7271886280 Napisano 20 Lutego 2021 Share Napisano 20 Lutego 2021 Cześć! Zastanawiam się czy dysza od aerografu PS-770 będzie pasowała do Microna Iwaty Ceny części do PSa to 1/3 ceny Iwaty. Igła od PSa jest za długa, ale nadmiar można obciąć. Może ktoś może podpowiedzieć. maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 20 Lutego 2021 Share Napisano 20 Lutego 2021 (edytowane) Powinna pasować. Już ktoś na forum o tym pisał, bo wypróbował. Ma podobno minimalnie inny skok gwintu, ale pasuje. Natomiast nie mam pewności czy wewnętrzny profil dyszy i igły są takie same. Więc wymieniłbym komplet. Edytowane 20 Lutego 2021 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7271886280 Napisano 20 Lutego 2021 Autor Share Napisano 20 Lutego 2021 Dziękuję HKK za pomoc. maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 21 Lutego 2021 Share Napisano 21 Lutego 2021 13 godzin temu, 7271886280 napisał: Dziękuję HKK za pomoc. maciej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7271886280 Napisano 21 Lutego 2021 Autor Share Napisano 21 Lutego 2021 Dziękuję za pomoc push-up78. maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 30 Sierpnia 2021 Share Napisano 30 Sierpnia 2021 Wskrzeszam start temat, ponieważ mi też przydarzyło się nieszczęście i uszkodziłem dyszę w Custom Micron-ie CM-B Iwaty. Akurat miałem zapasową dyszę do PS-770 i porównałem pod lupą. Wizualnie nie potrafiłem stwierdzić różnic. Nawet ten rzekomo inny skok gwintu wydawał mi się identyczny. Po zamontowaniu dyszy w Iwacie, nie ma najmniejszych różnic w zachowaniu. Wszystko działa tak samo jak z oryginalną dyszą. A sprawdzałem to w ekstremalnych warunkach - przy rzadkiej farbie, małym ciśnieniu i minimalnych otwarciach dyszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 31 Sierpnia 2021 Share Napisano 31 Sierpnia 2021 17 godzin temu, HKK napisał: Wskrzeszam start temat, ponieważ mi też przydarzyło się nieszczęście i uszkodziłem dyszę w Custom Micron-ie CM-B Iwaty. Akurat miałem zapasową dyszę do PS-770 i porównałem pod lupą. Wizualnie nie potrafiłem stwierdzić różnic. Nawet ten rzekomo inny skok gwintu wydawał mi się identyczny. Po zamontowaniu dyszy w Iwacie, nie ma najmniejszych różnic w zachowaniu. Wszystko działa tak samo jak z oryginalną dyszą. A sprawdzałem to w ekstremalnych warunkach - przy rzadkiej farbie, małym ciśnieniu i minimalnych otwarciach dyszy. Było by to zastanawiające gdyby mięli ustawiać skok gwintu o tysięczne milimetra na maszynach,które robią to seriami, setkami te dysze do różnych modeli.A gwint raczej jak w innych elementach ,częściach jest kompatybilny między modelami.Wnioskuję,że to co zdawało się być innym skokiem gwintu.Nazwał bym to chcemy widzieć różnice tam gdzie ich nie ma.By dorobić własną teorię wyższości Iwat nad paroma innymi markami aerków wychodzących z jednej manufaktury. Czyli można mieć taniej i to samo.Ja sobie sprawię do mojego zakupionego modelu Rich AB-300 też dyszę i ilgicę jak zajdzie potrzeba od Procona.A Nie widzę sensu płacić 50E za dyszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 31 Sierpnia 2021 Share Napisano 31 Sierpnia 2021 (edytowane) Skoku gwintu nikt nie robi innego o 0,025 mm, to był figura retoryczna zupełnie innym pytaniem jest z jakiego materiału jest robiona dysza i jaką ma geometrię. Do Iwaty CM można założyć dyszę 0,3 z HP-CH i tez będzie działać, tylko po co? Zawsze trzeba kupowac aero na które człowieka stać a potencjał CM jest praktycznie nie do wykorzystania w modelarstwie plastikowym, także całe to kombinowanie z zamiennikami to sztuka dla sztuki. Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez Qz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 31 Sierpnia 2021 Share Napisano 31 Sierpnia 2021 (edytowane) Godzinę temu, Qz9 napisał: (...)potencjał CM jest praktycznie nie do wykorzystania w modelarstwie plastikowym, także całe to kombinowanie z zamiennikami to sztuka dla sztuki. Nie zgadzam się z powyższymi twierdzeniami. Po pierwsze, potencjał precyzyjnych aerografów jak CM, Olympos MB czy PS-770 jest wg. mnie absolutnie do wykorzystania. I to wręcz szczególnie w modelarstwie. Kontrola nad mała plamką wynikająca z połączenia dobrej atomizacji przy małych ciśnieniach, odpowiedniego profilu iglicy i dyszy oraz pracy spustu czyni wyraźną różnicę w sytuacji gdy chcemy malować szczegóły "z ręki", bez potrzeby maskowania. Nie chodzi o uzyskanie tej tzw. "cienkiej linii". Można ją bowiem uzyskać z każdego w miarę przyzwoitego aero. Ale chodzi o kontrolę nad nią. Zaczęcie linii tam gdzie chcemy i zakończenie jej tam gdzie chcemy. Oraz utrzymanie jej profilu tak długo jak chcemy, bez mozolnego treningu i męczenia ręki. Jeśli chodzi nam po prostu o wygodne pokrycie farbą jakiejś powierzchni to owszem, prawie każdy aerograf to zapewni, a CM nie doda tu niczego specjalnego. Ale jesli ktoś spróbuje namalować pod rząd kilkanaście "obrączek" włoskiego kamuflażu z II WS w skali 1/72 to szybko przekona się o czym mówię. I ma to szczególne znaczenie w modelarstwie, bo operowanie niewielkimi strumieniami blisko powierzchni jest dużo łatwiejsze w przypadku materiału chłonącego jak papier. Wtedy drobne różnice w strumieniu nie sa problemem. W przypadku tworzywa cały czas operujemy na granicy między brakiem plamki lub pluciem a rozdmuchanym kleksem. Co do sensu używania "zamiennika", to ja nie widzę sensu płacenia za dyszę "Iwaty" 60-90 Euro, gdy taka sama dysza PS-770 kosztuje ok 25. Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 31 Sierpnia 2021 Share Napisano 31 Sierpnia 2021 Nie znam żadnego modelarza, który potrafi rzeczywiście wykorzystać ten mityczny potencjał. A co do reszty, to wszystko juz było i argumenty zatoczyły wielkie koło: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi