subgrafik Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 Witam, jako ze prace nad makieta z zisem utkwily w punkcie dosc mozolnie powstajacych figurek, a cwiczyc sklejanie trzeba, na warsztat postanowilem wrzucic model bronco i wykonac go w wersji bez dodatkow prosto z pudelka, jedynie zmodyfikowac to i tamto by przypominal pojazd Staghound Mk I z 15 Pułku Ułanów Poznańskich w malowaniu z Wloch'44. Poza nieczytelna instrukcja, model przedstawia sie calkiem calkiem, duzo detali, metalowa lufa, blaszki - jak ze sklejalnoscia przekonam sie niebawem. Mysle ze to dobry zawodnik by pocwiczyc precyzyjne sklejanie plastiku, czego jeszcze dobrze niestety robic nie potrafie. O ile uda sie go ladnie zrobic, przewiduje ze trafi na mini winietke, razem ze zniszczonym WC 51 - cos mniej wiecej takiego: Zobaczymy co z tego wyjdzie. Poniewaz zeszycik TBiU oraz internetowe info jakie znalazlem na temat pojazdu na pewno nie wyczerpuja tematu Staga, Licze na wasza pomoc - szczegolnie jesli chodzi o polskie wersje tego pojazdu. Pozdr pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztof66 Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 będe obserwował te prace pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 A ja jeśli pozwolisz podłączę się pod Twoją prośbę i poproszę także o info i zdjęcia wersji Mk.III z armatą 75mm (mogą być także powojenne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 Piękny temat sobie wybrałeś i z przyjemnością go poobserwuję. A może coś takiego warto byłoby nabyć: http://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/books/rossa/rss29.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 3 Maja 2008 Autor Share Napisano 3 Maja 2008 Tomku myslalem nad pozycja swego czasu, i teraz widze /dzieki za linka/ fajne close-upy z detalami i chyba niebawem nabede droga kupna, chociaz zastanawiam sie czy warto - musze przestudiowac to co juz mam i zobaczyc czy poradze sobie z modyfikacjami bez ksiazeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 4 Maja 2008 Share Napisano 4 Maja 2008 subgrafik- Ty to masz jak zwykle jakieś pomysły... Zobaczymy co z tego wyjdzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek D Napisano 4 Maja 2008 Share Napisano 4 Maja 2008 To teraz sobie taki ołtarzyk ustawię przy monitorze, i będę składał ofiary całopalne, aby jak najprędzej zobaczyć fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 4 Maja 2008 Share Napisano 4 Maja 2008 chyba niebawem nabede droga kupna,chociaz zastanawiam sie czy warto Co prawda jest trochę walkaroundów Staghounda w internecie, ale 28 zł nie majątek, a co książka w ręku, to w ręku. Doceniam to zwłaszcza teraz, gdy kupiłem sobie album o Fireflyu i nie muszę już cały czas mieć włączonego komputera jak chcę sobie pomodelować. Po prostu o wiele przyjemniej mi się pracuje trzymając w ręku papier, niż wlepiając oczy w ekran komputera. Nie mówiąc o tym, że nieraz to nawet dokładnie nie wiem co się na fotkach znajduje, a w książce wszystko mam ładnie opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 4 Maja 2008 Autor Share Napisano 4 Maja 2008 Masz racje ale musze ostatnio folgowac z inwestycjami szczegolnie ze jeszcze nie jestem super modelarzem. 28 zeta nie majtek ale i tak w tym miesiacu jakies 5 stow przegialem z wydatkami na hobby Jest TBiU i calkiem spoko kolekcja jpg z dzielnym z bulwaru we wloszech. wiec chyba sie wstrzymam - szczescie ze mam poza stacjonarnym lapsa wiec zawsze sobie moge jak ksiazke odpalic obok foteksy ;) Kadlub juz zlozony / jak ciachne cos z ciekawszych elementow wrzuce na forum . ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 4 Maja 2008 Share Napisano 4 Maja 2008 Wrzucaj koniecznie... obserwacji ciąg dalszy. Fajny projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 4 Maja 2008 Share Napisano 4 Maja 2008 Sam to narysowałeś..? Niezłe, podoba mi się! Pozdrawiam, Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 4 Maja 2008 Autor Share Napisano 4 Maja 2008 Dziekuje Macku, to taki szybki szkic ideowy, machniety w calosci na kompie. Dziekuje zreszta wszystkim komentujacym ;) Piona! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 4 Maja 2008 Share Napisano 4 Maja 2008 Hej! Trochę poszukałem i oto co znalazłem: Rekonstrukcja Staga: http://www.12mbdragoons.com/stag01.html I troszkę o polskich: http://www.shermany.webd.pl/forum/viewtopic.php?t=2053&highlight=staghound&sid=8f06952f040b745c72aff943cdab2481 Jeżeli chcesz to posiadam też skan instrukcji do Staga, w razie czego pisz na PW (chyba, że w tym drugim linku jest do niej odnośnik, nie pamiętam skąd ją mam). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 6 Maja 2008 Share Napisano 6 Maja 2008 To jest manipulacja i wręcz świadome umęczanie.....a tory i ciężarówka... Jak "to" będzie podobne do poprzedniego(jakość) to mnie się już podoba ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 7 Maja 2008 Share Napisano 7 Maja 2008 To jest manipulacja i wręcz świadome umęczanie.....a tory i ciężarówka...Jak "to" będzie podobne do poprzedniego(jakość) to mnie się już podoba ;) Poczekaj na efekt końcowy- chyba ramkami modelu nie będziesz się zadziwiał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 7 Maja 2008 Autor Share Napisano 7 Maja 2008 a tory i ciężarówka... No właśnie - prawie gotowe, tylko te figurki jak krew z nosa - a że nie mogę ich po nocy malować bo przy sztucznym świetle mija się to z celem, za dnia czasu brak to ... się przeciąga. heh a jeszcze ostatnio mam i nocna czarną serie bo jakoś wypada, że maluszka usypiać wieczorami wychodzi - bo żonka zajęta - i nie ma bata zasypiam razem z nim kolo 9 i ino modele mi się śnią czasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fankol Napisano 8 Maja 2008 Share Napisano 8 Maja 2008 Masz talent chłopie. Nie tylko modelarski Także poetycki: xxx No właśnie - prawie gotowe... tylko te figurki jak krew z nosa a że nie mogę ich po nocy malować bo przy sztucznym świetle mija się to z celem, za dnia czasu brak to się przeciąga. heh a jeszcze ostatnio mam, nocną czarną serię bo jakoś wypada, że maluszka usypiać wieczorami wychodzi żonka zajęta - i nie ma bata zasypiam razem z nim koło dziewiątej... i modele mi się śnią czasem. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 8 Maja 2008 Autor Share Napisano 8 Maja 2008 lol Zabiles mnie, hehe a kolega z pracy sie smieje ze jak maile pisze to wierszem zawsze /przez te entery/ ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 Nie wysłałem Ci tej instrukcji na maila, bo trochę za duża, ale w końcu udało się ją uploadować, więc jak ktoś jest zainteresowany.... http://www.filefactory.com/file/d031c4 Aha, pliczek ma 128 mega więc troszkę będzie się ściągał:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 10 Maja 2008 Autor Share Napisano 10 Maja 2008 Nie wysłałem Ci tej instrukcji na maila, bo trochę za duża, ale w końcu udało się ją uploadować, więc jak ktoś jest zainteresowany.... Super dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 12 Maja 2008 Autor Share Napisano 12 Maja 2008 Maly updejt po weekendzie, czesciowo sklejony czesciowo zlozony na sucho, po wstepnych ogledzinach postanowilem pojsc na latwizne i zrobic pojazd o imieniu "HARDY" - na fotkach z instytutu sikorskiego widac poza "SMIALYM" i "DZIELNYM" jeszcze innego Staga, wszystko wskazuje, ze podobnie jak smialy jest to pojazd juz z nowymi pokrywami silnika otwieranymi na boki - a nawet z mocowaniem karabinu prawie jak w modelu chlopak dostanie jeszcze bambetli i nicknejm "HARDY" - nazwa ta najatrakcyjniejsza z pozostalych w tym oddziale stagow przeze mnie wybrana. foto z bulwaru progres z modelu Co mnie jeszcze zastanawia to, ze wiekszosc Stagow na fotkach nie tylko polskich ma tak jakby dodatkowe oslony na tlumikach ktore pod katem prostym lacza sie z pancerzem - ale nie wiem czy musowo to dorabiac - efektowniej bedzie chyba tak jak jest zostawic i pobawic sie z wydechami. Sam model troche rozczarowuje, nie jest tak super sklejalny - dziwnie jest np mocwanie kol do osi /super luzy/, przekombinowali tez troche z iloscia czesci moim zdaniem (resory piorowe to dwa elementy i potrzeba szpachli no nic zobaczymy co bedzie dalej, glowie sie jak to technologicznie do malowania przygotowac. Pozdr Pawel PS. ludziki do Zisa prawie gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 No wreszcie jakieś fotki, bo już się doczekać nie mogłem. przekombinowali teztroche z iloscia czesci moim zdaniem Trzeba było brać Italeri, to byś miał mniej części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam 40 Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 Maly updejt po weekendzie, czesciowo sklejony czesciowo zlozony na sucho, po wstepnych ogledzinach postanowilem pojsc na latwizne i zrobic pojazd o imieniu "HARDY" - na fotkach z instytutu sikorskiego widac poza "SMIALYM" i "DZIELNYM" jeszcze innego Staga, wszystko wskazuje, ze podobnie jak smialy jest to pojazd juz z nowymi pokrywami silnika otwieranymi na boki - a nawet z mocowaniem karabinu prawie jak w modelu chlopak dostanie jeszcze bambetli i nicknejm "HARDY" - nazwa ta najatrakcyjniejsza z pozostalych w tym oddziale stagow przeze mnie wybrana. foto z bulwaru progres z modelu Co mnie jeszcze zastanawia to, ze wiekszosc Stagow na fotkach nie tylko polskich ma tak jakby dodatkowe oslony na tlumikach ktore pod katem prostym lacza sie z pancerzem - ale nie wiem czy musowo to dorabiac - efektowniej bedzie chyba tak jak jest zostawic i pobawic sie z wydechami. Sam model troche rozczarowuje, nie jest tak super sklejalny - dziwnie jest np mocwanie kol do osi /super luzy/, przekombinowali tez troche z iloscia czesci moim zdaniem (resory piorowe to dwa elementy i potrzeba szpachli no nic zobaczymy co bedzie dalej, glowie sie jak to technologicznie do malowania przygotowac. Pozdr Pawel PS. ludziki do Zisa prawie gotowe Witam , mam pytanie jakiego koloru bedzie Twoj "Hardy"? Szukam ciekawego malowania do mojego Staghounda . Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 18 Czerwca 2008 Share Napisano 18 Czerwca 2008 Niedawno Bronco wypuściło zestaw, który może się do Twojego Stoughounda przydać: http://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/bronco/ab3512.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 18 Czerwca 2008 Share Napisano 18 Czerwca 2008 Ja żle przeczytałem i myślałem, że to Shagahod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi