ahmedjacek77 Napisano 8 Grudnia 2020 Share Napisano 8 Grudnia 2020 Gdzie znajdę instrukcję olinowania tego okrętu z drugiej wojny światowej. Szukam po internecie, ale ciężko. Są zdjęcia tego okrętu, nawet warsztaty. Ale słabo widać, szukałem nawet olinowania ogólnie, ale ciężko mi idzie. To będzie mój pierwszy okręt na którym zrobię olinowanie, mam też zamiar dodać fototrawione relingi. Jest to stary airfix 1/600. Wcześniej planowałem wziąć się za pancerkę, ale jednak okręty bardziej mi się podobają. Jeszcze jedno pytanie jakiej grubości olinowanie do tej skali? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 8 Grudnia 2020 Share Napisano 8 Grudnia 2020 https://conceptbunny.com/wp-content/uploads/2020/06/HMS_Ark_Royal.jpg , https://www.alternatehistory.com/forum/threads/six-more-ark-royals-instead-of-the-afds.423112/ , publikacja Kagero Alle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahmedjacek77 Napisano 8 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2020 Blackdriver dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahmedjacek77 Napisano 8 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2020 Linki mogą naciągają się pod wpływem ciepła? Czy wybrać te droższe za 46 złotych zapomniałem nazwy firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahmedjacek77 Napisano 8 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2020 Linki miga miały być, nie zauważyłem że telefon przekręcił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahmedjacek77 Napisano 8 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2020 Linki jakiej grubości 0,1 czy 0,2. Sorry za błędy, ale poślizgnąłem się niedawno na prawą rękę i muszę pisać lewą a jestem praworęczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 8 Grudnia 2020 Share Napisano 8 Grudnia 2020 Używaj edytuj post, a co do linek dołóż jeszcze jedno zero po przecinku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahmedjacek77 Napisano 8 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2020 Ok poprawa będzie z mojej strony , dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 8 Grudnia 2020 Share Napisano 8 Grudnia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahmedjacek77 Napisano 8 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2020 Blackriver dzięki za podanie nazwy i rozmiarów linek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 8 Grudnia 2020 Share Napisano 8 Grudnia 2020 (edytowane) chyba bardziej opłaca się kupić linki Uschi van den Rosten. Jest to to samo co Mig, jest ich 45 m w szpulce, 3 grubości ma je w ofercie np. krakowski Agtom. Ok. 45 zł kosztują, jesli dobrze pamiętam https://agtom.eu/30349_uschi-van-der-rosten Edytowane 8 Grudnia 2020 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahmedjacek77 Napisano 8 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2020 Socjo dzięki rozważę obie propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 8 Grudnia 2020 Share Napisano 8 Grudnia 2020 (edytowane) tylko drut lub drucik. Jeśli raz przekonasz się do olinowania wykonywanego z drutu - nigdy nie sięgniesz po cokolwiek innego. Do takich skal (600-700) najlepszy jest drucik w średnicy 0,04mm ale nieco ciężki do nabycia i trudny w pracy. Ja używam w siedemsetce 0,06mm i nie jest źle. W sześćsetce też powinno być OK. tu masz mosiężny 0,05mm: Drut mosiężny 0,05 mm - 10 m (exito.sklep.pl) - nie stosowałem tej średnicy ale stosowałem 0,1mm tej firmy do Takao w 1/350. Był bardzo dobry. tu masz molibdenowo-wanadowy 0,06mm rigging (shelfoddity.com) - tego używałem, używam i będę używał. I nic innego tak tu zostawię: Edytowane 8 Grudnia 2020 przez blacman oczywiście drucik nie kobaltowy tylko wanadowy ! Przepraszam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahmedjacek77 Napisano 8 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2020 Blacman dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiu69 Napisano 8 Grudnia 2020 Share Napisano 8 Grudnia 2020 czy ktoś może testował drut molibdenowo wolframowy? Używany do rozdzielenia uszkodzonego ekranu przy LCD i tel występuje w różnych średnicach i cenowo jest ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 8 Grudnia 2020 Share Napisano 8 Grudnia 2020 (edytowane) 16 minut temu, krzysiu69 napisał: czy ktoś może testował drut molibdenowo wolframowy? Używany do rozdzielenia uszkodzonego ekranu przy LCD i tel występuje w różnych średnicach i cenowo jest ciekawie. Warto spróbować ! Też powinien być bardzo dobry. Jest jeden podstawowy warunek: musi być prosty po rozwinięciu. Tego typu druty (również mosiężny) mają dość dużą twardość. Są sprężyste - to znaczy można je odkształcić ale wracają do pierwotnego kształtu nadanego im w procesie produkcji. Kiedyś kupiłem drucik wolframowo - wanadowy nawinięty na małą rolkę - nie nadawał się do pracy - wychodziły loki Druciki miedziane są bardzo łatwe w pracy ale mają zasadnicza wadę - są za miękkie i bardzo łatwo się odkształcają.... ps - dzieki temu postowi poprawiłem swój duży błąd - drut molibdenowo-kobaltowy mógłby być jednorazowego użycia - właściciela oczywiście - nie drutu miałem na myśli drut wanadowo-molibdenowy oczywiście. Edytowane 8 Grudnia 2020 przez blacman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiu69 Napisano 8 Grudnia 2020 Share Napisano 8 Grudnia 2020 (edytowane) kobalcik jest bardzo zdrowy jak chrom (VI) wartościowy A wracając do tematu trzeba przetestować właściwości mechaniczne molibdenowo wolframowego przez zakup próbnej rolki. Edytowane 8 Grudnia 2020 przez krzysiu69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahmedjacek77 Napisano 9 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2020 Oczekuję na model i blaszki pactr z relingami do piątku powinno wszystko dojść. Na zagranicznym sklepie widziałem dedykowane blaszki do tego modelu. Może kiedyś przerobię następny model, HMS Ark Royal, z tamtymi blaszkami, na razie chcę zostawić wszystko jak jest. Tylko relingi dodam tam gdzie powinny być zamiast plastikowych i nauczę się olinowania. W miarę swoich możliwości, co będę chciał i mógł to przerobię chałupniczą metodą. Ma to być model vintage do nauki. Jakim klejem przymocować relingi? Niektórzy używają rzadki, niektórzy gęsty, ja kiedyś super glu używałem, ale się nakląłem i brzydko wyszło, plamy kleju były przy relingach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 9 Grudnia 2020 Share Napisano 9 Grudnia 2020 3 godziny temu, ahmedjacek77 napisał: plamy kleju były przy relingach. przy okazji modelu vintage poćwicz sobie zastosowanie debondera do Kkejów CA. Bardzo fajnie "myje" spoinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahmedjacek77 Napisano 9 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2020 Blacman dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahmedjacek77 Napisano 11 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2020 Fotki zestawu airfix HMS Ark Royal, wiedziałem czego się spodziewać, więc nie będę narzekał na jakość wyprasek, czekam jeszcze na relingi, pewnie będą w poniedziałek. Przy okazji chcę podziękować jadarhobby za pomoc w realizacji zamówienia, przez pomyłkę zamówiłem nie te relingi co chciałem, a oni bez problemu zmienili moje zamówienie. Sorry za jakość zdjęć, ale robione na gorąco z telefonu i że słabym oświetleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahmedjacek77 Napisano 11 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2020 A i proszę o informację czy zdjęcia widać na forum. Jak nie to wstawię je inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 11 Grudnia 2020 Share Napisano 11 Grudnia 2020 W przeglądarce na kompie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahmedjacek77 Napisano 11 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2020 Jerzy dzięki. A wracając do modelu parę dni zajmie doprowadzenie go do porządku, ale na tym polega modelarstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 12 Grudnia 2020 Share Napisano 12 Grudnia 2020 W dniu 11.12.2020 o 09:36, ahmedjacek77 napisał: ... Sorry za jakość zdjęć, ... Nie przepraszaj. Po prostu rób lepsze zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi