Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Czeska raczej lokalna firma specjalizuje się w żywicznych konwersjach do zbudowania fajnych modeli.  Z ich wyrobów można zbudować ciekawe pojazdy np. TOPAS -2AP oraz PTS-10.  Sprzęt ten używany był lub jest w WP.  Cena tych wyrobów nie jest mała. W niektórych zestawach są nawet gąsienice  Friula.  Jestem chętny na zakup TOPASa. 

http://www.panzershop.cz/inshop/

Boxart Topas 2AP "Polish Army" APC PS35286 PanzerShop

Edytowane przez robertmodelarz
Napisano (edytowane)

Warianty są trzy (cena w USD):

Topas 2AP "Polish Army" APC & Friul ATL-97   95.00
Topas 2AP "Polish Army"
Topas 2AP Polish Army APC & BTR-50 or PT-76 Trum. & Friul ATL-97    125.00

70.00

• 2 weeks later...
Napisano
6 godzin temu, Adams M1A1 napisał:

Są nawet zestawy z ciężarówką Praga V3S na pace ciekawe jaka będzie cena. Obstawiam jakieś 200 -300 ojro. Pozdr. A.

Sam model PTS-10 kosztuje 249 USD. Przy dzisiejszym kursie USD-3,87 PLN daje 963,63 PLN.  Czyli drogo jest.....

• Sad 1
Napisano
1 godzinę temu, robertmodelarz napisał:

Sam model PTS-10 kosztuje 249 USD. Przy dzisiejszym kursie USD-3,87 PLN daje 963,63 PLN.  Czyli drogo jest.....

Przyjacielu to jest dużo drożej jak drogo:szczerbol:.Tylko mieć nadzieję że zajmą się tym żółte ludziki i zrobią go za 1/3 tej ceny w granicach np. ich MTLB-icy. Pozdr. A

• Like 1
Napisano
W dniu 26.10.2020 o 11:19, Adams M1A1 napisał:

Przyjacielu to jest dużo drożej jak drogo:szczerbol:.Tylko mieć nadzieję że zajmą się tym żółte ludziki i zrobią go za 1/3 tej ceny w granicach np. ich MTLB-icy. Pozdr. A

Mam nadzieję, że niedługo Trumpeter lub Hobbyboss uratuje nasze spustoszone przez Covid -19 kieszenie i wypuści PTS-a w cenie nieprzekraczającej 400 zł. 

• Thanks 1
Napisano
5 godzin temu, robertmodelarz napisał:

Mam nadzieję, że niedługo Trumpeter lub Hobbyboss uratuje nasze spustoszone przeaz Covid -19 kieszenie i wypuści PTS-a w cenie nieprzekraczającej 400 zł. 

Ja myślę Przyjacielu że oni zaprojektują i wypuszczą całą serię tych pojazdów tj.  bazujących na tym samym układzie napędowym (koła i gąsienice) tj. ciągniki ATS 59  i ATL oraz właśnie PTS-a. tak zrobili najpierw opracowując haubicę 2S3 Akację a potem mając już podwozie wypuścili Kruga. I tak zdobili teraz z AT-T . Pozdr. A.

• Like 1
  • 2 months later...
  • 2 months later...
Napisano (edytowane)

W czwartek odebrałem przesyłkę z Czech ze sklepu internetowego panzershop - zawartość jedynie słuszna konwersja do zbudowania modelu: Topas 2AP "Polish Army". Koszt modelu 70 USD  - przesyłka 17 USD. Czas realizacji bardzo szybki -7 dni. Do konwersji potrzebne jest podwozie od czołgu PT-76 lub transportera opancerzonego BTR-50 Trumpetera (oraz parę części z górnej płyty kadłuba). Zestawowe gumowe gąsienice Trumpetera są do wyrzucenia.  Pracujące metalowe  Friulmodel ATL-097, są praktycznie nie do kupienia. 

Od dawna myślałem o zakupie tego modelu. Dostępne były tylko modele kartonowe (skala 1/25 lub 1/33) i żywiczny firmy ArmoJadar w skalach 1/35 i 1/72.  W tamtych czasach kompletny model żywiczny TOPASa w skali 1/35 -2005 rok kosztował ok 260 zł. 

ArmoJadar wypuściła kilka wersji transportera TOPAS /OT-62

Te wersje powyżej są najciekawsze. Niestety już dziś niedostępne, pojawiają się czasem w cenie ok. 400 zł na portalach aukcyjnych.

Napisano (edytowane)

Tyle tytułem przydługiego wstępu -zawartość pudełka:

Z pierwszych uwag to brak liny holowniczej  -no problem jest EUREKA XXL.

Lufy na metalową RbModel 14,5 mm KPVT niestety nie da się wymienić- jest odlana razem z jarzmem.

Brak kalkomanii- trzeba kombinować z kalek np. ToroModel.

Napisano
17 minut temu, robertmodelarz napisał:

Lufy na metalową RbModel 14,5 mm KPVT niestety nie da się wymienić- jest odlana razem z jarzmem.

Da się, tylko trzeba będzie poskreczować.

Zestaw smakowity :)

Ciekawe czy będzie to wszystko pasować - w kwestii jakości żywicy ?

Napisano (edytowane)
27 minut temu, _OldMan_ napisał:

Reasumując:

Model 70 USD czyli ok 270 PLN

Gąsienice ok 160 PLN

BTR-50 Trumpetera ok 125 PLN

Liny Eureka XXL ok 15 PLN

Kalkomanie ToroModel TORO MODEL 35D68 -68 PLN

Razem 638 PLN + koszty wysyłki.

Napisano
8 minut temu, martinello napisał:

Zachciało się TOPASA, to trzeba płacić :)

Pokarz mi taką żonę co zaakceptuje taki rozchód gotówki😀

Napisano

Żonie mówi się tylko ty co chce usłyszeć.

A zestaw zaiste zacny.

Pozdrawiam

Andrzej

Napisano (edytowane)
16 minut temu, piotrkur napisał:

Pozostaje ewentualnie kreatywna księgowość...

Dokładnie. Dwie spontaniczne awarie samochodu i koszty idzie ukryć :) Mój kumpel nakupił trochę sprzętu do ASG i mówił mi tak: jakby mi się coś stało to żeby ona nie sprzedała tego po tyle ile jej mówiłem że to kosztuje 😜 A zestaw bardzo fajnie, mimo wszystko ja odpadam. W dłuższej perspektywie może warto poczekać aż wyjdzie coś takiego z plastiku i być może w jednym pudle.

Edytowane przez TAW
  • Like 1
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, TAW napisał:

Dokładnie. Dwie spontaniczne awarie samochodu i koszty idzie ukryć :) Mój kumpel nakupił trochę sprzętu do ASG i mówił mi tak: jakby mi się coś stało to żeby ona nie sprzedała tego po tyle ile jej mówiłem że to kosztuje 😜 A zestaw bardzo fajnie, mimo wszystko ja odpadam. W dłuższej perspektywie może warto poczekać aż wyjdzie coś takiego z plastiku i być może w jednym pudle.

Mój przypadek akurat kończył ekonomię i ma prawo jazdy oraz swój samochód. Wie nawet jakie jest średnie miesięczne zużycie zimowego płynu do spryskiwaczy zakupionego w dyskoncie.  Zasada jest jedna "pełna transparentność"😀 ilość niesklejonych pudełek modeli na półce musi być constans. Posiada również wiedzę, gdzie na pudełku jest numer katalogowy oraz umie wpisać go w google....

Co do modelu wykonanego w technologii wtryskowej liczyłem po cichu na IBG, ale na razie cisza.

Napisano
1 minutę temu, robertmodelarz napisał:

Mój przypadek akurat kończył ekonomię i ma prawo jazdy oraz swój samochód. Wie nawet jakie jest średnie miesięczne zużycie zimowego płynu do spryskiwaczy zakupionego w dyskoncie.  Zasada jest jedna "pełna transparentność"😀 ilość niesklejonych pudełek modeli na półce musi być constans. Posiada również wiedzę, gdzie na pudełku jest numer katalogowy oraz umie wpisać go w google....

Sprytna żmijka!:mrgreen:

Napisano

Pierwsza przymiarka konwersji PanzerShopa do pożyczonego kadłuba czołgu PT-76 Trumperter. Pasuje wszystko idealnie.

IMG_20210306_072859.jpg

IMG_20210306_072907.jpg

IMG_20210306_072937.jpg

IMG_20210306_072943.jpg

Napisano
39 minut temu, martinello napisał:

Robert - to czas przenieść ten model z "nowości" do "warsztatu".

Bo coś czuję, że Rosomak pójdzie w odstawkę :)

"Twardy bądź jak Roman Bratny" z piosenki Kuby Sienkiewicza. Rosomak idzie do przodu. Do TOPASA nie mam jeszcze części. Jak dojdą to pomalutku coś będę strugał.