Skocz do zawartości

Su-33 Trumpeter 1:72

kozborn

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim!

Uffff... oddaję pod Waszą ocenę Flankera, nad którym siedziałem od początku listopada, całkiem systematycznie.

Wiem, jest bardzo niedoskonały, ale w porównaniu z Wami wciąż jestem początkujący.

Pewne dodatkowe dane:

Malowanie: pędzel

Farby: akryle, Pactra, Tamiya, MR Hobby

Rozcieńczalnik do akryli Tamiya. 

Wash: black liner Tamiya

Blachy: Eduard

Lakier matt Vallejo

Dodatkowa waloryzacja w postaci przewodów drucianych w komorach kół. Podeślę jeszcze inne foty :)

Historia pracy nad tym modelem jest dla mnie dość trudna. Bardzo zależało mi, by oddać pędzlem efekt aerografu. Rezultat był taki, że zdzierałem z niego farbę chyba z 5 razy bo efekt mnie nie zadowalał. Możecie się domyślić, ile czasu zabierała mi praca nad w miarę łagodnymi przejściami kolorów. Trójkolorowe plamy to jak na razie najbardziej wymagające malowanie w moim dorobku. W porównaniu  z tym co można osiągnąć z pomocą aero jest to grube i niedbałe, wiem... Ale pocieszam się, że jak na pędzel to nie najgorszy rezultat. Jest to również pierwszy model, który polakierowałem matem Vallejo. Na pewnym etapie przyprawiło mnie to o palpitacje serca, bo z zupełnie niewiadomych przyczyn model zrobił się... biały. Lakier wszedł w reakcję z akrylami, nie wiem JAK, bo farby były wyschnięte i stało się tak jeden jedyny raz. Następnym razem, z duszą na ramieniu, po pociągnięciu lakierem było już wszystko OK.

Wash Tamiyi delikatnie prowadziłem po lakierze, z efektu jestem średnio zadowolony, ale chyba jest już coraz lepiej w porównaniu z tym, jak było kiedyś.

Jestem niestety bardzo niezadowolony z kalkomanii. Znowu się błyszczą i nie wiem, jak to zniwelować, bo stosowałem softener. Bardzo ładnie wniknęły w łączenia, ale nadal się odznaczają. 

Po raz pierwszy też starałem się oddać efekt rdzy...

Wrażenia co do PRODUKTU - oceniam go bardzo przyzwoicie, może nawet za przyzwoicie, bo taka mnogość wariantów (mnóstwo uzbrojenia, składane skrzydła i stateczniki) zaowocowało zalewem części do ogarnięcia a ja nie przepadam za takim bałaganem i jak mi się potem pudełko nie domyka :) Jestem niezadowolony z trumpeterowych kalkomanii. Są cienkie i dobrze się je nakłada (w porównaniu z Academy to i tak luksus), ale nisko oceniam kolorystykę, która jest dla mnie sztuczna i ciężka.  Tu dużo do poprawy...

Wiem, że można lepiej, ale liczę, że nie rozbolą Was za bardzo oczy :)

Pozdrawiam Was ciepło!

Tomek

IMG_20201218_132253-min.jpg

IMG_20201218_132322-min.jpg

IMG_20201218_132339-min.jpg

IMG_20201218_132353-min.jpg

IMG_20201218_132418-min.jpg

IMG_20201218_132449-min.jpg

IMG_20201218_132502-min.jpg

IMG_20201218_132523-min.jpg

IMG_20201218_132537-min.jpg

IMG_20201218_132603-min.jpg

Edytowane przez kozborn

Jak na pracę pędzelkiem to wyszło bardzo ładnie. Może kolory nie są dobrane właściwie, ale same plamy kamuflażu wyglądają dobrze, podobają mi się.
Gorzej jest za to w temacie dyszy i gondoli silników. Rodzina Su-27 znana jest z tego że te okolice są mocno przebarwione i bardzo metaliczne, u Ciebie jest to wszystko płaskie i jednorodne, co trochę gryzie w oczy. No ale z drugiej strony pędzelek, więc warto wziąć poprawkę. Ale model całkiem fajny.

2 minuty temu, Jo_Sh napisał:

Gorzej jest za to w temacie dyszy i gondoli silników. Rodzina Su-27 znana jest z tego że te okolice są mocno przebarwione i bardzo metaliczne, u Ciebie jest to wszystko płaskie i jednorodne, co trochę gryzie w oczy. No ale z drugiej strony pędzelek, więc warto wziąć poprawkę. Ale model całkiem fajny.

Tak, chyba wiem, o co Ci chodzi, bo też oglądałem te cudeńka na YT :) sądzę, że tutaj niestety swoje zrobił matowy lakier. Wygladało to trochę lepiej.

Nauczka na przyszłość.

Ale dzięki za uznanie co do reszty malowania. Bo naprawdę byłem o krok od wywalenia go na śmietnik, zwłaszcza po tym jak mi się cały "oszronił"...

Godzinę temu, jarek napisał:

Nie wiem czy to wina zdjęć,ale trzeba popracować nad naklejkami.:jupi2::jupi2:

nie, to nie wina zdjęć. Błyszczą się. Jakie macie patenty, żeby były ładnie matowe?

Wiele zależy od jakości samych naklejek. Ja po pomalowaniu lakieruję całość sidoluksem,kładę naklejki,po dobie jak dobrze się przykleją wash brudzenie obicia i na to druga warstwa sidoluksu,potem odpowidni lakier np.matt.:jupi2::jupi2:

Co do kalek, kolega wyjaśnił "świecenie" nie w kontekście, że same kalki są błyszczące, kładłeś je zapewne na matową powierzchnię i koledze chodziło o świecenie z powodu złego przylegania do powierzchni. Jak masz jakieś płyny do kalek zalej kilka razy i powinno pomóc. Co do modelu, kolorystyka faktycznie odbiega od rzeczywistości szczególnie jasnoniebieski. Można jeszcze kilka mankamentów wymienić co do miejsc przyklejenia kalek  😉  Ale plus za wschodnie konstrukcje.

Moim zdaniem model "solidny". Wiadomo, pędzel to nie aerograf. Dwie uwagi:

- zdjęcia są ciemne i chyba trochę rozmyte - spróbuj więcej światła dodać i może jakiś statyw albo przynajmniej oprzeć telefon o coś.

- miejsca na których będziesz kładł kalki  pociągnij sidoluxem albo innym błyszczącym werniksem. Możesz też spróbować same kalki przejechać od spodu sidoluxem przed nałożeniem. To nie są idealne metody, ale bez aerografu chyba nic więcej nie da się wymyślić.

Ciekawe malowanie 😀👍 zielony w samolocie morskim 😀 co do kalek i lakierów. Kup sobie lakiery w spraju od mr Hobby. Połysk i mat. Przed kalkami połysk, po kalkach połysk, wash i lakier matowy. Będzie wyglądało o niebo lepiej. Dołączam do kolegi Smialusa, brawa za wschodnią tematykę. I jeden z najpiękniejszych samolotów. Mój Su 33 pozdrawia 😀

16088041133096753613998093888410.jpg

• 2 weeks later...

Hej! Dziękuję za Wasze odpowiedzi i za pomoc! Co do kolorów. Faktycznie na ogół spotykam się z "jaśniejszymi" wersjami Su. Ale zapewniam Was, że kolory, których użyłem są wskazane w instrukcji :) Jest oryginalnie :) Dzięki za informacje dotyczące kalek. Poczytam coś jeszcze. Osobiście - uważam, że nieźle wyszedł mi spód tego modelu. Mam wrażenie, że pociągnięcia rdzy całkiem dobrze zagrały na tym niebieskim tle.