Endrju Napisano 9 Marca 2021 Share Napisano 9 Marca 2021 (edytowane) Przepraszam, że zaśmiecam wątek ale Krzysztof nie chce tego wprost powiedzieć więc ja to powiem za niego. Jeśli się ma doświadczenie i wiedzę te te rzeczy się po prostu widzi. Na uzasadnienie moich słów prosty test. Jakim koloru jest poniższy prostokąt. Nikt nie zgadnie bo tak jak koledzy powiedzieli zdjęcie czarno białe nie posiada żadnych informacji na temat koloru. A tera drugi test. Jakie tym razem są kolory na zdjęciu? Założę się, że góra jest biała a dół czerwony. Skąd to wiedziałem? Przecież zdjęcie czarno białe nie posiada żadnych informacji na temat koloru. Mam wiedzę. Założę się, że Chińczyk na moje drugie pytanie też by nie umiał odpowiedzieć. Pozdrawiam Andrzej Edytowane 9 Marca 2021 przez Endrju 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 9 Marca 2021 Share Napisano 9 Marca 2021 Zgadza się ,wiedza i doświadczenie ale no właśnie. Jeśli chodzi o flagę to jest 50 na 50 bo jak flaga jest w tz.kolorach zgaszonych to jest biało czarna.Dobieranie kolorów to była i jest loteria choć wiedza i doświadczenie pomaga w tej loterii pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 9 Marca 2021 Share Napisano 9 Marca 2021 Ponieważ dyskusja zatacza szerszy krąg proponuję ją przenieść do oddzielnego wątku żeby koledze nie zaśmiecać wątku. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 9 Marca 2021 Share Napisano 9 Marca 2021 Endrju przykład z flagą niezbyt trafiony. Część flagi którą bierzesz za białą jest ewidentnie szara. A biały i czarny to nie kolor z zasady. Biały to maksymalne wysycenie wszystkich kolorów, czarny to ich brak. A więc szary mógłby być jakimś kolorem w wersji kolorowej. Lub to kwestia oświetlenia, materiału w finale błąd percepcji. Z drugiej strony macie rację, o czym napisałem wcześniej. Regułą kolorowania zdjęć czarno białych jest nakładanie kolorów na podstawie wiedzy o oryginalnym obiekcie. A nie kombinowanie czy ten ciemny i ten drugi ciemny to to samo. Zaskakujące efekty daje warstwa "koloruj" w Photoshop, ale tam też trzeba znać kolor oryginalny. Może ktoś kto pokolorowal zdjęcie tego tygrysa wiedział co robi i można mu zaufać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 9 Marca 2021 Share Napisano 9 Marca 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 9 Marca 2021 Share Napisano 9 Marca 2021 (edytowane) Koledzy. Nie chciałem już tu kontynuować tego tematu w tym wątku i dalej twierdzę, że należy założyć oddzielny wątek ale ponieważ już trzeci kolega wywołuje mnie do odpowiedzi więc muszę złożyć wyjaśnienia. Przykład z flagą generalnie jest dobry tylko wziąłem złą flagę. Wziąłem czarno białą grafikę zamiast czarno białego zdjęcia naszej flagi narodowej, która to flaga pomijając flagi gaszone, które tak naprawdę są plakietkami na mundur a nie flagami, są generalnie biało czerwone. I jak my Polacy widzimy na czarno białym zdjęciu polską flagę to wiemy (domyślamy się na 99%), że ten ciemny pas na dole jest w rzeczywistości czerwony a górny, bardzo często na zdjęciu szary w rzeczywistości jest biały mimo że czarno biała fotografia tej informacji bezpośrednio nie przekazuje. Przykład z flagą miał być najprostszym z możliwych przykładem na to że mimo, że bezpośrednio nie jesteśmy w stanie powiedzieć jaki to kolor (patrz mój pierwszy rysunek) to jeśli mamy do czynienia ze znanym sobie przedmiotem to już wiemy jaki on ma kolor. W moim przypadku była to flaga państwowa, której barwy powinien znać każdy Polak. To co nam pozwala dokładniej określić kolor jest nasze doświadczenie i wiedza o danym fotografowanym przedmiocie ale też często umiejętność intuicyjnego kojarzenia i łączenia pewnych faktów i informacji często pozornie nie mających ze sobą nic wspólnego. Im większa wiedza w danym temacie tym te możliwości rosną i rośnie prawdopodobieństwo, że uda nam się ustalić właściwy kolor. Jeśli widzimy zdjęcie Tygrysa w plenerach pustynnych jednolicie pomalowanego w jasnym kolorze to mamy niemal 100 % pewność w jakim kolorze był pomalowany. Sprawy się oczywiście komplikują gdy zaczynamy rozmawiać o szczegółach natomiast wciąż jest to możliwe. Zdjęcie czarno białe może posiadać informację na temat koloru ale nie każdy umie tą informację odczytać. Natomiast zgadzam się, że próba odtworzenia koloru na podstawie tylko pojedynczej plamy to już jest SF. Z reguły fotografia przekazuje jednak jakiś konkretny obraz i wiele można wywnioskować z takiego zdjęcia jak ktoś umie to robić i ma odpowiednią ku temu wiedzę. Cała teoria fotografii i optyki przytaczana przez kilku kolegów w swoich wypowiedziach nie ma tu nic do rzeczy. Jeszcze raz przepraszam kolegę Sebastiana za zaśmiecanie mu wątku. Pozdrawiam Andrzej Edytowane 9 Marca 2021 przez Endrju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 10 Marca 2021 Share Napisano 10 Marca 2021 13 godzin temu, copycat napisał: Może ktoś kto pokolorowal zdjęcie tego tygrysa wiedział co robi i można mu zaufać. Zatoczyliśmy koło i wracamy do początku. Tak pokolorował w stosowane wtedy kolory kamuflażu - brąz ; zieleń i ciemny żółty. Jednak zrobił błąd w kolorze cyfr - który zauważył Autor wątku Sebastian. Autor kolorowanki nie miał wiedzy o kolorach cyfr stosowanych na pojazdach Tygrys II (sierpień 1944) w 505 BCC i nie wziął pod uwagę kurzu który spowodował rozjaśnienie ciemnych miejsc - cyfry z tyłu wieży i sylwetkę konia z godła. Dlatego te dwa miejsca porównałem w moim poście na pierwszej stronie. Cyfry na lufie i wieży mają ten sam kolor - CZARNY z białą obwódką. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 10 Marca 2021 Share Napisano 10 Marca 2021 11 godzin temu, meser262 napisał: Autor kolorowanki nie miał wiedzy o kolorach cyfr stosowanych na pojazdach Tygrys II (sierpień 1944) w 505 BCC 11 godzin temu, meser262 napisał: Cyfry na lufie i wieży mają ten sam kolor - CZARNY z białą obwódką. No i taka merytoryka mnie przekonuje, kupuję to, chociaż nie znam autora kolorowanki tym bardziej jego wiedzy, ale wiem że Meser taką posiada. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi