Wojtek190 Napisano 10 Marca 2021 Share Napisano 10 Marca 2021 Cześć, wiem że Bf 109 to oklepany model, ale od momentu kiedy przeczytałem ksiązkę o H. J. Marseille chciałem zrobić model jego samolotu. Samolot jaki będę chiał wykonać to Bf 109F-4 Trop. W. Nr. 10137, 3/JG 27, czerwiec 1942, malowanie steru "na koiniec dnia 17.06.1942" Model Eduard Kalkomanie AVALON I tutaj chyba mała pomyłka z dodatków będzie jeszcze filtr powietrza, ponieważ ten który jest w zestawie jest słaby. Dokupiłem jeszcze pasy ponieważ te które zrobiłem sam nie bardzo mi się podobały (moja wersja pasów poniżej) Model będzie z zamkniętą kabiną, dlatego kokpit zacząłem już robić bez Waszej pomocy, bo jak coś spaprałem to i tak nie będzie widać. Malowanie + pigment - piasek, bez washa. C.D.N. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 10 Marca 2021 Share Napisano 10 Marca 2021 Dobry początek. Dwie malutkie uwagi. Kokpit wyszedł zbyt ciemny, na RLM66 dobrze jest zrobić przecierkę jaśniejszym szarym. Wszystko od razu nabierze życia i przestrzeni. I druga: przewód paliwa pomiędzy gumowymi złączkami powinien zostać przezroczysty. Walcz dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 10 Marca 2021 Share Napisano 10 Marca 2021 Bardzo ładny kokpit Kibicuję dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 22 Marca 2021 Autor Share Napisano 22 Marca 2021 Cześć 10 dni temu połączyłem dwie połówki , wkleiłem "oszklenie", zamontowałem skrzydła, trochę CA na połączeniu połówek, troszeczkę szpachli (model wg. mnie bardzo dobrze spasowany), poprawienie linii podziału, nitowania (pierwszy raz się odważyłem to robić), i zadowolony wyczyściłem model przed położeniem podkładu. już miałem kłaść podkład a tu taka "niespodzianka" Po mimo prób nie udało mi się odklejić "oszklenia" Jedyny plus to że kolega Barszczo słusznie załważył że zagięcie tej płyty powinna być odcięte (o jeden błąd mniej). Model pierwotnie miałem pokryć czarnym podkładem i chciałem spróbować robić "marmurek", ale ponieważ wyszdł ten BABOL to zmieniłam zdanie i zrobiłem inaczej. Szary podkład Mr. Surfacer 1200 Zapomniałem zrobić zdjęcia dlatego na spodzie jest już pierwsza warstwa RLM 78 (Gunze H w proporcji 30 farba/70 leveling) Zastanawiam się czy robić dalej w tym malowaniu które założyłem czy robić to z założeniem że to model czysto szkoleniowy i spróbować później zrobić drugi (poprawiając błędy z tego) z malowaniem na którym zależy mi najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Marca 2021 Share Napisano 22 Marca 2021 Walka trwa jak widzę . Przed położeniem głównych kolorów, warto położyć sobie wszystkie inne. W tym przypadku żółty na okapotowaniu silnika od dołu, biały przód i pas z tyłu i czerwony ster kierunku. Łatwiej jest je zamaskować i dopiero położyć kolory główne, a ster można było wkleić dopiero na końcu pomalowany wcześniej na czerwono. Będziesz kładł jeszcze RLM78? Preshading trochę za mocno się przebija jak dla mnie, no chyba że tak ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 22 Marca 2021 Autor Share Napisano 22 Marca 2021 Tak bedr 2 minuty temu, barszczo napisał: a ster można było wkleić dopiero na końcu pomalowany wcześniej na czerwono. Wie ale w planach była inna wersja malowania. 3 minuty temu, barszczo napisał: Będziesz kładł jeszcze RLM78? Tak, mam zamiar rozjaśnić kilka punktów i dalej jeszcze raz lub dwa RLM 78 zależy jak wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 22 Marca 2021 Autor Share Napisano 22 Marca 2021 (edytowane) Trochę rozjaśniłem kilka miejsc położyłem drugą i w niektórych miejscach trzecią warstwę RLM 78. Na koniec trochę rozjaśnionego RLM 78 przez materiał ścierny Edytowane 22 Marca 2021 przez Wojtek190 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro Napisano 23 Marca 2021 Share Napisano 23 Marca 2021 (edytowane) A cóż to za magiczna tkanina przez którą malowałeś, do tej pory jakoś umknął mi ten patent ? Edytowane 23 Marca 2021 przez Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 23 Marca 2021 Autor Share Napisano 23 Marca 2021 1 godzinę temu, Jaro napisał: A cóż to za magiczna tkanina przez którą malowałeś, do tej pory jakoś umknął mi ten patent ? Tak jak napisałem w opisie "materiał ścierny". "Patent " na YT i Pinterest wielokrotnie pokazywany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 24 Marca 2021 Autor Share Napisano 24 Marca 2021 (edytowane) Zakończyłem pracę malarskie aerografem, teraz niektóre elementy pędzelkiem i lakier bezbarwny przed kalkami. pierwszy raz zastosowałem Edytowane 24 Marca 2021 przez Wojtek190 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Marca 2021 Share Napisano 24 Marca 2021 (edytowane) No i super idzie robota. Maleńka rzecz jakby ci się chciało coś poprawić. Tylna część osłony w komorze podwozia, ta pofalowana z pozioma kreską, w rzeczywistości była z miękkiego materiału. Można ją spokojnie jeszcze z pędzla malnąć na jakieś khaki, a część gdzie chowała się goleń raczej w kolorze spodu: A tu masz fajne ujęcie jak ścierała się farba na skrzydłach przy kokpicie: Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 24 Marca 2021 Autor Share Napisano 24 Marca 2021 3 godziny temu, barszczo napisał: Tylna część osłony w komorze podwozia, ta pofalowana z pozioma kreską, w rzeczywistości była z miękkiego materiału Czy chodzi Ci o to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Marca 2021 Share Napisano 24 Marca 2021 Tak, dokładnie o to. Widać ten element na zdjęciu z epoki. Dobrze widać tam też kolorystykę wnęki podwozia która odbiega od tego co serwuje instrukcja i odrestaurowane egzemplarze muzealne: element wnęki gdzie chowa się koło ciemniejszy, prawdopodobnie RLM02, reszta w kolorze spodu. I jest to malowanie fabryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 26 Marca 2021 Autor Share Napisano 26 Marca 2021 (edytowane) Dokończyłem pracę malarskie pędzlem, poprawiłem wnęki na khaki ale spód zostawiłem w RLM02, położyłem lakier (H30YL) i teraz dla mnie najbardziej stresujący etap kalkomanie Zawsze coś zepsuję Edytowane 26 Marca 2021 przez Wojtek190 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 26 Marca 2021 Autor Share Napisano 26 Marca 2021 10 minut temu, RAV napisał: Ten z czerwonym ogonem nie miał białych końcówek skrzydeł. Zgadza się, ale tak jak już pisałem wcześniej z powodu kilku wpadek wcześniej ten model ma być tylko polem do prób (i błędów) przed Wk Nr 10137 (ten już miał białe końcówki skrzydeł) dlatego tak zrobiłem. Nie wiem czy taka odpowiedź Wam wystarczy za wytłumaczenie dlaczego tak, mam nadzieję że tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Marca 2021 Share Napisano 26 Marca 2021 Wszystko jest zrozumiałe, ale to takie trochę SF. Zobaczyłeś jak to się robi, jak wygląda efekt końcowy, a teraz przemaluj tak jak powinno być. Pięć minut roboty . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 26 Marca 2021 Autor Share Napisano 26 Marca 2021 9 minut temu, barszczo napisał: Wszystko jest zrozumiałe, ale to takie trochę SF. Zobaczyłeś jak to się robi, jak wygląda efekt końcowy, a teraz przemaluj tak jak powinno być. Pięć minut roboty . Tyle błędów już zrobiłem w tym modelu że sam już się zastanawiam czy lot do kosza nie będzie najlepszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 26 Marca 2021 Share Napisano 26 Marca 2021 10 minut temu, Wojtek190 napisał: lot do kosza nie będzie najlepszy. Jaki lot do kosza?Rób do końca .Model testowy to model testowy.A że wyjdzie SF to co z tego?Twój model,twoja kasa i robisz jak chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Marca 2021 Share Napisano 26 Marca 2021 Żaden kosz, jest bliżej niż dalej. Walcz. Każdy babol tutaj to mniej baboli w następnych modelach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 26 Marca 2021 Share Napisano 26 Marca 2021 barszczo widzę że masz sporą i przydatną wiedzę o Messerach. Zaintrygowała mnie rozkmina o wnękach podwozia, a w zasadzie goleni. Czy we wcześniejszych wersjach ( zaczynam E-7/Trop z DAK ) też były one malowane na kolor spodu maszyny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 26 Marca 2021 Autor Share Napisano 26 Marca 2021 34 minuty temu, barszczo napisał: Żaden kosz, jest bliżej niż dalej. Walcz. Każdy babol tutaj to mniej baboli w następnych modelach . Już poprawiłem jutro wrzucę zdjęcia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Marca 2021 Share Napisano 26 Marca 2021 2 godziny temu, kapsel napisał: barszczo widzę że masz sporą i przydatną wiedzę o Messerach. Zaintrygowała mnie rozkmina o wnękach podwozia, a w zasadzie goleni. Czy we wcześniejszych wersjach ( zaczynam E-7/Trop z DAK ) też były one malowane na kolor spodu maszyny? Moja znajomość tajników Messerschmittów jest raczej mocno średnia. Dzielę się po prostu wiedzą mądrzejszych od siebie. Całę życie myślałem że jak niemiecki i wnęki podwozia to RLM02, a tu nie. Ale żeby nie zaśmiecać wątku Wojtka to wyślę ci PW. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 27 Marca 2021 Autor Share Napisano 27 Marca 2021 Poprawione na właściwe malowanie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 28 Marca 2021 Autor Share Napisano 28 Marca 2021 Kalkomanie położone. Używałem Micro Set i Sol. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Marca 2021 Share Napisano 29 Marca 2021 (edytowane) Samolot 8693 miał dość charakterystycznie otarty górny krzyż na lewym płacie. Avalon nie dał takiej opcji w kalkach? O ile dobrze pamiętam Edek miał dodatkowy przytarty krzyż. Jak będziesz malował śmigło, to od wewnętrznej strony było ono mocno otarte z farby do gołego metalu. Otarcie sięgało poza połowę łopaty, a przejście było łagodne, trzeba to zrobić aerografem. Na zdjęciu masz widok łopat z tyłu w tym egzemplarzu, widać i przytarty krzyż. Możesz go przymaskować i psiknąć RLM79. Już widać koniec, dobrze to wygląda. Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi