Skocz do zawartości

SKOT1 z gorących strajkowych lat

OLO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam panowie takie pytanie,jak były malowane milicyjne SKOTY w gorących latach 80/81. Znalazłem 2 zdjęcia mnie interesu i mam wrażenie ,że jeden pojazd jest zielony a drugi szary z białym pasem. Niewykluczam że oba są zielone i tylko biały pas jest domalowany. Z góry dziękuję za pomoc a dzięki uprzejmości kolegi Red Tanka zostałem posiadaczem SKOTA1 bochatera ze zdjęć. Oczywiście w 1:72 Pozdrawiam OLO.

1czolg.jpg

stan_wojenny (1).jpg

Fajny temat, ja czekam na wtryskową wersję w skali 1/35. Ten egzemplarz jest współcześnie odnowionym wojskowym SKOT-em. Ucharakteryzowano go na wersje używaną przez MO.

Tu masz galeryjkę tego egzemplarza.

https://www.gdansk.pl/fotogaleria/SKOT_na_wystawie_Drogi_do_Wolnosci,f,129

Edytowane przez robertmodelarz

Godzinę temu, OLO napisał:

milicyjne SKOTY w gorących latach 80/81

Mój ulubiony okres historyczny.

Jak dla mnie, zarówno powyższa pseudo muzealna wersja SKOTA, jak i jej malowanie oraz oznaczenia 19-81 są mocno wątpliwe.  

Dzieki i tak jak  się tym zdjęciom przglądam to taka refleksja ,ten pierwszy zadymiony może być khaki ale ten drugi to zdjecie z Wrocławia.Albo jest mocno wypłowiały albo no właśnie , jest przednim tył Uaza i jest duzo ciemniejszy tak jak i Stary więźniarki. Skoty trafiły już pod koniec lat 60 do Milicji te dwa pozostałe pojazdy później . Pozdrawiam OLO.

W stanie wojennym  przy lotnisku Rudniki była baza ZOMO i tam jezdząc z rodzicami gierkówką widziałem kilka razy zarówno milicyjnego BTR-60 jak również SKOTa .Pierwszy na bank szwajcar zieleń wojskowa z napisami milicja, drugi albo wypłowiały granatowy pojazdów milicyjnych albo szaro niebieski ale też matowy. BTR taki półmatowy albo jak mówią ropowany.

Choć być może to były oba BTRy...?

Edytowane przez em

Zrób wojskowego.

Te były zdecydowanie bardziej charakterystycznym elementem krajobrazu tamtych dni i nie będzie wątpliwości co do malowanka.

9 godzin temu, OLO napisał:

zostałem posiadaczem SKOTA1

Czy może z wytwórni fpw? 

SKOT ten zadymiony prawdopodobnie kolor standardowy LWP czyli zielony, ten drugi - jest porównanie z więźniarką, która była ciemno zielona prawdopodobnie niebieski  (UAZ na zdjęciu na pewno ciemno zielony). Kolor taki niebieski to standardowy milicyjny, a zielony wojskowy:

Edytowane przez robertmodelarz

@OLOprzejrzałem swoje milicyjne archiwa, ale jak na złość kolorowego zdjęcia milicyjnego SKOTa z epoki nie mam (a nawet takie wynalazki odkopałem jak BRDM-1 czy UAZ 452).

fpw robi fajnego SKOTa z możliwością zrobienia wnętrza.

@robertmodelarz ani zielony, ani ciemno zielony nie były kolorami standardowymi na jakie były malowane pojazdy LWP i Milicji.

16 godzin temu, robertmodelarz napisał:

Kolor taki niebieski to standardowy milicyjny

A dla zilustrowania tego wrzucasz BTR-a już policyjnego, pomalowanego dużo później i zupełnie innym kolorem... 

Z okresu stanu wojennego jest dostępnych publicznie bardzo niewiele zdjęć sprzętu pancernego używanego przez MO/ZOMO.  Jeżeli jakieś są to czarno-białe i z reguły kiepskiej jakości. U mnie w miasteczku w okresie stanu wojennego pod Powiatową Komendą MO stał BTR-60 z tego co pamiętam, był on bez KPWT, kolor wojskowe khaki.  Nie miał on białego pasa na burcie. SKOTA w kolorze blue nigdy nie widziałem.  Forum służy wymianie informacji i pomocy w budowie modeli.  Nie było wtedy wzorników RAL czy FS. Pojazdy malowali taką farbą jaka była dostępna na rynku. Zielonych/khaki to było przynajmniej kilka odcieni.

Dla porównania fotografii kolorowej i czarnobiałej jak to wygląda niebiesk iMO  na innych pojazdach:

e95c6f4cc918e163006f6a5202dd3eae,0,750,0,0.jpg

b5360b9352e46cf9b94ffe54266d76b5.jpg