Skaidrus Napisano 12 Lutego 2021 Share Napisano 12 Lutego 2021 Skończywszy Chieftaina chciałem zabrać się za jakieś latadło dla odmiany, ale wpadł w me ręce okazyjnie kupiony PzIVF. Model spodobał mi się na tyle, że postanowiłem od razu wziąć go na warsztat jako model relaksacyjny, bez blach ani innych dodatków. Ale wyszło jak zwykle – zupełnie przypadkiem znalazłem w pewnym niemieckim sklepie dedykowane blachy Voyagera za połowę ceny „polskiej”. Potem już poszło szybko, bo jak miałem blachy, to dokupiłem sobie błotniki. Skoro są blachy i błotniki to jeszcze potrzeba metalowych gęsi – przecież widać je na całej długości. No i wyszedł z tego standardowy projekt na kilka miesięcy Sam model jest bardzo sympatyczny w sklejaniu. Spasowanie było bardzo, więc wszystkie widoczne babole to moje niedoróbki. A już pomysł z 2 wersjami narzędzi (z klamrami i bez) był strzałem w dziesiątkę. Oszczędziło mi to mnóstwo czyszczenia, drapania i wygładzania pod montaż PE. Chociaż wiele razy udowodniłem sam sobie, że figurki zupełnie mi nie wychodzą, to zdecydowałem się na użycie zestawu 35278 Mini-Art. Jak zwykle umordowałem się z ich malowaniem, szczególnie facjat. Wybrałem jednak 2 załogantów, którzy mają pochylone głowy, tak więc rozmiary mojej klęski nie rzucają się w oczy. Dołożyłem też antenę z RB Model, wiaderka PE z E.T. J35-005, kanistry Bronco AB 3576, ekwipunek niemiecki z Mini-Art 35-247, wkładki hełmów niemieckich Abera 35-A069, skrzynki amunicyjne do KwK37 z Eureki, lufy km z Mastera oraz różne brezenty z Legend i Eureki. Model pomalowałem Hatakami z serii C. Użyłem dedykowanego zestawu DAK. Analizując farbki w pojemnikach nie byłem zbytnio zachwycony kolorystyką. Na bazie wcześniejszych doświadczeń wiedziałem jednak, że trzeba je BARDZO dobrze wymieszać. Zdecydowałem się na schemat malowania z instrukcji, tym bardziej, że ten sam pojazd znalazłem też w tablicach barwnych publikacji wyd. Militaria pt. „Afryka 1942”. Zasadniczo użyłem RAL 7027, ale nie jestem chromatycznym purystą, więc farbę z pojemnika rozjaśniałem lub przyciemniałem wedle potrzeb i uznania. Na bazie swoich zawodowych doświadczeń wielokrotnie obserwowałem co dzieje się z farbą w warunkach pustynnych, więc nie przywiązywałem zbyt dużej wagi do tego czy kolor wygląda jak na wzorniku RAL. Pojazd został ubrudzony i postarzony chemią Ammo i AK, w szczególnie washami, olejami i pigmentami. Już po zrobieniu zdjęć zorientowałem się, że prawa gąsienica ma zbyt duży zwis. Zostało to poprawione, ale nie zmusiłem się do kolejnej sesji zdjęciowej. Model gorąca polecam – nadaj się zarówno do budowy prosto z pudła jak i do głębokiej waloryzacji. Na pewno na warsztat trafi jeszcze jakiś Pz. IV, ale na pewno z długą lufą i chyba też wnętrzem 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 12 Lutego 2021 Share Napisano 12 Lutego 2021 Podoba mi się ten bałaganik. Pasuje do tego modelu, który tez fajnie podmęczyłeś. Ogólnie widać to całe bogactwo ale trochę kontrastuje z dość monotonną podstawką. Można było jeszcze ze dwa graty zostawić na gruncie żeby tam też się coś działo. I jeszcze kwestia gąsienic - wydaje mi się że maja zbyt mocny zwis ale ciężko to ocenić na zdjęciach z tej perspektywy. Na pewno powinny bardziej osiąść w piachu. Niemcy wyszli bardzo "aryjsko" - widać, że starannie selekcjonowani Model sam w sobie przypadł mi do gustu, no i ta woda w wiadrze - takie smaczki robią robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 12 Lutego 2021 Share Napisano 12 Lutego 2021 Niezła scenka,tylko załoganci trochę słabo opaleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 14 Lutego 2021 Share Napisano 14 Lutego 2021 Super scenka, plus za blachy i lutowanie, fajnie wymalowany. Tylko po co zostawiłeś szwy na wieży pod mocowania osłon dodatkowych i czemu nie zakitowałeś otworów na mocowania Schutzen-ów. Haczyka Ci zabrakło z przodu na prawym boku. Super model, ale taki babol. Tobołki wszystkiego nie zakryły Co do technicznych niuansów się nie wypowiem bo w sprawach wczesnych czwórek jestem ignorantem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Lutego 2021 Share Napisano 14 Lutego 2021 Generalnie jest ładnie. Figurki wyszły ładnie, malowanie ciała to chyba najtrudniejszy element. Moim zdaniem trochę za dużo piachu na mocowaniu zawieszenia, a za to brak kurzu np. na bambetlach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skaidrus Napisano 15 Lutego 2021 Autor Share Napisano 15 Lutego 2021 W dniu 12.02.2021 o 16:31, TAW napisał: Podoba mi się ten bałaganik. Pasuje do tego modelu, który tez fajnie podmęczyłeś. Ogólnie widać to całe bogactwo ale trochę kontrastuje z dość monotonną podstawką. Można było jeszcze ze dwa graty zostawić na gruncie żeby tam też się coś działo. I jeszcze kwestia gąsienic - wydaje mi się że maja zbyt mocny zwis ale ciężko to ocenić na zdjęciach z tej perspektywy. Na pewno powinny bardziej osiąść w piachu. Niemcy wyszli bardzo "aryjsko" - widać, że starannie selekcjonowani Model sam w sobie przypadł mi do gustu, no i ta woda w wiadrze - takie smaczki robią robotę Podstawka faktycznie trochę odstaje. Powinienem był trochę bardziej "zanurzyć pojazd" w piachu, ale uparłem się żeby wykorzystać gotową gablotkę, która czekała na swój moment. Co do gąsienic - prawa strona jest zdecydowanie za luźna. Ale to już poprawiłem. Lewa strona jest raczej luźna, ale znalazłem takie w ich naturalnym środowisku Po prostu chciałem wykorzystać możliwości metalowych gęsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skaidrus Napisano 15 Lutego 2021 Autor Share Napisano 15 Lutego 2021 W dniu 14.02.2021 o 12:18, produdi napisał: Super scenka, plus za blachy i lutowanie, fajnie wymalowany. Tylko po co zostawiłeś szwy na wieży pod mocowania osłon dodatkowych i czemu nie zakitowałeś otworów na mocowania Schutzen-ów. Haczyka Ci zabrakło z przodu na prawym boku. Super model, ale taki babol. Tobołki wszystkiego nie zakryły Co do technicznych niuansów się nie wypowiem bo w sprawach wczesnych czwórek jestem ignorantem. Brawo za spostrzegawczość Zastosowania tych szwów domyśliłem się po pomalowaniu. Próbowałem delikatnie je usunąć, ale więcej było z tego szkód niż korzyści. Więc zostawiłem je spłaszczone, ale widoczne. Haczyk musiał odpaść przy brudzeniu, nie zauważyłem tego. Otwory do mocowania to moja wtopa, bezrefleksyjnie przyjąłem, że "ten typ tak ma"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skaidrus Napisano 15 Lutego 2021 Autor Share Napisano 15 Lutego 2021 (edytowane) 23 godziny temu, bazylms napisał: Figurki wyszły ładnie, malowanie ciała to chyba najtrudniejszy element. Dzięki. Umordowałem się przy tym niemiłosiernie. Nie lubię robić figurek, ale uparłem się , że je dodam. Były przemalowywane chyba 2 razy, a wszelkich drobnych korekt to już nawet nie zliczę. Dodam kurz na bambetlach, szczególnie tych z tyłu. Edytowane 15 Lutego 2021 przez Skaidrus korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi