Skocz do zawartości

HMS Ark Royal potrzebuję pomocy

ahmedjacek77

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie znajdę instrukcję olinowania tego okrętu z drugiej wojny światowej. Szukam po internecie, ale ciężko. Są zdjęcia tego okrętu, nawet warsztaty. Ale słabo widać, szukałem nawet olinowania ogólnie, ale ciężko mi idzie. To będzie mój pierwszy okręt na którym zrobię olinowanie, mam też zamiar dodać fototrawione relingi. Jest to stary airfix 1/600. Wcześniej planowałem wziąć się za pancerkę, ale jednak okręty bardziej mi się podobają. Jeszcze jedno pytanie jakiej grubości olinowanie do tej skali? Z góry dziękuję za odpowiedź.

chyba bardziej opłaca się kupić linki Uschi van den Rosten. Jest to to samo co Mig, jest ich 45 m w szpulce, 3 grubości ma je w ofercie np. krakowski Agtom. Ok. 45 zł kosztują, jesli dobrze pamiętam

https://agtom.eu/30349_uschi-van-der-rosten

Edytowane przez socjo1

tylko drut lub drucik.

Jeśli raz przekonasz się do olinowania wykonywanego z drutu - nigdy nie sięgniesz po cokolwiek innego.

Do takich skal (600-700) najlepszy jest drucik w średnicy 0,04mm ale nieco ciężki do nabycia i trudny w pracy. Ja używam w siedemsetce 0,06mm i nie jest źle. W sześćsetce też powinno być OK.

tu masz mosiężny 0,05mm:

Drut mosiężny 0,05 mm - 10 m (exito.sklep.pl) - nie stosowałem tej średnicy ale stosowałem 0,1mm tej firmy do Takao w 1/350. Był bardzo dobry.

tu masz molibdenowo-wanadowy 0,06mm

rigging (shelfoddity.com) - tego używałem, używam i będę używał. I nic innego 😉

tak tu zostawię:

1904828943_howtofixthewire.thumb.png.403c5d0b6757844f76b4f5f204921810.png

Edytowane przez blacman
oczywiście drucik nie kobaltowy tylko wanadowy ! Przepraszam :)

16 minut temu, krzysiu69 napisał:

czy ktoś może testował drut molibdenowo wolframowy? Używany do rozdzielenia uszkodzonego ekranu przy LCD i tel

występuje w różnych średnicach i cenowo jest ciekawie.

Warto spróbować ! Też powinien być bardzo dobry. Jest jeden podstawowy warunek: musi być prosty po rozwinięciu. Tego typu druty (również mosiężny) mają dość dużą twardość. Są sprężyste - to znaczy można je odkształcić ale wracają do pierwotnego kształtu nadanego im w procesie produkcji. Kiedyś kupiłem drucik wolframowo - wanadowy nawinięty na małą rolkę - nie nadawał się do pracy - wychodziły loki 😉

Druciki miedziane są bardzo łatwe w pracy ale mają zasadnicza wadę - są za miękkie i bardzo łatwo się odkształcają....

ps - dzieki temu postowi poprawiłem swój duży błąd - drut molibdenowo-kobaltowy mógłby być jednorazowego użycia - właściciela oczywiście - nie drutu :)

miałem na myśli drut wanadowo-molibdenowy oczywiście.

Edytowane przez blacman

kobalcik jest bardzo zdrowy jak chrom (VI) wartościowy😅

A wracając do tematu trzeba przetestować właściwości mechaniczne molibdenowo wolframowego przez zakup próbnej rolki.

Edytowane przez krzysiu69
  • Haha 1

Oczekuję na model i blaszki pactr z relingami do piątku powinno wszystko dojść. Na zagranicznym sklepie widziałem dedykowane blaszki do tego modelu. Może kiedyś przerobię następny model, HMS Ark Royal, z tamtymi blaszkami, na razie chcę zostawić wszystko jak jest. Tylko relingi dodam tam gdzie powinny być zamiast plastikowych i nauczę się olinowania. W miarę swoich możliwości, co będę chciał i mógł to przerobię chałupniczą metodą. Ma to być model vintage do nauki. Jakim klejem przymocować relingi? Niektórzy używają rzadki, niektórzy gęsty, ja kiedyś super glu używałem, ale się nakląłem i brzydko wyszło, plamy kleju były przy relingach.

Fotki zestawu airfix HMS Ark Royal, wiedziałem czego się spodziewać, więc nie będę narzekał na jakość wyprasek, czekam jeszcze na relingi, pewnie będą w poniedziałek. Przy okazji chcę podziękować jadarhobby za pomoc w realizacji zamówienia, przez pomyłkę zamówiłem nie te relingi co chciałem, a oni bez problemu zmienili moje zamówienie. Sorry za jakość zdjęć, ale robione na gorąco z telefonu i że słabym oświetleniem.

IMG_20201211_091549.jpg

IMG_20201211_091848.jpg

IMG_20201211_091930.jpg

IMG_20201211_092032.jpg

IMG_20201211_092112.jpg