Jump to content

Takom 1/16 PzKpfw I ausf.B i szpilki do ogniw od Abera

macy6
 Share

Recommended Posts

Mam pytanie czy ktoś składał zestaw  ABER 16198 - 1:16 Pz.Kpfw.I Ausf. A/B - track link pins x 200 pcs - cena 454 zł.  W moim zestawie coś jest nie tak . Na końcach szpilek otwór do osadzenia miedzianego druciku nie jest wywiercony na wylot , co uniemożliwia prawidłowe połączenie części , Czy ktoś miał ten sam problem.

Nie wiem czy się dobrze rozumiemy . Nie chodzi mi o otwór w plastikowym ogniwie tylko w samej szpilce produkcji ABER  , w której jest nie do końca wywiercony otwór na wylot w celu wsadzenia tzw bolca ( miedziany drucik ) aby po założeniu go,   szpilka nie wychodziła z ogniwa . W moim zestawie jest ten błąd producenta . Próbowałem na jednej szpilce wywiercić otwór na wylot ale nic z tego  . Materiał z którego wykonany jest element to pewnie aluminium i wywiercenia  otworu o średnicy 0.4mm  w płaszczyżnie wzdłużnej , w szpilce o przekroju 1 mm to jest problem . Producent ABER pewnie to wycina jakoś chyba laserem i takie niedopatrzenie . Czy ktoś miał może ten sam problem co ja , proszę o odpowiedz.

Reklamowałem u producenta ABER ale bez odpowiedzi , natomiast sklep w którym to kupiłem ma skontaktować się z ABER-em w celu wyjaśnienia tego . Ale o zwrocie 454 zł lub wymianie na kolejny taki sam zestaw jakaś nastąpiła cisza.

Jedno próbowałem ale połamałem dwa wiertła o średnicy 0,4mm i więcej nie mam . Na pewno nie było to wiercone wiertłem tylko inną metodą . To nie jest miękki plastik tylko metal i jest ich 200 sztuk .

Również ostatnio pisałem do Abera w sprawie wadliwego topnika do lutowania - początkowo kontakt był - odpowiedź, że skonsultują problem z zespołem i dadzą odpowiedź następnego dnia, potem ten "dzień' przedłużał się w naszej konwersacji kolejne dni, aż koniec końców kontakt się urwał i zostałem bez odpowiedzi....

• Sad 1

24 minuty temu, Adamerio napisał:

Również ostatnio pisałem do Abera w sprawie wadliwego topnika do lutowania - początkowo kontakt był - odpowiedź, że skonsultują problem z zespołem i dadzą odpowiedź następnego dnia, potem ten "dzień' przedłużał się w naszej konwersacji kolejne dni, aż koniec końców kontakt się urwał i zostałem bez odpowiedzi....

Mam nie tylko problem z Aberem z tymi szpilkami do PzKpfw I ale zamówiona lufa do T-55 Aber 35L-249 Russian D-10T 100mm tank barrel for T-54B/T-55 (1:35)  też jest niewłaściwa.

Końcówka co nachodzi na lufę wystaje 1 mm poza lufę i nie jest w jednej płaszczyżnie , jest żle wytoczony fragment lufy ( o ten 1 mm) i temu końcówka wystaje . Kupując ten zestaw do T-55

wzorowałem się jakością wykonania i szczegółami ( ta od RB  35B41 jest o wiele prostsza , już jest lepsza to oryginalna z modelu Miniart)  i tu taka wpadka . Nie wiem czy Aber sprawdza to co robi , przecież nie są tacy tani , nie wiem może sprawdzę  jeszcze zestaw od Vojagera ale też nie jest tani.

1 godzinę temu, martinello napisał:

Lufa jest stożkowa. Spróbuj odwrócić przedmuchiwacz - włóż po prostu drugą strona...

Według instrukcji i oryginału tylko jest w tej pozycji , nie ma mowy o jakimś odwracaniu , nie wiem o co ci chodzi .