abtb Napisano 13 Kwietnia 2021 Share Napisano 13 Kwietnia 2021 7 godzin temu, lesio-69 napisał: " Świstak siedzi i zawija w sreberka". Brawa dla świstaka za bardzo dobrą robotę Mając już ster, możemy obrać właściwy kurs w budowie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Kwietnia 2021 Share Napisano 13 Kwietnia 2021 już widzę ten potencjał marketingowy -----> budowę sponsoruje KGHM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 26 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2021 Stare chińskie przysłowie mówi : " Jak złamał ci się maszt, a nie znasz języka polskiego, to nie masz co powiedzieć" . Znam polski, tak więc sobie trochę powiedziałem. W maszty wkleiłem pręty węglowe lub stalowe, ale ponieważ mniej więcej w połowie masztu był kołek ustalający, więc pręt składał się z dwóch części. I w tym miejscu jeden z masztów się złamał. Całe szczęście udało się go skleić się skleić Następne chińskie przysłowie mówi :"Jak masz plany to się na nich wzoruj" . Idea budowy grotmasztu wzięta była z planów Mamoli, ale długość stengi i zamocowanie w postaci dybów wzięte z Revela. No i coś mi tu nie pasowało. Obejrzałem zdjęcia, przeliczyłem i trzeba było zrobić nową stengę oraz inni rozstaw mocowania. Było: Jest: Jak widać maszt do malutkich nie należy. 50 cm wysokości. Zrobiłem od podstaw gafle. U góry foka, u dołu grota. I pierwsze malowanie kadłuba 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 26 Kwietnia 2021 Share Napisano 26 Kwietnia 2021 jest rożen są widelce GDZIE KURA ????? a tak na serio to świetnie ten kadłub wyszedł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 27 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2021 12 godzin temu, M.A.V. napisał: a tak na serio to świetnie ten kadłub wyszedł Z przyzwyczajenia pomalowałem go czarnym matem. A miał być połysk. Tak wiec będzie małe przemalowanko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 27 Kwietnia 2021 Share Napisano 27 Kwietnia 2021 22 minuty temu, lesio-69 napisał: będzie małe przemalowanko. Proponuję "położyć" połysk (np Gunze C46) lub półpołysk (np Gunze C 181) Bedzie łatwiej i milej dla oka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 27 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2021 32 minuty temu, abtb napisał: Proponuję "położyć" połysk (np Gunze C46) lub półpołysk (np Gunze C 181) Bedzie łatwiej i milej dla oka. Ale czy to spowoduje, że on będzie bardziej czarny? Bo ten mat wyszedł trochę taki szarawy, a ja potrzebuję taką głęboką wyrazistą czerń. Gunze C181 mam, więc jakąś próbę w środku kadłuba sobie zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 27 Kwietnia 2021 Share Napisano 27 Kwietnia 2021 7 minut temu, lesio-69 napisał: Bo ten mat wyszedł trochę taki szarawy I bardzo dobrze wyszedł. Wszak to nie "ciało doskonale czarne" tylko kadłub smagany wodą, wiatrem i solą bezkresnego oceanu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 27 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2021 Dzisiaj trochę miedziowania kadłuba. Do miedziowania używam taśmy miedzianej. Nie tnę jej na pojedyncze płytki, tylko przyklejam większym kawałkiem. Szerokość taśmy idealnie odpowiada szerokości płyt. Po naklejeniu potrzeba jeszcze ją czymś "przydusić" aby odcisnęły się nity. Zrobiłem sobie taki przyrząd do odciskania nitów z wiertareczki, kluczyka imbusowego 2 mm i rolki dociskowej od magnetofonu. I tak to wygląda w tej chwili. Cały czas myślę o tej czerni kadłuba. Teraz jest czarny mat. Myślę o czarnym połysku. Od środka będzie biały połysk. Również gafle, bomy i grotstenga będzie pomalowana białym połyskiem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 28 Kwietnia 2021 Share Napisano 28 Kwietnia 2021 7 godzin temu, lesio-69 napisał: Myślę o czarnym połysku. Ale żeś się uparł 7 godzin temu, lesio-69 napisał: Od środka będzie biały połysk. Jeszcze lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 28 Kwietnia 2021 Share Napisano 28 Kwietnia 2021 nieźle to wygląda ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 29 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2021 Dziś w ramach relaksu zrobiłem sobie kołkownicę na grotmaszcie. Nagle mają 9 mm. Wyrób RB Model. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Kwietnia 2021 Share Napisano 29 Kwietnia 2021 RB fajne drobiazgi robi, a w dodatku krajowy wyrób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 4 Maja 2021 Autor Share Napisano 4 Maja 2021 Miedziujemy sobie dalej I przymiarka masztów. Jeszcze nie ma bukszprytu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Maja 2021 Share Napisano 4 Maja 2021 No, no. Małżonka chyba będzie zadowolona 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 4 Maja 2021 Autor Share Napisano 4 Maja 2021 (edytowane) A burty od zewnątrz zostaną w czarnym macie . A biały też będzie w macie. Edytowane 4 Maja 2021 przez lesio-69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Maja 2021 Share Napisano 4 Maja 2021 28 minut temu, lesio-69 napisał: A burty od zewnątrz zostaną w czarnym macie . A biały też będzie w macie. Kuchnia, chyba na stołeczną wsią meteoryt przeleciał, skoro tak wiekopomne zmiany nastąpiły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 10 Maja 2021 Autor Share Napisano 10 Maja 2021 Miedziowanie zakończone. Wnioski: 1. warto było 2. można to było zrobić lepiej. Dwa żaglowce z mojego składziku mają dno miedziowane, więc może kiedyś będzie lepiej. 3. nie wiem, czy te taśmy się utleniają i nie powstanie na poszyciu patyna Następną żmudną i ciekawą pracą będzie deskowanie pokładu. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 10 Maja 2021 Share Napisano 10 Maja 2021 Bardzo ładnie wyszło tylko szybko go woduj żeby się złomiarze nie dobrali 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Maja 2021 Share Napisano 11 Maja 2021 Wyszło bardzo ładnie 8 godzin temu, lesio-69 napisał: nie wiem, czy te taśmy się utleniają i nie powstanie na poszyciu patyna Może "zabezpiecz" to lakierem Zawsze to jakaś warstwa ochronna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 11 Maja 2021 Autor Share Napisano 11 Maja 2021 7 minut temu, abtb napisał: Wyszło bardzo ładnie Może "zabezpiecz" to lakierem Zawsze to jakaś warstwa ochronna. Właśnie, nie wiem do końca, czy chcę zachować taki błysk, czy też żeby trochę pokryła się patyną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Maja 2021 Share Napisano 11 Maja 2021 Godzinę temu, lesio-69 napisał: trochę pokryła się patyną Pytanie brzmi, ile ów specyfik "miedziany" ma wspólnego z z prawdziwą miedzią. Bo może się okazać że to tylko kolor miedziany i jako taki nie podlega opcji "patynowania" Czyli czy "folia miedziana" = blacha miedziana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 11 Maja 2021 Autor Share Napisano 11 Maja 2021 27 minut temu, abtb napisał: Pytanie brzmi, ile ów specyfik "miedziany" ma wspólnego z z prawdziwą miedzią. Bo może się okazać że to tylko kolor miedziany i jako taki nie podlega opcji "patynowania" Czyli czy "folia miedziana" = blacha miedziana To jest taśma miedziana i starci swój blask po kilku miesiącach - około pół roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Maja 2021 Share Napisano 11 Maja 2021 42 minuty temu, lesio-69 napisał: starci swój blask po kilku miesiącach - około pół roku. To w takim wypadku ja proponuję ździebko "poczochrać" tą czerń i biel na burtach i nadbudówkach żeby pasowały wyglądem do dna. Ewentualnie dodać figurki dwóch majstrów z pędzlami którzy akurat w czasie dokowania dokonują prac konserwatorskich poprzez malowanie powierzchni drewnianych A tak w ogóle to trzeba zasięgnąć opinii "ostatecznego" użytkownika/ odbiorcy (tzn żony) żeby nie wyszła jakaś wtopa malarska ( bo jeszcze się okaże, że burty mają być czerwone a nadbudówki żółte ) I radzę nie przeciągać budowy bo jak wiadomo La donna è mobile i może się okazać że póki model nie skończony to przyjdzie się co miesiąc kolory zmieniać Ewentualnie podpisać stosowna umowę z paragrafami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 16 Maja 2021 Autor Share Napisano 16 Maja 2021 Dzisiaj walka z bomem. Wykonany od podstaw wg. planów, bo ten Revellowski do niczego się nie nadawał. Duży jest - 30 cm. Na końcu bomu są takie śmieszne rolki w obudowie. Nie za bardzo wiedziałem z czego je wykonać a średnica jest dosyć mała , bo 2 mm. Przypomniałem sobie, że mam jufersy o takiej średnicy, Obudowa to blaszka miedziana. Do cięcia drutu i blach polecam cążki Xurona. Te czarne to do drutu, te niebieskie do elementów fototrawionych. Blachę tną ja masło. Knagi to wyrób firmy Falkonet. Zamocowanie boma do grotmasztu też z blaszki miedzianej. Imitacja nitów wykonana z kulek BGA o średnicy 0,5 mm. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi