Paweł Czarnocki Napisano 16 Stycznia 2023 Share Napisano 16 Stycznia 2023 43 minuty temu, Gregory napisał: Na razie prace wstrzymane - nawał pracy służbowej. Wprowadziłem poprawki odnośnie mocowania łopaty, zrobiłem mocowania podnośnika, usunąłem to mocowanie siekiery odlane na błotniku i... na razie tyle. Do końca stycznia będzie licho z czasem, ale później wracam do dłubania. Powiem Ci, że boleję nad brakiem czasu na modelowanie Olej pracę. Twój warsztat wymiata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 17 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2023 11 godzin temu, Paweł Czarnocki napisał: Olej pracę. nie mogę, bo nie będzie kasy na modele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 Wszyscy mamy ten problem... ale to w sumie oczywista oczywistość. Sorry za mini-spam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 17 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2023 27 minut temu, Mariusz 72 napisał: Sorry za mini-spam Spoko. Fajnie, że ktoś tu zagląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 8 godzin temu, Gregory napisał: Spoko. Fajnie, że ktoś tu zagląda. A co nie zaglądać ? Pokazujesz, że z niedrogiego modelu można zrobić cacko. I wpędzasz nas w kompleksy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 1 Lipca 2023 Autor Share Napisano 1 Lipca 2023 Cześć, w wolnych chwilach udało mi się zrobić większość narzędzi. Wszystkie, poza kluczami i nożycami są jeszcze nie przyklejone. Ciągle się zastanawiam czy je przyklejać przed malowaniem. Dorobiłem też przewód do wyrzutni granatów dymnych. Została jeszcze gaśnica i mocowania zapasowych ogniw gąsienic. Kolejnym etapem będzie złożenie gąsienic. W zestawie Zvezdy są gąsienice nowego typu 40cm. Ja w swoim chce założyć jeszcze wcześniejszy typ 36cm. Chcę je zrobić z zestawu Miniart 35235. Konieczne będzie sprawdzenie czy będą pasowały do koła napędowego. Ponizej trochę fotek: Pozdrawiam Grzesiek 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 1 Lipca 2023 Share Napisano 1 Lipca 2023 Elegancko że działasz dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 2 Lipca 2023 Autor Share Napisano 2 Lipca 2023 (edytowane) 7 godzin temu, Evildead napisał: Elegancko że działasz dalej Działam, działam. Prędzej czy później go skończę Edytowane 2 Lipca 2023 przez Gregory 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 8 Lipca 2023 Autor Share Napisano 8 Lipca 2023 Gaśnica siedzi. Zrobiona z uzupełniającego zestawu Tamyia plus blaszki Abera. Zestawowa była do kitu. Przy zamontowaniu gaśnicy konieczne było przesunięcie narzędzi: kluczy i nożyc oraz przewodu do Notka. Pozdrawiam Grzesiek 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 26 Stycznia Share Napisano 26 Stycznia Elegancko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 26 Stycznia Share Napisano 26 Stycznia 4 godziny temu, Mariusz 72 napisał: Elegancko Mariuszu Twoje modele to dopiero perełki. Oj popodziwiałbym .. wracaj do sklejania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 26 Stycznia Autor Share Napisano 26 Stycznia Pracuję nad nim dalej. Teraz wieża i tematy powiązane z nią są na tapecie. Coś niedługo wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 26 Stycznia Share Napisano 26 Stycznia (edytowane) Gregory robi bardzo porządną robotę. Do notka dodałbym kółeczko na wierzchu dekla. Zdaje się, że jakieś logo tam było wyciśnięte. Dodałbym też takie zwykłe pręty - ograniczniki do pełnego otwarcia włazów kierowcy i strzelca. Łatwy dodatek. Tylko nie jestem pewien czy w Twojej wersji to stosowali. I te haki są bardzo słabe w Zvezdzie. Warto by je podmienić bo Ci zaniżają poziom. Z mojego starego ulepka Academy po remoncie: Edytowane 26 Stycznia przez Mariusz 72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 26 Stycznia Share Napisano 26 Stycznia (edytowane) 2 godziny temu, Mariusz 72 napisał: Dodałbym też takie zwykłe pręty - ograniczniki do pełnego otwarcia włazów kierowcy i strzelca. Łatwy dodatek. Dobrze że dodałeś po chwili - 2 godziny temu, Mariusz 72 napisał: Tylko nie jestem pewien czy w Twojej wersji to stosowali. Chwilkę zajęło mi znaleźć przykłady z fotek maszyn z czasów wojny. co nie jest łatwe ze względu na mały element. Od początku była nakładka gumowa - widziana na pojazdach aż do wersji G - do jej nawet późnych wersji. Pręt pokazuje się dopiero w wersji H i nie jestem pewien czy od początku tej wersji. trzeba by było prześledzić fotki by to określić. Trzeba dodać również że nie zawsze były one obecne przez cały czas. Zostały zdjęte, zniszczone, zgubione ... , lub po prostu nie założone po - na przykład ponownym malowaniu pojazdu. Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 26 Stycznia przez meser262 literówka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 29 Stycznia Autor Share Napisano 29 Stycznia W dniu 26.01.2024 o 18:16, Mariusz 72 napisał: Do notka dodałbym kółeczko na wierzchu dekla. Zdaje się, że jakieś logo tam było wyciśnięte. Przyjrzę się jeszcze oryginałowi i może coś dorobię. W dniu 26.01.2024 o 18:16, Mariusz 72 napisał: I te haki są bardzo słabe w Zvezdzie. Warto by je podmienić bo Ci zaniżają poziom. Zobaczę, widziałem wydruki 3D, może uda się to jeszcze zmienić. W dniu 26.01.2024 o 19:20, meser262 napisał: Od początku była nakładka gumowa - widziana na pojazdach aż do wersji G - do jej nawet późnych wersji. Coś takiego występuje u mnie, ale jak się przyjrzałem i porównałem ze zdjęciami z epoki, to delikatnie muszę to przerobić Dziękuję Panowie za uwagi! Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 29 Stycznia Share Napisano 29 Stycznia Nie chce być złośliwy... ale... Coś chyba nie gra z tymi klapami rewizyjnymi na przednim pancerzu. Grubość zrobionych przez Ciebie wydaje się do przyjęcia (może trochę za chude, trudno wyczuć) Widzę tam jeszcze spawy dookoła. Gorzej z zawiasami. Coś tu nie pykło... Chyba trzeba powiedzieć "b" i dorobić zawiasy samodzielnie. Dobra... już nie patrze i nie wnikam bo mnie znielubisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 29 Stycznia Autor Share Napisano 29 Stycznia 1 godzinę temu, Mariusz 72 napisał: Grubość zrobionych przez Ciebie wydaje się do przyjęcia (może trochę za chude, trudno wyczuć) Klapy rewizyjne porównywałem z rysunkami w skali 1:35 w lliteraturze, m.in. w "Panzerkampfwagen IV and its variants book 2" i różnice są dosłownie minimalne. Spawów nie ma napewno wokół klap, usunąłem je razem z oryginalnymi klapami. 1 godzinę temu, Mariusz 72 napisał: Gorzej z zawiasami. Coś tu nie pykło Masz rację. W takiej pozycji jak są teraz, klapy by się nie otworzyły. Spróbuje jeszcze coś z tym zrobić. 1 godzinę temu, Mariusz 72 napisał: Dobra... już nie patrze i nie wnikam bo mnie znielubisz Nie ma takiej opcji. Po to jest ten warsztat, żeby się konsultować i wymieniać informacjami, więc jak coś Ci wpadnie jeszcze w oko to proszę pisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 29 Stycznia Share Napisano 29 Stycznia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 29 Stycznia Autor Share Napisano 29 Stycznia @Mariusz 72 Od wersji E były stosowane takie zawiasy: Co nie zmienia faktu, że muszę i tak coś z nimi zrobić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 29 Stycznia Share Napisano 29 Stycznia (edytowane) .... a to przepraszam. Niepotrzebnie się wysilam. Wystarczy, że lekko przesuniesz Chyba tę płytę dolną zrobili za grubą ...(?) Może by zaszpachlować linię podziału i zrobić nową. Wtedy się zawias zmieści. Bo przesuwanie otworów to jeszcze trudniej... Edytowane 29 Stycznia przez Mariusz 72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 29 Stycznia Autor Share Napisano 29 Stycznia Teraz, Mariusz 72 napisał: .... a to przepraszam. Niepotrzebnie się wysilam. Wystarczy, że lekko przesuniesz Każda rada jest ważna, zwróciłeś mi parę razy uwagę na tak drobne rzeczy, o których nawet nie pomyślałem, a poprawiły wygląd modelu. Mam nadzieję, że będziesz dalej u mnie na pokładzie i liczę na rady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 29 Stycznia Autor Share Napisano 29 Stycznia 6 minut temu, Mariusz 72 napisał: Może by zaszpachlować linię podziału i zrobić nową. Coś będę musiał pomyśleć, dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 29 Stycznia Share Napisano 29 Stycznia (edytowane) Tak było W ausf j od mini Art w 1/35 te włazy mają 0.85X1.6 cm jak coś. Edytowane 29 Stycznia przez Evildead 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 13 Maja Autor Share Napisano 13 Maja Cześć, podziałałem trochę przy modelu. Zaszpachlowałem linię podziału przedniego pancerza wanny i zrobiłem nowy spaw. Udało się przesunąć zawiasy do włazów przekładni bocznych i zrobiłem imitacje gumowych nakładek- ograniczników otwarcia włazów kierowcy i radiooperatora. Zacząłem trochę grzebać przy wieży. Dorobiłem brakujące łby śrub na dachu wieży i poprawiłem rozmieszczenie istniejących. Posiłkowałem się schematem z książki "Panzer IV and its variants". Doszła lufa KwK 37 L24 z Abera i panzerlauf do km z Mastera. Uchwyty na wieży zrobiłem z drutu 0.6mm. Zrobiłem też część spawów na wieży i przy lufie. Poniżej trochę fotek Pozdrawiam Grzesiek 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi