdziwych naczepach oś pojedyńcza jest skrętna a jak jest w modelu?? Też ta oś jest skrętna czy stała??

Pozdrawiam!!

W modelu niby jest skrętna, tzn. ma odwzorowane drążki itd. ale koła są na sztywno (nie skręcają się).

Napisano

Acha!! Ale wprawiony modelarz (np: Pan tornado) potrafiłby przerobić tą oś aby była skrętna Super by to wyglądało w modelu

Pozdrawiam!!

Napisano

Wielka filozofia... Wystarczy dać oś skrętną od trucka i git. A co do Torniego to się zgadzam. Powiedziałbym nawet bardzo wprawiony modelarz .

Pozdrawiam

• 4 weeks later...
Napisano
Kolego zerknij sobie do relacji budowy cysterny JarkaS i tam są takie opony, 2 osie blizniaki a trzecia pojedyncza, nie wiem dlaczego ale Italerka tak budowała

Italerka tak budowała bo takie naczepy są powszechnie spotykane w Italii do dzisiaj. Właściwie wszystkie stare naczepy jakie u nich jeżdżą mają właśnie taki układ osi. Trochę komicznie to wygląda jak nowiutka R 580 ciągnie takiego grata ale jest to tam na porządku dziennym. Dzisiejsze włoskie naczepy też często mają dwie osie na bliźniakach a jedną (w patelniach jest to pierwsza) skrętną na pojedynczym ogumieniu.