myszaty Napisano 6 Lutego 2023 Autor Share Napisano 6 Lutego 2023 Następne będą lepsze - z czasem dopracuje się technologie. Te oczksa to ta prostsza część zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 6 Lutego 2023 Share Napisano 6 Lutego 2023 Ten temat tez był już wałkowany... kawałek deski z rowkiem pilnik i jedziesz z koksem. Można wkręcić w proxxona, ale w ręku też się da. W Tingu robiłem z drutu, w drewienku to fraszka igraszka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 6 Lutego 2023 Autor Share Napisano 6 Lutego 2023 (edytowane) Dlatego pierwsze kociarstwo za parkan.... Te pieruńskie wykałaczki i patyczki som z bambusa - twarde toto okrutnie - gorsze od hipsu. Ale za to sztywne. Mam już plan na przyrządzik do szlifowania co by mi paluszków już proxxon nie przypalał Edytowane 6 Lutego 2023 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 6 Lutego 2023 Autor Share Napisano 6 Lutego 2023 No i przedni maszt - reje 2.0 Mam już chyba knif na nie - najpierw odchudzam w proxxonie, potem wiercenie 0.4, następnie przycinam na gotowo, impregnuje CA i doszlifowuje na gotowo. Poprawiam dziurki i pętelkuje. lewy dzisiaj - prawy wczoraj ( reje do wymiany) : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 9 Lutego 2023 Autor Share Napisano 9 Lutego 2023 Po kilkunastu próbach i kombinowaniu przyrządu do wykonania drabinek na wantach w końcu wyszło cuś, co jestem w stanie zaakceptować...i już nie poprawiać. Teraz tylko jeszcze 5 potrójnych i 6 podwójnych...a potem reszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 10 Lutego 2023 Share Napisano 10 Lutego 2023 Grunt to dobry pomysł! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 10 Lutego 2023 Share Napisano 10 Lutego 2023 O wanty z wyblinkami jestem na fali, od wczoraj też bosmana zagoniłem, kleisz czy wiążesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 10 Lutego 2023 Autor Share Napisano 10 Lutego 2023 Kleje na CA - nie dał bym rady powiązać, górna część to już 3mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 10 Lutego 2023 Share Napisano 10 Lutego 2023 uff bo już myślałem ze postawisz mi nieosiągalną poprzeczkę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 10 Lutego 2023 Autor Share Napisano 10 Lutego 2023 Musiał bym skonstruować coś w rodzaju krosna - no nie ma siły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 10 Lutego 2023 Share Napisano 10 Lutego 2023 no w starych modelach zagłówków nawet były - i nawet mam ale mogę ci powiedzieć ze jak zacząłem wiązać to strasznie grube węzełki mi wychodziły abstra:bip:ąc od utrzymania równości wyblinek dlatego też klejenie uważam za słuszną koncepcję a do tego usztywnia wanty co mam nadzieje ułatwi montaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 10 Lutego 2023 Autor Share Napisano 10 Lutego 2023 Pamiętam jak kolega kleił jakiegoś ruska z francuską nazwą ze 30 lat wstecZ i to tam była taka ramka -zębatka. Ja to robię z takich nitek w 2 grubościach ( 100 grubsza na wanty i 250 na wyblinki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 10 Lutego 2023 Share Napisano 10 Lutego 2023 Ja nie używam tych "zębatek". Dobre nici mozesz kupić w modelnecie (to nie reklama!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 10 Lutego 2023 Autor Share Napisano 10 Lutego 2023 Widziałem - te z modelnetu są w jakimś stopniu rozciągliwe? jak na razie te ariadny mi się sprawdzają, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 10 Lutego 2023 Share Napisano 10 Lutego 2023 To dobrze, również uzywam dość często. Większy wybór grubości mam jednak tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 11 Lutego 2023 Autor Share Napisano 11 Lutego 2023 Ao na takim madejowym łoży wyklejam to: potem jak uschnie CA - wycinam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 11 Lutego 2023 Share Napisano 11 Lutego 2023 A ja wiążę każde połączenie, a na zewnętrzne kropelka kleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 12 Lutego 2023 Share Napisano 12 Lutego 2023 18 godzin temu, Superbe napisał: A ja wiążę każde połączenie i takich ludzi w bosmance nam trza - + 1000 do zdolności ja jakbym nie wiązał to poniżej 1/72 zawsze mi wyjdzie żę wyblinki idą nierówno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 13 Lutego 2023 Autor Share Napisano 13 Lutego 2023 No to mamy maszty - a raczej surówka, na tyle jeszcze rejki trzeba dorobić. Trza się zabierać za kadłub. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 no panie fajnie choć te bom bramslo reje (w sensie te najwyższe) mogły by być minimalnie cieńsze, ale jest super zostałeś mega bohaterem tyle masztów i rej wyskrobać nono to teraz tylko wanty a no i musisz sobie wiekszy greenbox kupic :))))) troszku za duza ta łajba :))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 13 Lutego 2023 Autor Share Napisano 13 Lutego 2023 Podkładka z actiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 Ja bym raczej skończył reje , a nie brał się za kadłub.... Przecież i tak musisz do nich wrócić...ale jak uważasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 13 Lutego 2023 Autor Share Napisano 13 Lutego 2023 No muszę - ale maszty mam nie wklejone bo chce najpierw założyć żagle i jak już je będę miał ogarnięte to chce wkleić na gotowo i potem już resztę pajęczynki. A przy kadłubie jeszcze mam sporo roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 15 Lutego 2023 Autor Share Napisano 15 Lutego 2023 Hej, czy przenitowanie kadłuba tam gdzie był obity blachą Muntza ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 16 Lutego 2023 Share Napisano 16 Lutego 2023 (edytowane) Edytowane 16 Lutego 2023 przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi