ZIO BY NAITT Napisano 4 Maja 2008 Share Napisano 4 Maja 2008 Witam Rozpoczynam psucie kolejnego zestawu , tym razem wybór padł na Albatrosa D.III z Rodena . Model planuję wykonać jako egzemplarz nr 2586/17 , wyprodukowany w zakładach OAW w Pile . Na maszynie tej latał w Szkole Pilotów w Ławicy instruktor Adam Haber-Włyński . Mój model będzie odbiegał nieco wyglądem od maszyny z sylwetki , tzn. będzie posiadał zaokrąglony ster kierunku (OAW) , biało-czerwony kołpak śmigła (znak charakterystyczny Albatrosów z Ławicy , oraz nie będzie posiadał uzbrojenia . Na razie ulepiłem tyle : Szczególnie cieszę się z w miarę bezproblemowego sklejenia górnego płata ( ci co sklejali Rodnowskie Albatrosy wiedzą o co chodzi ) PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 Ładny temat sobie wybrałeś, mój ulubiony Albik, niestety z braku czasu i projektu zwanego Halifax odpływa mi gdzieś w siną dal. Poszukaj jeszcze w źródłach o malowaniu tej maszyny, bo te jest raczej nieprawidłowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 Czy wykonasz tego "kota" na kadłubie czy masz gotową kalkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 Zapowiada się ciekawie, czekam na ciąg dalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 5 Maja 2008 Autor Share Napisano 5 Maja 2008 Witam Kalki dla tego konkretnego egzemplarza ( w skalach 1/72 i 1/48 ) daje Kagero w swojej publikacji dot. Albatrosów . Hadzi , podziel się ze mną swoją wiedzą na temat malowania tej maszyny - będę dźwięczny Właściwie to fascynuje mnie malowanie płatów , bo jestem przekonany że kadłub był przemalowywany . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 Czołem Tak się składa, że też przymierzam się do tegoż właśnie aparatu, w malowaniu z Ławicy. Początkowo miałem zamiar wykonać go z godłem Włyńskiego, ale jak wspomniał Hadzi... za dużo wątpliwości. Co do malowania płatów to w zasadzie tutaj nie ma niespodzianki - OAW dawało na "DeDrei" najczęściej deseń Olive Green/Mauve/Pale Blue (spód). Natomiast najbardziej intrygujący jest moim zdaniem kadłub - większość źródeł podaje z maniackim uporem, ze był ciemnozielony. Natomiast wg. mnie był w kolorze drewna. Doszedłem do takiego wniosku po porównaniu kontrastu na fotografiach. Oczywiście mogę się mylić, ale.... istnieje też spore prawdopodobieństwo, że mam rację pozdrawiam Avi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 5 Maja 2008 Autor Share Napisano 5 Maja 2008 No więc ja założyłem że na Ławicy maszyna została remontowana a co za tym idzie malowana - nie daje mi spokoju umiejscowienie numeru seryjnego ( na kadłubie zamiast na usterzeniu pionowym ) oraz krój liter i cyfr . W sprawie sylwetek zastanawia mnie jeszcze jedno : dlaczego na większości z nich samolot posiada klasyczny statecznik pionowy , skoro został wyprodukowany w zakładach OAW Kwestia ta niezwykle mnie frapuje , tym bardziej że są znane zdjęcia maszyn trzeciej serii OAW ( wcześniejsze i późniejsze numery ) i wszystkie one posiadają statecznik owoidalny ... PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 Co do statecznika bo łatwiej - nie ma zdjęć, ja uważma że ma taki jak w D.V. - na 98% Co do malowania to podzielam słowa Avi (pozdrawiam kolegę), że na 99% drewno bejcowane - czyli wychodzi ciemne. Co do płatów to tu jeszcze mniej pewności bo mogły być jeszcze w kamo 3-kolorowym z góry dwa kolory zielone i brąz. Przy tym samolocie nie ma nic na 100% pewnego, wiadomo tylko ze ma wzmocniony płat dolny i dodany "zastrzał przeciwskrętny". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 Bardzo fajnie silnik wyszedł. Malowałeś aluminium, mosiądzem i gunmetalem, czy inszego dokonałeś wyboru? I jeszcze jedno, czy te 3-częściowe płaty faktycznie tak trudno skleić? Trzeba robić jakieś wygibasy? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 5 Maja 2008 Autor Share Napisano 5 Maja 2008 Silnik malowany srebrem i mosiądzem , na to czarny pigment - ot tyle ... Aktualnie grzebię sobie przy okolicach kabiny i pojawiło się kolejne pytanie : Skoro wiadomo że maszyna nie posiadała uzbrojenia oraz że łoża karabinów zostały zasłonięte bliżej nie zidentyfikowaną pokrywą , czy będzie błędem jeśli usunę owiewki podajników amunicji i wyrzutników łusek PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 6 Maja 2008 Share Napisano 6 Maja 2008 Zio, wracam do malowania i twojego posta na innym forum. konsultowałem sprawę ze znawcą tematu i doszliśmy do wniosku że Avi jest chyba najblizej prawdy, czyli skrzydła zieleń niemiecka i fiolet. Na pewno nie był to wyłącznie zielony, bo widać na dolntm lewym skrzydle jaśniejsza plame. Kadłub wood. Co do kmów, to ciężko coś powiedzieć może tylko wykręcili je i nawet nie zaślepili? Może zaślepili a nie zdemontowali kanłów doprowadzających taśmy i odbierających łuski? Tego chyba nikt nie rozstrzygnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sniper Napisano 7 Maja 2008 Share Napisano 7 Maja 2008 Świetnie wygląda ten silniczek! Jakiego mosiądzu używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 7 Maja 2008 Autor Share Napisano 7 Maja 2008 Mosiądz to też produkt Humbrola Co do malowania , to czuję się przekonany i postanowiłem wykonać kadłub w barwach naturalnych , natomiast płaty otrzymają klasyczny schemat malowania OAW w barwach zielono-fioletowych . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 8 Maja 2008 Autor Share Napisano 8 Maja 2008 Raport słowny - udało mi się wczoraj zrobić : 1. Usterzenie pionowe - faktura sklejki na stateczniku , barwa płótna na sterze . 2. Usterzenie poziome - te już zrobiłem na gotowo - po prostu chciałem wypróbować mauve od Vallejo ... 3. Spasowałem do kupy kadłub - dremel i podobne akcesoria były w użyciu ... PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 13 Maja 2008 Autor Share Napisano 13 Maja 2008 Co by nie było że nic nie robię : PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 15 Maja 2008 Share Napisano 15 Maja 2008 Czołem No fajniście się to wszystko zapowiada . Tylko Konradzie, na Boga Wszechmogącego, zmień ten fioletowy koszmar!!! Niemiecki "fiolet" - Mauve, posiadał odcień ciemnego, złamanego i nieco "brudnego" różu pomieszanego z odrobiną fioletu (zachowały się na szczęście oryginalne fragmenty płótna, jak i oryginalne farby) )))))). On NIE BYŁ FIOLETOWY !! Jeszcze, jak widzę, nie jest za późno na przemalowanie tego koloru ;) pozdrawiam Avi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 15 Maja 2008 Share Napisano 15 Maja 2008 Trochę "wściekły" ten fiolet... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 15 Maja 2008 Autor Share Napisano 15 Maja 2008 No to przemaluję ... Ostatnio gustuję w akrylach Vallejo - Avi , zgaduję że posiadasz wzornik Methuena - czy mógłbyś mi pomóc w wyborze odp. koloru PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 Będę miał małą prośbę do autora relacji... Czy byłaby taka możliwość żeby ZIOM przedstawił by mi skan albo zdjęcie jego instrukcji tego modelu... Konkretnie chodzi mi o silnik... A jeszcze dokładniej Przewody bądź rurki idące od skrzydła do silnika... Może być też dokładne zdjęcie gotowego modelu z uwzględnieniem sekcji silnika i układu paliwowego... Mam podobny model ALBATROSA ale w "starej" wersji i w modelu tym jest dość nieczytelna instrukcja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 21 Maja 2008 Share Napisano 21 Maja 2008 No to przemaluję ... Ostatnio gustuję w akrylach Vallejo - Avi , zgaduję że posiadasz wzornik Methuena - czy mógłbyś mi pomóc w wyborze odp. koloru PZDR Powiem tak, z istniejących i dostępnych na rynku farb modelarskich jedynie dwie dość wiernie oddają ten albatrosowski kolor Mauve. Piszę "albatrosowski", bo już np. z zakładów Junkersa czy LVG był zupełnie inny. Jesli nie chcesz mieszać, to polecam Misterkita (do kupienia w Karayi, również wysyłkowo) oraz Agamę (dystrybutor Jadar, sa dostępne w sklepach modelarskich). Szczegóły posłałem Ci na maila zdrówka Avi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 15 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2008 Powrót do tematu , z nowym mauve : PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 17 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 17 Czerwca 2008 Share Napisano 17 Czerwca 2008 No ładnie Ci to idzie, czym maskowałeś powierzchnie do tego dwubarwnego kamuflażu ? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 17 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2008 Najprostszy i chyba najlepszy sposób - taśma Tamiya . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 18 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2008 Dzisiaj był dzień lenistwa - zrobiłem raptem kolektor wydechowy ... Z ekstrawagancji nawierciłem otwór wylotowy . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi