Tap-chan Napisano 13 Stycznia 2021 Share Napisano 13 Stycznia 2021 Różnie to bywa, doszedłem do wniosku, że czas spróbować zredukować stosik pancerki, jaki nazbierałem w "poprzednim życiu" modelarskim.Potrzebuję porady z "siuwaksami", taki wiecie, rozumiecie, podstawowy zestaw do prostego przybrudzenia tego, co jak wąż po ziemi pełza. W lotnictwie współczesnym wiele tego nie trzeba, ale jak podglądałem jak ludzie swoje modele czołgów maltretują, to trochę się można pogubić. Washe, filtry, pigmenty, obicia, otarcia, zacieki, plamy, błoto... Specyfików za pierdylion zł można uzbierać, a nie o to mi chodzi. Na początek jakieś kilka podstawowych kolorów olejnych by się przydało, jakieś uniwersalne pigmenty i kolory do obić. Może pigment metaliczny do krawędzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 13 Stycznia 2021 Share Napisano 13 Stycznia 2021 Co modelarz to ma swoje pateny. Możesz kupić gotowe washe od MIG-a czy AK itp, lub kupić farby olejne te dla plastyków i tu jest duży zakres zastosowań. Możesz z nich zrobić swojego washa, biedronkę, filtr i inne brudzenia. Możesz kupić kilka gotowych pigmentów tu już bym proponował dobierać do konkretnych teatrów działań. Z pigmentów możesz wymieszać błoto samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 13 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2021 (edytowane) No właśnie chodzi o jakieś podstawowe kolory olejnych i pigmentów. Nie chodzi mi o oblepienie modelu na grubo czy zrobienie na wpół zardzewiałego wraku. Delikatne obicia, delikatna modulacja kolorów, lekkie przykurzenie, jakieś zacieki. Teatr działań to na razie głównie Europa - Tiger II, Jagdtiger, Challenger I, Leopard 2E, Leclerc. Może dojdzie Tiger I (Francja). Nie wiem, jakich kolorów olejnych powinienem użyć do np. biedronki, co na przykurzenie gąsienic. Patrzyłem na zestawy do modulacji: Różowy? Niebieski? Nie do końca im ufam, pewnie jakaś zieleń by się przydała... Edytowane 13 Stycznia 2021 przez Tap-chan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 13 Stycznia 2021 Share Napisano 13 Stycznia 2021 Ten zestaw jest do zmian kolorów a nie modulacji. Zresztą w jego nazwie masz to napisane po angielsku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 13 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2021 A to nie synonim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 14 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2021 No właśnie nie bardzo chcę zakupy robić na raty przy różnych etapach, bo przesyłka tutaj między €5 a €7,50, toż to wyrzucanie kasy w błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 14 Stycznia 2021 Share Napisano 14 Stycznia 2021 Oglądnij sobie na YT kanał Night Shift. Gość na każdym modelu korzysta z tych samych produktów. Do tego tworzy najlepsze poradniki,krok po kroku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 14 Stycznia 2021 Share Napisano 14 Stycznia 2021 Z pigmentów to proponuje coś jak Europe Earth, Track Rust, Sand, Black i White. To chyba najbardziej podstawowe z których możesz sobie ew wymieszać ciemniejsze lub jaśniejsze. Oleje no to podobnie czarny, biały, 2 lub 3 brązy i ze 2 lub 3 niebieskie, czerwony i żółty i masz zestaw z którego możesz sobie mieszać. Taki zestaw jest dosyć uniwersalny nawet do lotniczych tematów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 14 Stycznia 2021 Share Napisano 14 Stycznia 2021 Może to głupie, ale mig wydaje zestawy Solutions box - może dobierz do swoich zainteresowań i spróbuj ? Wiem o zestawie do pojazdów amerykańskich, izraelskich itp. W tych zestawach jest praktycznie komplet wraz z instrukcją obsługi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi