Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
22 minuty temu, Gregory napisał:

... skąd te wycięcia na pograniczu dwóch osłon ... .

Nie mnie to oceniać. Musisz zwolnić mnie od tego pytania. Mogę coś o tym powiedzieć jak widzę to na fotkach. Jeśli takowych detali nie widziałem to o nich nie wiem. Może jakieś konkretne pojazdy takowe elementy posiadały - jako element testowy. :roll: 

Niestety - "że to nowy model" - nie oznacza - bez wad. Jest raczej odwrotnie. Kiedyś producenci modeli prowadzili swoje badania merytoryczne nad wersjami pojazdów  (Dragon). Natomiast teraz mają to "gdzieś" - liczy się najbardziej kasa. Muszę to napisać - wiele nowych modeli jest gorsze od starszych modeli Dragona choć i one nie były bez wad.

Znalazłem w miarę dobrą fotkę - 1 - widać to wycięcie70569342_meser262@wiato1.thumb.jpg.747373f0376bcf5ca617866fc8b5ebaa.jpg

Na drugiej fotce widać że gdy światło na prawym błotniku znika - to znika też wycięcie.

Pozdrawiam

Krzysztof

PS.

Popatrz na blaszki w modelu Dragona 6315 - model z 2008 roku -

https://www.mojehobby.pl/products/Pz.Kpfw.IV-Ausf.F1-F.html

Edytowane przez meser262
PS.
  • Thanks 1
Napisano
4 minuty temu, meser262 napisał:

Znalazłem w miarę dobrą fotkę - 1 - widać to wycięcie

Dziękuję Krzysztofie za pomoc!

Masz rację, lepiej poczytać książki (chociaż i tam znajdzie się błędy) i przejrzeć zdjęcia.

Pozdrawiam!

Napisano
9 godzin temu, meser262 napisał:

Może jakieś konkretne pojazdy takowe elementy posiadały

Wycięcia, które zrobiłem pojawiły się dopiero po wprowadzeniu Schurzenów.  To w tym miejscu było zrobione jedno z mocowań ich nośników.

20220413-223003.jpg

20220413-222951.jpg

U mnie do zmiany.

Zdjęcia tylko do dyskusji. 

• Like 2
Napisano
17 godzin temu, Gregory napisał:

Wycięcia, które zrobiłem pojawiły się dopiero po wprowadzeniu Schurzenów.

Dokładnie tak. Dlatego nic takowego w wersjach ausf.E i F nie mogłem znaleźć. 

Pozdrawiam

Krzysztof

Napisano
W dniu 13.04.2022 o 12:35, meser262 napisał:

Niestety - "że to nowy model" - nie oznacza - bez wad. Jest raczej odwrotnie. Kiedyś producenci modeli prowadzili swoje badania....

:)  Gdyby zadali sobie trud i przeglądali takie wątki to z pewnością byłoby lepiej.

• Like 2
  • 2 weeks later...
Napisano

Mały postęp.  Poprawiłem te osłony wlotów powietrza z obu stron i podpiłowałem stopień (przegapiłem to poprzednio).

20220501-213336.jpg

20220501-213402.jpg

Zrobiłem tylnego Notka (w zestawie było późne światło konwojowe) z elementu CMK uzupełnionego blaszkami Abera i doprowadziłem przewód do niego.

20220501-213434.jpg

20220501-213520.jpg

20220501-213601.jpg

Żmudna robota i nie obyło się bez uszkodzeń już wklejonych elementów. Masakra. Teraz kolej na prawe światło. 

Pozdrawiam 

Grzesiek 

• Like 9
Napisano
12 minut temu, Evildead napisał:

Masakra na pewno ale z musu nie robisz

Pewnie, że nie, ale mam czasem chwilę zwątpienia jak dorabiam coś,  a przy okazji ups coś odpadnie 😀

• Like 2
Napisano
1 godzinę temu, Gregory napisał:

Pewnie, że nie, ale mam czasem chwilę zwątpienia jak dorabiam coś,  a przy okazji ups coś odpadnie 😀

Niestety, często się to zdarza - krok do przodu i dwa do tyłu. Trzeba odrabiać straty. Trzymam kciuki, fajnie ten model wyprowadzasz na prostą :super:.

• Like 1
Napisano (edytowane)

Moje sprężyny na błotnikach, nie wyglądają tak cienko, jak tutaj ,Wyglądają jak sprężyny do zawieszenia samochodu 🤣

Ale trening czyni mistrza hehe😃

Good Job Gregory

Edytowane przez MayonesEXG7
  • Like 1
Napisano (edytowane)

Ładnie, ładnie :)

Jednak coś wypatrzyłem. Jeśli dobrze widzę to brak linii podziału między błotnikiem głównym , a tylnym.

Linia podziału jest oczywiście od góry ale z boku jej nie ma. Elementy są ze sobą połączone ... co jest trochę bez sensu.

Wystarczy naciąć. Drobiazg a cieszy.

Edytowane przez Mariusz 72
  • Thanks 1
Napisano

Czwórka dostała odblask z lewej strony i tylną prawą lampę.  Nie wiem jak dokładnie przechodził przewód zasilający, ale korzystając z informacji od @meser262, zdjęć i trochę improwizując poprowadziłem to tak:

20220503-172024.jpg

20220503-172002.jpg

Pozdrawiam 

Grzesiek

• Like 2
  • 2 months later...
Napisano

Witam, w trakcie prac nad materią naszła mnie taka wątpliwość: czy to zapięcie łomu powinno zachodzić na osłonę wlotu powietrza? Z drugiej strony, z krótszym łomem jest tak samo.

20220724-135022.jpg

Łom jeszcze nie do końca oszlifowany. 

• Like 2
Napisano

Trudno wyszperać odpowiednie ujęcie tego detalu, ale udało się znaleźć ausf.F1.1763869099_meser262@omiosony.thumb.jpg.694ca4bf29a56abd51554d7c63969af7.jpg

Łom zamocowany lekko pod skosem. Na osłony nic nie zachodzi.

Pozdrawiam

Krzysztof

• Thanks 1
Napisano
32 minuty temu, meser262 napisał:

Łom zamocowany lekko pod skosem. Na osłony nic nie zachodzi.

Dzięki.  Czyli czeka mnie skracanie osłon. To już będzie ich druga przeróbka🤦‍♂️

Napisano
4 godziny temu, Gregory napisał:

Witam, w trakcie prac nad materią naszła mnie taka wątpliwość: czy to zapięcie łomu powinno zachodzić na osłonę wlotu powietrza? Z drugiej strony, z krótszym łomem jest tak samo.

20220724-135022.jpg

Łom jeszcze nie do końca oszlifowany. 

Pewnie wchodzi tu już  kwestia skali, nie wszystko da się skalowo odwzorować,  firmy wychodzą z założenia ze z 90 procent modelarzy w merytorykę nie wnika, hajs im się zgadza, a Tobie zostają przeróbki :)

Napisano
2 godziny temu, Evildead napisał:

Pewnie wchodzi tu już  kwestia skali, nie wszystko da się skalowo odwzorować,  firmy wychodzą z założenia ze z 90 procent modelarzy w merytorykę nie wnika, hajs im się zgadza, a Tobie zostają przeróbki

Masz rację, każda skala ma swoje ograniczenia i uproszczenia.  Można skleić model prosto z pudła, godząc się na to co oferuje producent i zrobić świetny model. Albo traktować go jako punkt wyjścia do dalszych prac, próbując go zbudować w postaci najbliższej oryginałowi, dorabiając i poprawiając poszczególne elementy, często na drodze kompromisów wynikających ze skali. Czasem mam wrażenie, że porwałem się z motyką na słońce, bo poświęcam kupę czasu na rozmaite przeróbki i dorabianie części,  a na koniec spartolę całość malowaniem🙂

Ale.. dość marudzenia,  trzeba doprowadzić projekt do końca,  będzie najwyżej poligonem doświadczalnym, bo trochę się już na nim nauczyłem. 

Pozdrawiam

Napisano

Wykorzystałem wolny dzień na korektę osłon i zrobienie pozostałych zapięć.  Teraz jest bardziej prawidłowo.

20220731-190047.jpg

20220731-190131.jpg

Równolegle zacząłem strugać osłonę anteny, pudełkowa jest ok. 1cm za krótka. 

20220731-191043.jpg

20220731-191056.jpg

Jedziemy dalej.

Pozdrawiam 

Grzesiek

• Like 6