adamkijak Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 (edytowane) Dzien dobry, wczoraj wkroczylem w nieznane mi dotad srodowisko, a mianowice zamierzam skleic moj pierwszy czolg i takze poraz pierwszy uzyje elementow fototrawionych. I moze od razu zaczne - MASAKRA z tymi blachami, nie dosc ze w sposob naturalny i zgodny z natura trzesa mi sie rece to jak zobaczylem w instrukcji ze mam przykleic wycieraczki na peryskopy kierowcy, to mi sie tak rece zatrzesly ze je chyba na wydech przykleilem. Pierwsze foty: Niezaduzo, ale bedzie wiecej pozniej, jak zrobie. Pozdrawiam Edytowane 4 Maja 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 Adam jesteś pewny, że to "panther"?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 3 Maja 2008 Autor Share Napisano 3 Maja 2008 W zasadzie to Panther II, in-box tutaj: viewtopic.php?t=7226 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 Nie chodziło mi o cyfrę... Zmyliło mnie myślenie o czymś niemieckim a to jest podwozie bazowe M-1 ABRAMS... Nie widziałem wcześniej in-boxa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 3 Maja 2008 Autor Share Napisano 3 Maja 2008 Nie chodziło mi o cyfrę... Zmyliło mnie myślenie o czymś niemieckim a to jest podwozie bazowe M-1 ABRAMS... Nie widziałem wcześniej in-boxa. Ok, cyfre zmienilem zeby bylo merytorycznie dobrze, lubie pojazdy inzynieryjne wiec byc moze zrobie sobie kolekcje roznych, na szafie czeka M-26, w planie mam tez kupic M-88 z AFV, a co potem to zobaczymy gdzies w necie widzialem juz zrobiony model BTS-3 (inzynieryjny T-55), ale nie wiem gdzie mozna go kupic.Wymarzonego M-1 Grizzly nikt nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 Grizzly'iego robią w żywic w 1/87 http://www.87thscale.info/mr_modellbau.htm Tu gdzieś jest. Ale to raczej tylko jako ciekawostka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 4 Maja 2008 Autor Share Napisano 4 Maja 2008 Kolejny dzien i prace poszly do przodu, bedzie potrzebne troche szlifowania i szpachli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 4 Maja 2008 Share Napisano 4 Maja 2008 Ciekawy temat i fajnie, że na forum więcej współczesnej pancerki się pojawia. Mi też podobają się pojazdy inżynieryjne, a jak chcesz robić kolekcję, to może zainteresuj się jeszcze LAV-R z Trumpetera, a i Hobby Boss ma w zapowiedziach AAVR7A1. cyfre zmienilem zeby bylo merytorycznie dobrze,To jeszcze usuń ten myślnik spomiędzy M i 1, żeby już całkiem dobrze było. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 4 Maja 2008 Autor Share Napisano 4 Maja 2008 Zobaczymy co mi wyjdzie, bo ten model + blaszki, ma wiecej czesci niz wszystkie modele ktore skleilem. Blachy tez sa naprawde nie latwym orzechem do zgryzienia,najgorzej jak na dywan jakas spadnie. i pytanko natury technicznej, czy powinienem zakladac kola przed pomalowaniem bandazy i czy oslony boczne zalozyc po zalozeniu gasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 4 Maja 2008 Share Napisano 4 Maja 2008 Próbuj jak najwięcej na "sucho", mi się zdarzało, że po założeniu bocznych faruchów (w Challangerze) nie mogłem założyć gąsienic i musiałem zrywać. Co do kół, to pomalowałbym je w całości, oddzielone od kadłuba, kadłub oddzielnie i dopiero pod koniec roboty zakładałbym koła i gąsienice. Chyba, że akurat ten model daje na tyle dużą swobodę, że będziesz mógł wszystko pomalować po przyklejeniu kół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 4 Maja 2008 Autor Share Napisano 4 Maja 2008 Plan mam taki, zeby kola pomalowac oddzielnie, potem przykleic i potem gaski, a fartuchy na koniec juz po pomalowaniu podstawowym kolorem, zeby w razie czego zostawic sobie duzo miejsca na zrobienie sladow eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 Plan mam taki, zeby kola pomalowac oddzielnie, potem przykleic i potem gaski, a fartuchy na koniec juz po pomalowaniu podstawowym kolorem, zeby w razie czego zostawic sobie duzo miejsca na zrobienie sladow eksploatacji. I to będzie najlepsze rozwiązanie , bo gdybyś wszystko skleił, a potem pomalował, to miałbyś trudności z pomalowaniem powierzchni znajdujących się pod fartuchami. Jest tam naprawdę mało miejsca, żeby dojść aero , a nawet pędzlem. Tak na marginesie, zapowiada się świetny model ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 7 Maja 2008 Autor Share Napisano 7 Maja 2008 Pare dni minelo i powoli, mozolnie walcze z blaszkami. Pancerz boczny jak na razie tak na sucho do zdjec. Gora i dol kadluba polaczone i przeszlifowane. Zastanawiam sie czy nie zrobic wlazu kierowcy otwartego bo mam pare blaszek z panelami, ale bez figurki to chyba bedzie pusto. Kupilem takze taka drobnice zeby zrobic szkielka w peryskopach, tylko nie wiem ktory bedzie najlepszy, a moze uzyc paru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 9 Maja 2008 Autor Share Napisano 9 Maja 2008 Kolejne 2 dni walki minely i oto postep prac. Policzylem ze do tej pory poszlo jakies 71 elementow fototrawionych i moze 40 plastikowych. cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 9 Maja 2008 Share Napisano 9 Maja 2008 Ja sobie tu wpadam i jest ok. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 11 Maja 2008 Autor Share Napisano 11 Maja 2008 Witam, widze ze licznik troszke bije, wiec pare osob zaglada.Wieza dowodcy skonczona, wiec juz niewiele zostalo. Nie moge sie zdecydowac ktory z przyrzadow przeciwminowych zamontowac, do wyboru mam dwa. Oslona kosza na duperele z tylu wiezy okazala sie nieskladalna wiec zmuszony bylem zrobic ja od podstaw z drutu, mysle ze wyszlo ok. Lina i kanister na razie zamontowane na sucho. CDN... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 11 Maja 2008 Share Napisano 11 Maja 2008 Oj zaglądają zaglądają, nie martw się. Po prostu nie ma się do czego przyczepić więc wiesz Podoba mi się - ładny pojazd - ładnie budowany. Tylko przydałby się fotki lepiej oświetlone, chociażby dwoma lampkami albo od strony aparatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 11 Maja 2008 Autor Share Napisano 11 Maja 2008 Wiem, z tym swiatlem to zawsze mam problemy, poza tym dzisiaj byla ladna pogoda i zasiedzialem sie na plazy i glowa mi zaraz odpadnie wiec mi sie poprostu nie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 12 Maja 2008 Autor Share Napisano 12 Maja 2008 Nie chcialo mi sie isc dzisiaj do pracy wiec przysiedzialem na tylku i wszystko co bylo do sklejenia skleilem, niestety jakosc wykonania niektorych czesci zmusi mnie do parodniowego szlifowania i dopieszczanie wiec na malowanie jeszcze za wczesnie. Decyzja padla na zrobienie go z plugiem zamiast tego wynalazku z kolkami, i bedzie to plug w pozycji otwartej. cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 13 Maja 2008 Autor Share Napisano 13 Maja 2008 Witam w kolejnym odcinku monologu. Polozylem podklad na to co juz gotowe i no i wyszlo pare baboli, wiec beda poprawki, ale to jak kupie szpachle. Moze go zostawie w takim kolorze, bedzie wygladal jak od operacji specjalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 Teraz to wygląda bardzo bojowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 Witam w kolejnym odcinku monologu. Po prostu nie ma się do czego przyczepić więc wiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 Świetnie wygląda. Tak... złowrogo Jak jakiś powóz piekieł. Ale serio - ciekawa konstrukcja - aby więcej takich na forum! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 14 Maja 2008 Autor Share Napisano 14 Maja 2008 Świetnie wygląda. Tak... złowrogo Twisted Evil Jak jakiś powóz piekieł.Ale serio - ciekawa konstrukcja - aby więcej takich na forum! Do wyboru byl takze z takim wynalazkiem na kolkach, ale doszedlem do wniosku ze wygladalby jak babcia pchajaca wozek w supersamie. Na ten moment polozylem kolor bazowy (olive drab-Tamyia), wiec traci troche na zlowrogosci. Fotek nie daje bo kiepskie wyszly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 15 Maja 2008 Autor Share Napisano 15 Maja 2008 Wrocilem z pracy, zrobilem obiad i zasiadlem do pracy. Calosc wymalowana Olive drab, a potem mocno rozjasnionym tymze kolorem na powierzchnie plaskie, a to wszystko dlatego , ze po washu sciemnieje i nie chcialem zeby cale cieniowanie calkiem zniklo. Pytanie co do gasek, jak na razie zalozone "na sucho" do przymiarki, skrocone o jedno ogniwo, czy tak moze byc?, czy naciagac lub popuscic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi