Skocz do zawartości

U.S.M1A1 Abrams Tamiya 1:35

Brejku

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć !
To mój drugi na forum , a zarazem 6ty w życiu wykonany model. Tym razem czas na Abramsa.

Słuchając Waszych rad z wątku o Bradleyu pobawiłem się tutaj trochę farbami olejnymi, dużo bardziej przyłożyłem się do wizjerów no i ogarnąłem w końcu porządny lakier matowy tak by nie było "świecących plecaków " :D

To było też moje pierwsze zderzenie się z elementami fototrawionymi (tylny kosz z Eduarda) oraz metalowymi antenami oraz ich "bazą" . Porobiłem też parę "szmat" z chusteczki nasączonej w kleju do drewna i wodzie. No i trochę bardziej go poobijałem. Model malowany pędzlami ,ale już wiem ,że modelarstwo to coś czym chce się zająć na dłużej bo daje mi to dużą satysfakcję i jak dostanę wypłatę to inwestuje w aerograf  :D
Jak zwykle, proszę o rady i co można by zrobić lepiej. 

Pozdrawiam Brejku 

1m.jpg

2m.jpg

3m.jpg

4m.jpg

5m.jpg

6m.jpg

7m.jpg

8m.jpg

• Like 11

Noo, widać postępy. Wygląda naprawde fajnie. Szczerze mogę stwierdzić, że pędzel masz opanowany do perfekcji i nie jeden z forumowiczów (w tym ja :)) nie ma go tak dobrze opanowanego. 

Chętnie zobaczyłbym warsztat twojego następnego modelu. Działaj dalej:piwo:

• Like 1

Świetnie wypędzlowany i olejki też zrobiły swoje - fajnie widać zróżnicowane kolory na pionowych powierzchniach. Na poziomych już ciężej to dostrzec ale to pewnie wina niezbyt dobrego oświetlenia.Toboły dodają bojowości i model mi się ogólnie podoba. Jedynie te rysy za grube są i mocno rzucają się w oczy. Fajnie, że wciągnąłeś się w to hobby i planujesz zakup aerografu. Otworzą się nowe możliwości i modele będą coraz bardziej cieszyć oko :) Więc co sobie wybrałeś na nową drogę życia? 🤪

• Like 1

W dniu 24.02.2021 o 22:46, MaciejW napisał:

Noo, widać postępy. Wygląda naprawde fajnie. Szczerze mogę stwierdzić, że pędzel masz opanowany do perfekcji i nie jeden z forumowiczów (w tym ja :)) nie ma go tak dobrze opanowanego. 

Chętnie zobaczyłbym warsztat twojego następnego modelu. Działaj dalej:piwo:

Dziękuje bardzo ! Też jestem bardzo zadowolony z efektu :) Da się pędzlem osiągnąć taki efekt ,ale to wymaga w kółko powtarzania tych samych czynności z różnymi odcieniami. Aero jednak oszczędzi mi sporo pracy . Przy następnym na pewno założę  ! 

23 godziny temu, M.A.V. napisał:

jak na "pędzlowanego" to wyszedł bajerancko   :super:

Dziękuje

4 godziny temu, TAW napisał:

Świetnie wypędzlowany i olejki też zrobiły swoje - fajnie widać zróżnicowane kolory na pionowych powierzchniach. Na poziomych już ciężej to dostrzec ale to pewnie wina niezbyt dobrego oświetlenia.Toboły dodają bojowości i model mi się ogólnie podoba. Jedynie te rysy za grube są i mocno rzucają się w oczy. Fajnie, że wciągnąłeś się w to hobby i planujesz zakup aerografu. Otworzą się nowe możliwości i modele będą coraz bardziej cieszyć oko :) Więc co sobie wybrałeś na nową drogę życia? 🤪

Dziękuje. No właśnie starałem się by poszczególne panele miały jakieś tam różne odcienie,choć generalnie całość mogłaby być troszkę jaśniejsza. Myślę następny Abrams jaki zrobię (ale to już na pewno  M1A1 SEP TUSK II ) będzie dużo bardziej zadbany. Rysy to fakt, w niektórych miejscach wyszły mi one bardzo cienkie i dużo lepiej się prezentują ,ale nie chciałem już tego zamalowywać bo znowu od nowa to cieniowanie itd... :D W lokalnym sklepie modelarskim Pan ma mi zaoferować jakiś zestaw aero + kompresor więc zobaczę co to będzie za sprzęt.

3 godziny temu, mandrivecs napisał:

Macie może zdjęcia rzeczywistego wozu z tymi oznaczeniami?

Z instrukcji Tamiyki . 1st  Armoured Division ,ale niestety brak nazwy operacji czy jakiejś daty. Po prostu schemat nazwany "desert version". Nie znalazłem nigdzie w necie fotki tego czołgu o numerze 40 "w realu". A te naklejki z tyłu z boku były wzięte z innego modelu bo gdy oglądałem zdjęcia na necie to zazwyczaj były w tym miejscu oznaczenia ,a Tamiya do tego zestawu nie dała takich kalek.

Koledzy mają rację. Pędzel opanowałeś do perfekcji. Model świetny. A z tymi bambetlami w koszu to według mnie model aż się prosi o jakąś bajerancką podstawkę.

Pozdrawiam

Andrzej

W dniu 27.02.2021 o 19:38, Endrju napisał:

Koledzy mają rację. Pędzel opanowałeś do perfekcji. Model świetny. A z tymi bambetlami w koszu to według mnie model aż się prosi o jakąś bajerancką podstawkę.

Pozdrawiam

Andrzej

Dziękuję !

Też właśnie myślałem nad jakąś podstawką. Trzeba będzie trochę poczytać o dioramach i się za to wziąć :)