Skocz do zawartości

Nowości lotnicze w skali 1:32

Radzio65

Rekomendowane odpowiedzi

Rzeczywiście crazy.

Coś dla crazy miłośników poloników. Na pewno się znajdą. 🙂

Autor: "

Uprzedzając wszelkie pytania , to są pierwsze testy zupełnie w przypadkowych ustawieniach , więc zmianie nie tylko ulegnie jakoś druku (na plus) , ale też zdetalowanie..."

475818506_122106486914747488_3186352389813916900_n.thumb.jpg.e7e8712f50720b2b61d08e870220729c.jpg

Dla mnie ok choć ja nie jestem żaden miszcz:).Pytałem o termin sprzedaży,ponoć marzec,oby oszklenie nie było żywiczne,to prosta limuzyna,można śmiało zrobić  jak w kartoniakach,sama rama wystarczy

Edytowane przez Jaro

8 godzin temu, MMS napisał:

piękne zgaszenie😆💪💪

Ty tak na poważnie?

Bo ja byłem pewien, że to:

10 godzin temu, TM48 napisał:

Tyle, że to nie jest nitowanie tylko blacha ryflowana.

to jest żarcik. 

O ile oczywiście mówimy o tej gęstej siatce wypukłych punkcików, bo może autor miał coś innego na myśli. 

Edytowane przez Skawinski

4 minuty temu, TM48 napisał:

Tak, o tym mówimy i chcesz mi wmówić, że projektant narysował tam nity?

Pomijam fakt, czy tam coś takiego było, czy nie. Nie jestem ichtiologiem i nie znam się na karasiach, odnoszę się wyłącznie do projektu.

No chciał najwyraźniej narysować nity. 

Blacha falista nie odeszła wraz z P.11-P.24, tylko w Karasiu i Łosiu została schowana "do wewnątrz", nadal jednak spełniała bardzo ważną funkcję usztywniającą w konstrukcjach PZL. 

Usztywniała też od wewnątrz kołyskę Karasia:

image.jpeg.10513ff83c490e89867f5d0e681c79c3.jpeg

Warto zwrócić na nity w zagłębieniach blachy - to one łączyły wewnętrzną blachę falistą z GŁADKĄ blachą na zewnątrz. Siatka nitów była też widoczna na zewnątrz, ale w sumie tylko pod niektórymi kątami. Poniżej połysk ładnie pomaga je dostrzec:

image.jpeg.3cdef20d79f0e3b4b8aeec258c7549ff.jpeg

image.thumb.jpeg.5f0cc357ce8faadc48975d70de1ad23a.jpeg

Myślę, że w druku 3D w 1/32 bez problemu dałoby się to oddać tak, jak w prawdziwym samolocie. Ale chyba tu już pozwolę każdemu wyrobić sobie zdanie odnośnie podobieństwa modelu do oryginału. Jak ktoś uważa, że tak jest dobrze, to jak najbardziej ma do tego prawo.

Dodam, że wszystkie materiały są bez problemu dostępne na stronach MLP (co widać po znakach wodnych). No może nie bez problemu, bo teraz trochę trzeba ich poszukać.

• Like 4

Nie wiem czy odpowiedź autorów Karasia na moje komentarze pod postami jest zbiorcza, czy odnosi się tylko do skrzydła ale:

- nitowanie na kesonie, tego poprawiać  nie będą (czyt. w zasadzie dodawać rzędy):

nxDdq5B.jpg

WlQE88q.jpg

ZQZ4rLK.jpg

nie wiem czy odpowiedź rozciągać również na kształt osłony, a w zasadzie jej spód:

No photo description available.

1KezJq7.jpg

s5LhqZL.jpg

• Like 1

A może trzeba się, Koledzy tą wiedzą dzielić z twórcami? Nik nie jest alfa i omegą, ale łatwiej wytykać na forum, niż dać info na priv a, prawda?

Ja cieszę się z każdego modelu polskiego samolotu czy pojazdu. I wiem, że każdy następny może być lepszy. A to już nasz wspólny interes.

Przykładem najlepszym IBG...

• Like 1

2 godziny temu, India napisał:

A może trzeba się, Koledzy tą wiedzą dzielić z twórcami? Nik nie jest alfa i omegą, ale łatwiej wytykać na forum, niż dać info na priv a, prawda?

...

12 godzin temu, ArtuRze napisał:

Nie wiem czy odpowiedź autorów Karasia na moje komentarze pod postami jest zbiorcza

to może obrazek bardziej zachęci do przeczytania komentarza, że to nic nie zmienia:dGLqqzT.png