Tommi Napisano 15 Maja 2008 Share Napisano 15 Maja 2008 Widze ze prace idą całkiem szybko, fajnie Ci to wychodzi. Ino tak dalej. Silnik nawet jeśli troche wpada w zielony to co z tego. Będe zaglądał bo także chciałem złożyć zestawik z tą naczepką. Kuba93 masz cosik aby zaparkować na tej naczepce? Koledzy: tornado, zwir3k, ccrriiss też chciałbym taką naczepke, ale ja widziałem na allegro - oj będzie licytacja Pozdrawiam Tomak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba93 Napisano 15 Maja 2008 Autor Share Napisano 15 Maja 2008 Na pewno już wiem co będzie na lawecie, będą to luksusowe samochody. Już jeden mam, który jest w trakcie przerwy nad pracami, zrobiłem go jakies 60/70 % dlatego relacji już dawać nie będę. Jest to Ferrari F430 Revella 1:24. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 15 Maja 2008 Share Napisano 15 Maja 2008 A nie lepiej, żeby auta i truck były w jednej skali??. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwir3k Napisano 15 Maja 2008 Share Napisano 15 Maja 2008 Może, żeby ciągnikiem , a naczepką zobacvzyć różnice nie jest tgak ciężko... Ale między zestawem a osobówkami to juz lupę chyba trza mieć Koledzy: tornado, zwir3k, ccrriiss też chciałbym taką naczepke, ale ja widziałem na allegro - oj będzie licytacja Ja to czekam na koniec... A swoją drogą to ktoś z modelworka bierze w niej również udział xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 15 Maja 2008 Share Napisano 15 Maja 2008 Bilonzo To są różnice milimetrowe, jak nie mniejsze, więc nie ma co sie szczypać, stawiaj śmiało to ferrari. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konrad1 Napisano 15 Maja 2008 Share Napisano 15 Maja 2008 Wszystko pięknie czysto widziałem to na żywo i powiem że należy ci się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banshee777 Napisano 15 Maja 2008 Share Napisano 15 Maja 2008 Jestem tylko ciekaw, czy panowie od olewania skali przymierzali osobówki jednej i drugiej skali do tej naczepy. Auta 1:24 są za duże, nie trzeba być modelarzem aby zauważyć niepokojącą dysproporcję. Nie mówiąc już o tym, że niektóre 1:24 ledwo się mieszczą. Gdzie jak gdzie, ale tutaj zachowanie skali jest moim zdaniem bardzo ważne Dlatego też przy okazji ostrzegam osoby chcące tworzyć zestaw wypełniony amerykańcami - jesteście skazani albo na dziadowskie AMTki standardowo robione w 1:25 albo przebierać wśród Revella/Monograma, z których tylko kilka modeli zostało wyskalowanych na 1:25. Sam się teraz próbuję pozbyć Revellowskich 1:24 Nie bardzo się orientuję jak dużo jest europejskich aut wykonanych w tej skali. Aha, co do modelu - silnik powinien być piaskowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 16 Maja 2008 Share Napisano 16 Maja 2008 Faktycznie ze spasowaniem osobówek w naczepie jest kłopot nie dość, że ledwo sie mieszczą to jeszcze należało by je pozbawić bocznych lusterek aby zmieściły się na dolnym pokładzie. Aha, co do modelu - silnik powinien być piaskowy Jak widać na załączonej fotce silnik nie musi mieć koloru piaskowego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banshee777 Napisano 16 Maja 2008 Share Napisano 16 Maja 2008 Na zdjęciu jest nie ten silnik Poza tym to chyba późniejszy K100E (kiedy to nastąpiło rozróżnienie kolorów CAT/Cummins). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 16 Maja 2008 Share Napisano 16 Maja 2008 Masz rację Wojtek, wrzuciłem fotkę do tematu nie zwracajac uwagi na to jaki silnik siedzi w Kenie Tak czy owak myślę, że nie ma co się czepiać koloru silnika ponieważ z tego co się oriętuję (oglądałem kilka folmów dokumentalnych w TV o budowie trucków w USA ) truck zanim będzie zbudowany to już ma sojego nabywcę i z nim jest wszystko uzgadniane co i jaki ma mieć koilor i wyposażenie. Załączam fotki z filmu z fabryki Peterbilta, gdzie na tej samej taśmie montowane są trucki. Na pierwszym zdjęciu petek ma czeroną kabinę i czerwony silnik na drugiej jest z żółtym silnikiem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 16 Maja 2008 Share Napisano 16 Maja 2008 A to taka pani tam składa to autko w tym telewizorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banshee777 Napisano 16 Maja 2008 Share Napisano 16 Maja 2008 Robi się powoli offtop, a więc tylko szybkie wyjaśnienie - moim zdaniem kolory kabin i silnika to przypadek. Peterbilt we falgowych modelach montuje żółte CATerpillary C13/15 i czerwone Cumminsy ISM/ISX. Silniki pochodzą z zewnątrz i są standaryzowane. Wybór kolorów dotyczy nadwozia, tapicerki. Nie wiem jak z ramą, ale chyba jest też taka opcja (sądząc po fotkach z parkingu fabryki Petka). Podsumowując - Kuba, jeśli chcesz zrobić dobry model, przemaluj silnik na piaskowo i zacznij zbierać osobówki w 1:25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 16 Maja 2008 Share Napisano 16 Maja 2008 Natknołem się na temat dzisiaj i odrazu mówię ze ciekawie wygląda więc zasiadam w pierwszym rzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba93 Napisano 17 Maja 2008 Autor Share Napisano 17 Maja 2008 To ja już sam nie wiem co będzie na tej lawecie... może będzie pusta? Bo rzeczywiście zostają mi tylko kiepskie amerykańce AMT... może ma ktoś pomysł co tam postawić? Albo coś zamiast samochodów, bo zdarza się, że wozi się coś innego na naczepie, która nie jest do tego przeznaczona, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwir3k Napisano 17 Maja 2008 Share Napisano 17 Maja 2008 A może jakiś złożonych modeli jest więcej w 1:25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba93 Napisano 20 Maja 2008 Autor Share Napisano 20 Maja 2008 Miałem chęć na kabine, no i pomalowałem. Wszystko ładniutko, nawet czysto mi to wyszło no i nadszedł czas na polerkę, pierw papierek 1000, 2000, pasta + szmatka i znok. Zamiast błyszczeć się to jest takie lekko matowe... może mi ktoś powiedzieć o co chodzi? Kolor to czarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 20 Maja 2008 Share Napisano 20 Maja 2008 Widocznie za krótko polerowałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 20 Maja 2008 Share Napisano 20 Maja 2008 Tak jak Mistrz mówi tak napewno jest Pan tornado to taki modelarski Dalajlama!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 20 Maja 2008 Share Napisano 20 Maja 2008 Pan tornado Ciekawe sformułowanie. Przypomina mi to film "Konwój" w którym "duchowny mówi:.... Bracie Gumowy......" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 20 Maja 2008 Share Napisano 20 Maja 2008 Jo, jo "Konwój" super film!!! A tak w ogóle to jak by nie było to "Pan tornado" w końcu kolega jest już w wieku bynajmniej bardziej zaawansowanym niż ja tak więc szacuneczek musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konrad1 Napisano 20 Maja 2008 Share Napisano 20 Maja 2008 Oglądałem ten film i powiem że bardzo mi sie spodobał najlepszy był "ŚWINIOPAS" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merida Napisano 20 Maja 2008 Share Napisano 20 Maja 2008 Mi się podobał Gumowa Kaczka Kabina Miłości i całe ziomki z konwoju i ten jeden policjant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star200 Napisano 20 Maja 2008 Share Napisano 20 Maja 2008 Oglądałem ten film i powiem że bardzo mi sie spodobał najlepszy był "ŚWINIOPAS" Mi się podobał Gumowa Kaczka Kabina Miłości i całe ziomki z konwoju i ten jeden policjant a co ma to wspólnego z kolorem silnika w K100?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merida Napisano 21 Maja 2008 Share Napisano 21 Maja 2008 Nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba93 Napisano 21 Maja 2008 Autor Share Napisano 21 Maja 2008 No właśnie, więc prosiłbym o jakieś ciekawe pisanie postów, podpowiadanie i doradzanie mi. Bo ja nie chcę słuchać o jakimś filmie, tylko o klejeniu modelu. Pozdrawiam - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi