OLO Napisano 2 Stycznia 2021 Share Napisano 2 Stycznia 2021 Witam panowie takie pytanie,jak były malowane milicyjne SKOTY w gorących latach 80/81. Znalazłem 2 zdjęcia mnie interesu i mam wrażenie ,że jeden pojazd jest zielony a drugi szary z białym pasem. Niewykluczam że oba są zielone i tylko biały pas jest domalowany. Z góry dziękuję za pomoc a dzięki uprzejmości kolegi Red Tanka zostałem posiadaczem SKOTA1 bochatera ze zdjęć. Oczywiście w 1:72 Pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 2 Stycznia 2021 Share Napisano 2 Stycznia 2021 Myślę,że takim jak pojazdy wojskowe KHAKI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 2 Stycznia 2021 Share Napisano 2 Stycznia 2021 (edytowane) Fajny temat, ja czekam na wtryskową wersję w skali 1/35. Ten egzemplarz jest współcześnie odnowionym wojskowym SKOT-em. Ucharakteryzowano go na wersje używaną przez MO. Tu masz galeryjkę tego egzemplarza. https://www.gdansk.pl/fotogaleria/SKOT_na_wystawie_Drogi_do_Wolnosci,f,129 Edytowane 29 Września 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Stycznia 2021 Share Napisano 2 Stycznia 2021 Godzinę temu, OLO napisał: milicyjne SKOTY w gorących latach 80/81 Mój ulubiony okres historyczny. Jak dla mnie, zarówno powyższa pseudo muzealna wersja SKOTA, jak i jej malowanie oraz oznaczenia 19-81 są mocno wątpliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 2 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2021 Dzieki i tak jak się tym zdjęciom przglądam to taka refleksja ,ten pierwszy zadymiony może być khaki ale ten drugi to zdjecie z Wrocławia.Albo jest mocno wypłowiały albo no właśnie , jest przednim tył Uaza i jest duzo ciemniejszy tak jak i Stary więźniarki. Skoty trafiły już pod koniec lat 60 do Milicji te dwa pozostałe pojazdy później . Pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 2 Stycznia 2021 Share Napisano 2 Stycznia 2021 (edytowane) W stanie wojennym przy lotnisku Rudniki była baza ZOMO i tam jezdząc z rodzicami gierkówką widziałem kilka razy zarówno milicyjnego BTR-60 jak również SKOTa .Pierwszy na bank szwajcar zieleń wojskowa z napisami milicja, drugi albo wypłowiały granatowy pojazdów milicyjnych albo szaro niebieski ale też matowy. BTR taki półmatowy albo jak mówią ropowany. Choć być może to były oba BTRy...? Edytowane 2 Stycznia 2021 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 2 Stycznia 2021 Share Napisano 2 Stycznia 2021 3 godziny temu, OLO napisał: ... ale ten drugi to zdjecie z Wrocławia.Albo ... Ja pamiętam, ze były milicyjnie niebieskie z białym paskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Stycznia 2021 Share Napisano 2 Stycznia 2021 Zrób wojskowego. Te były zdecydowanie bardziej charakterystycznym elementem krajobrazu tamtych dni i nie będzie wątpliwości co do malowanka. 9 godzin temu, OLO napisał: zostałem posiadaczem SKOTA1 Czy może z wytwórni fpw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 2 Stycznia 2021 Share Napisano 2 Stycznia 2021 (edytowane) SKOT ten zadymiony prawdopodobnie kolor standardowy LWP czyli zielony, ten drugi - jest porównanie z więźniarką, która była ciemno zielona prawdopodobnie niebieski (UAZ na zdjęciu na pewno ciemno zielony). Kolor taki niebieski to standardowy milicyjny, a zielony wojskowy: Edytowane 29 Września 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 2 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2021 Dzięki Panowie, też skłaniam się ku niebieskiemu.SKOT kupiony na Allegro z RED TANK MINIATURE wydruk 3D. Wojskowy też będzie ale z wieżą ,pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 2 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2021 A tak wygląda ten model ,koła są z polskimi oponami . Zdjęcia robione telefonem w którym na żadnym ustawieniu nie chciała działać lampa błyskowa . Pozdrawiam OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Stycznia 2021 Share Napisano 3 Stycznia 2021 @OLOprzejrzałem swoje milicyjne archiwa, ale jak na złość kolorowego zdjęcia milicyjnego SKOTa z epoki nie mam (a nawet takie wynalazki odkopałem jak BRDM-1 czy UAZ 452). fpw robi fajnego SKOTa z możliwością zrobienia wnętrza. @robertmodelarz ani zielony, ani ciemno zielony nie były kolorami standardowymi na jakie były malowane pojazdy LWP i Milicji. 16 godzin temu, robertmodelarz napisał: Kolor taki niebieski to standardowy milicyjny A dla zilustrowania tego wrzucasz BTR-a już policyjnego, pomalowanego dużo później i zupełnie innym kolorem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 3 Stycznia 2021 Share Napisano 3 Stycznia 2021 Z okresu stanu wojennego jest dostępnych publicznie bardzo niewiele zdjęć sprzętu pancernego używanego przez MO/ZOMO. Jeżeli jakieś są to czarno-białe i z reguły kiepskiej jakości. U mnie w miasteczku w okresie stanu wojennego pod Powiatową Komendą MO stał BTR-60 z tego co pamiętam, był on bez KPWT, kolor wojskowe khaki. Nie miał on białego pasa na burcie. SKOTA w kolorze blue nigdy nie widziałem. Forum służy wymianie informacji i pomocy w budowie modeli. Nie było wtedy wzorników RAL czy FS. Pojazdy malowali taką farbą jaka była dostępna na rynku. Zielonych/khaki to było przynajmniej kilka odcieni. Dla porównania fotografii kolorowej i czarnobiałej jak to wygląda niebiesk iMO na innych pojazdach: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi