Przemek R Napisano 15 Czerwca 2006 Share Napisano 15 Czerwca 2006 Witam Właśnie zacząłem sklejanie F-16 o to pierwsza fota http://img250.imageshack.us/img250/8977/obraz0315tv.jpg Jest to moj drugi model w zyciu tak ze prace ida powoli ale sie staram Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 15 Czerwca 2006 Share Napisano 15 Czerwca 2006 Jak na razie trudno ocenić (co było pierwszym modelem?). Jednak, skoro już masz pomalowane wnęki podwozia (całkiem ładnie, pamiętam ile miałem męczarni z malowaniem białym kolorkiem), to licz się z kłopotami we wklejaniu goleni podwozi. Chyba, że od razu planujesz wklejać je na jakiś cyjanoakryl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 15 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2006 Juz sie nad tym zastanawialem i mam pewien plan a co do pierwszego modelu byl to F-15E Strike Eagle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 15 Czerwca 2006 Share Napisano 15 Czerwca 2006 To masz trochę doświadczeń z białymi, błyszczącymi wnękami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 15 Czerwca 2006 Share Napisano 15 Czerwca 2006 A co to za model? (producent, skala?) Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 15 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2006 Przepraszam ze nie napisalem odrazu :( Revell 1:72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 15 Czerwca 2006 Share Napisano 15 Czerwca 2006 No, zapowiada sie ciekawie. Ja tez mam zamiar go popelnic, tylko ze w 48-ce i w polskch brawach. Ale narazie to sa plany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 15 Czerwca 2006 Share Napisano 15 Czerwca 2006 Jak na razie trudno ocenić (co było pierwszym modelem?). Jednak, skoro już masz pomalowane wnęki podwozia (całkiem ładnie, pamiętam ile miałem męczarni z malowaniem białym kolorkiem), to licz się z kłopotami we wklejaniu goleni podwozi. Chyba, że od razu planujesz wklejać je na jakiś cyjanoakryl? Najlepszy bedzie tu chyba cyjanoakryl w żelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 16 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2006 Witam Mam małe pytanko, co do szpachlowania a mianowicie rozchodzi mi się tu o szpachlowanie bez szlifowania. Już mam za sobą pierwsze próby, które polegały na użyciu szpachli humbrola i zmywacza bez acetonu. Moje próby spełzły na niczym, ponieważ po przetarciu szpachli zmywaczem zamiast zebrać nadmiar to zbiera wsio może ktoś z was ma jakieś pomysły? A drugie pytanie dotyczy samej szpachli humbrola czy prubowal ktoś z was rozcieczac ja, bo nic nie mogę nia zrobić, ponieważ za szybko mi zasycha:o. POZDRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 16 Czerwca 2006 Share Napisano 16 Czerwca 2006 Generalnie szpachla Humbrola ma taka wlasciwosc, ze szybko zastyga. Jest jej duza zaleta, ale z drugiej stony wada, bo trzeba sie troche spiszyc przy nakladaniu. Przypuszczam, ze mozna ja rozrabiac z kazdym rozcienczalnikiem do farb nieakrylowych (czyli nie woda ). Ja probowalem z powodzeniem rozcienczalnikiem Humbrola i Wamodu. Napisales mi na PW, ze nie mozesz kupic nigdzie tego drugiego, co mnie lekko dziwi, bo jest to chyba najpopularniejszy rozcienczalnik, jaki mozna kupic. Mozesz przetestowac gdzies na boku ten zmywacz, benzyne ekstrakcyjna lub lakowa. A jak nie masz dostepu do zadnego z tych specyfikow, mozesz tez mieszac szpachle z farba, najlepiej jakas szara. Ja tak mieszalem z znowu z Humbrolem. Taka mieszanka schnie ciutke dluzej, ale tworzy tez twardsza strukture po wyschnieciu i ciezej sie to troche szlifuje. Musisz sobie poeksperymentowac, nie boj sie tego. Nie ma zlotego srodka na wszystko. Wiele rzeczy wychodzi w praniu, a do wielu rozwiazan dochodzi sie metoda prob i bledow. Co do zmywania szpachli, tak jak napisal Patison, trzeba to robic delikatnie. Napewno nie uda Ci sie wypelnic calego ubytku za pierwszym razem. Szpachlowanie to zmudny proces i najczesciej trzeba to robic na kilka razy. Z cala pewnoscia ciezko jest tym sposobem wypelnic ubytki o wiekszej powierzchni i niewielkiej glebokosci (np. jamy skurczowe). Najpredzej to jakies otwory, szczeliny, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roberto Napisano 16 Czerwca 2006 Share Napisano 16 Czerwca 2006 Zajrzyj tu http://www.aircraftresourcecenter.com/tnt1/001-100/TNT029_Filler_WO_Sanding/tnt029.htm Według mnie metoda ma swoje wady i zalety , jednak nie nadaje się ona ( przynajmniej dla mnie ) do całkowitego pozbycia się niepotrzebnej linii , jest natomiast idealna do przejścia kadłub-skrzydło , pod warunkiem że w rzeczywistości była tam linia połączenia blech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 16 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2006 Hmmm a co to jest ten Cutex ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OldMan Napisano 16 Czerwca 2006 Share Napisano 16 Czerwca 2006 Cutex to może być odpowiednik Cleanluxu, czyli naszego zmywacza do lakierów Sidoluks. Popytaj w chemicznym. Można też zastosować ZMYWACZ do akryli Wamodu. Na Tamiyę i Revella działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 16 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2006 Tylko ze nigdzie k***** nie moge kupic tego Wamodu:/ Poratujcie mnie fotka butelki czy cus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OldMan Napisano 16 Czerwca 2006 Share Napisano 16 Czerwca 2006 Proszę. http://wamod.w.interia.pl/zmywacz.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 16 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2006 Zkupilem kolejny zmywacz do paznokci tak na prube oto on http://img173.imageshack.us/img173/7920/obraz0342dd.jpg Tylko jestm troszke zdziwiony tym ze bezacetenowy zmywa Humbrola a z acetonem Nie hmmm dziwne :/ Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 16 Czerwca 2006 Share Napisano 16 Czerwca 2006 Taka mała rada jak link do swego zdjącia umieśćisz pomiędzy ..................[/img*] *gwiazdki nie wpisujesz napisałem ją tylko żeby było widzoczne w jaki sposób masz umieścić linka Spowoduje to że nie będzie trzeba klikać na linki aby zobaczyć zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 16 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2006 Spoko dzięki za inf. na temat wrzucania zdjęć:] Ale chciałbym zauważyć ze jak każdy wzuci tak fote jak ty proponujesz to forum by niezile kulało:] Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 16 Czerwca 2006 Share Napisano 16 Czerwca 2006 Niekoniecznie. Jezeli fotki sa rozsadnej welkosci, forum sobie poradzi . Zdjecia o szerokosci do 800 pikseli mozesz spokojnie pokazywac. Jezeli masz wieksze, to albo je zmniejsz albo pokazuj w postaci klikalnej miniaturki albo linkiem tekstowym, jak do tej pory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 16 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2006 Nie chcialem nikogo urazic :( Ale moim zdaniem lepiej kliknac w link i jest fota ladna i wyrazna Jesli Cie urazilem macias to sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 16 Czerwca 2006 Share Napisano 16 Czerwca 2006 Nie uraziłeś mnie bo nie miałeś czym z mej strony była to tylko sugestia pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 17 Czerwca 2006 Share Napisano 17 Czerwca 2006 Ja bym jednak sugerowal robienie klikalnych miniaturek. Ladniej to wyglada i od razu mniej wiecej widac, co fotka przedstawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 17 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2006 (edytowane) O to pierwsze moje dzieło, od jakiego zaczęła się moja przygoda z modelarstwem Sory ze linki ale jakos nie umiem tych miniaturek robic Teraz wejdź w podgląd postu i zobacz jak to wygląda "od kuchni" - SAGITARIUS Edytowane 17 Czerwca 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 17 Czerwca 2006 Share Napisano 17 Czerwca 2006 Fajno by było jakby można było powiększyć te miniaturki, bo z daleka mało co można ocenić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 17 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2006 Juz poprawilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi