Pan_na_Zulawach Napisano 15 Marca 2021 Share Napisano 15 Marca 2021 Brak weny na dokończenie trzech będących w budowie modeli, więc postanowiłem, że wyprodukuję kolejnego potworka. Wybór padł na model jak w tytule. Z racji tego, że na słabe modele szkoda czasu, budowa poszła szybko, bez wnikania w szczegóły, a stan obecny zajął mi weekend pracy. Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 15 Marca 2021 Share Napisano 15 Marca 2021 Szarego nie dałeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 15 Marca 2021 Share Napisano 15 Marca 2021 To panzer grey ? Wygląda jak zimowe camo od razu, chyba że taki plan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 15 Marca 2021 Autor Share Napisano 15 Marca 2021 Chyba z mocno rozjaśniłem, ciągle mam z tym problem, aby model nie wchodził za ciemny... poszedłem za bardzo w drugą stronę. Zarzucę filtr, sido, washa po całości, oleje- powinien trochę ściemnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 15 Marca 2021 Share Napisano 15 Marca 2021 Możesz się jeszcze pobawić mocno rozcieńczoną bazą (ciemniejszy kolor?) i od dołu spróbować zrobić kontrasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 15 Marca 2021 Autor Share Napisano 15 Marca 2021 Dzięki @TAW za radę. Na chwilę obecną dałem trochę sido i wgląda to jak poniżej. Fotka z parapetu, światło dzienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 15 Marca 2021 Share Napisano 15 Marca 2021 Kurcze wystarczyło spód wanny pomalować albo ramkę i byś wiedział że to nie to. A tak utrudniasz sobie życie , pokonbinuj z szaro niebieskim kolorem bo narazie to wygląda jak bardzo słabe brudne zimowe kamo z masą rdzy a nie przetarciami do podkładu. Konbinuj tylko ostrożnie bo będziesz musiał na nowo nalować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 15 Marca 2021 Autor Share Napisano 15 Marca 2021 @OLO, ja już tego nie będę drugi raz malował, na warsztacie mam trzy inne modele i to im chciałbym poświęcić więcej czasu. Z założenia miał to być model na kilka dni, zobaczyć jak maluje się i brudzi pojazd w German Grey- że coś nie wyszło- trudno. Mam jeszcze 38 (t) Dragona. Po sido model ściemniał i w rzeczywistości nie wgląda tak tragicznie, nie przypomina już w każdym bądź razie malowania zimowego Z przetarciami to sprawa wygląda tak, że są przesadzone, ale w miarę zabiegów około 50 % z nich zniknie. Tego akurat jestem pewien. Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 15 Marca 2021 Share Napisano 15 Marca 2021 A jakbyś wziął suchy pędzel (ale miękki i gruby jak np do makijażu) i przejechał kolorem typu aluminium (śruby, wypustki) a potem przejechał całość ciemnym filtrem ze dwa razy ? W sumie mogłoby być ciekawie. No i szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 15 Marca 2021 Share Napisano 15 Marca 2021 No nie bądź leniwy. Nie jesteś na dalekim etapie prac z malowaniem tego modelu. Pomaluj jeszcze raz ten model. Bo ten panzer gray, w ogóle nawet nie jest podobny do zamierzonego koloru. Wygląda jak ktoś to już zauważył bardziej na zimowe cammo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 15 Marca 2021 Autor Share Napisano 15 Marca 2021 (edytowane) @patrykd lenistwo swoją drogą, ale mam jeszcze jeden dzień, ab ten model postawić na półkę, lub wrzucić do kosza... Nie chcę zostać z 4 rozgrzebanymi modelami. Wiem, że od takiego gadania może Was rozboleć głowa, ale postawiłem sobie za cel skończenie tego modelu przed powrotem do pracy i chciałbym przy tym wytrwać.. Generalnie robię modele, przy których się nie staram i nie wychodzą, oraz modele przy których się staram i też nie wychodzą, więc sam rozumiesz Może kiedyś dorosnę do tego, ab zająć się modelarstwem tak na poważnie i zacznę, jak minie mi ochota na wszelkie eksperymenty, robić prawdziwe mini kopie istniejących kiedyś pojazdów. Póki co, podmalowałem, położyłem kalki i sido. Teraz czas na washa i tutaj zastanawiam się jakiego użyć. Pojazd, wg producenta, z oznaczeniami z 1941r. 7DP z czasu wycieczki do Rosji Sowieckiej. Pozdrawiam Marek Edytowane 15 Marca 2021 przez Pan_na_Zulawach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 15 Marca 2021 Share Napisano 15 Marca 2021 Jak ten model w składaniu ? bezproblemowy ? swego czasu kupiłem wersję E/F Hobby boss 80136, czeka w kolejce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 15 Marca 2021 Share Napisano 15 Marca 2021 Modelarstwo to nie wyścigi... Z resztą jak we wszystkim pośpiech jest najgorszym doradcą. 8 minut temu, Pan_na_Zulawach napisał: Generalnie robię modele, przy których się nie staram Nie wiem jak jest sens robienia modeli bez chociażby odrobiny starania. Chyba nie taki jest cel jakiegokolwiek hobby. Dziwi mnie trochę twoja postawa. I nie piszę tego by Ci dopiec. Nie uważasz, że robienie jakiegokolwiek modelu na od******* to strata chociażby pieniędzy, a co najważniejsze czasu. Rozumiem, że może to być model ćwiczebny. Ale jak nie wyszło to chyba warto spróbować od nowa a nie próbować na siłę ratować tonący okręt. Masz potencjał, ale czasem trzeba uderzyć się w pierś i chociażby spróbować coś zrobić od nowa, aby ten potencjał wykorzystać. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 15 Marca 2021 Share Napisano 15 Marca 2021 (edytowane) Szczerze i mam nadzieje że źle tego nie odbierzesz. 1. Z kolorem jest lepiej ale jeszcze dobrze nie jest. Trzeba było dodać więcej ciemności - szczególnie w zakamarki i dolne partie poszczególnych segmentów. 2. Czemu KM ma giętką lufę? 3. Zaniechaj chipping fluidu do obić - wyglądają mocno za mocno. To na lufie to już chyba musieli by Niemcy jakąś drucianką wypracować. Do chipping fluidu trzeba mieć naprawdę dar albo zaprawioną w boju rękę. Lepszy będzie pędzel, gąbka czy kredka akwarelowa. 4. Czasem lepiej zacząć jeszcze raz niż potem starać się "ratować" model kolejnymi zabiegami. 5. Nigdy nie zakładaj, że skończysz model do jakiegoś tam dnia. Lepiej się przyłożyć i zrobić jeden porządny model niż kilka mniej porządnych przez pośpiech żeby dotrzymać terminu. 6. Czasem warto posłuchać podpowiedzi i wprowadzić w życie. 7. Czy znowu będzie czerwone błoto? Edytowane 15 Marca 2021 przez TAW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 15 Marca 2021 Autor Share Napisano 15 Marca 2021 40 minut temu, Evildead napisał: Jak ten model w składaniu ? bezproblemowy ? swego czasu kupiłem wersję E/F Hobby boss 80136, czeka w kolejce Ten model nosi oznaczenie 80137 i nie ma większych problemów z jego złożeniem- momentami brakuje np. jednoznacznego ustalenia łączonych elementów, ewentualnie mało czytelna instrukcja dla laika, bo np. brak oznaczenia jakie wyposażenie na błotnikach poszczególnych wersji. Novum dla mnie było także podzielenie wanny i wieży na poszczególne płyty. Model kosztuje jednak tylko połowę Dragona. Kwestie odwzorowania wierności i detali pomijam, bo nie znam się na tym. 49 minut temu, MaciejW napisał: Modelarstwo to nie wyścigi... Z resztą jak we wszystkim pośpiech jest najgorszym doradcą. Tego już się nauczyłem. Buduję 3 modele od pół roku. Brakowało malowania, musiałem coś pomalować To nie jest tak do końca, że się nie staram- buduję na luzie bez obawy, że coś spieprzę, że na model wydałem 300 i drugie tyle na dodatki, a ciągle się uczę. 52 minuty temu, TAW napisał: Szczerze i mam nadzieje że źle tego nie odbierzesz. Oczywiście, że nie- każdy przyjmie krytykę i rady w sposób oczywisty. To wszystko zależy od tego, jak to jest podane. Wiecie dobrze, o co chodzi. 1. Tam jeszcze będę działał olejami, dzięki za zwrócenie uwagi. 2. Obydwa mają- musiałem gdzieś paluchem przyhaczyć- finalnie oczywiście na koniec wyprostuję. 3. Za Twoją radą kiedyś odszedłem od fluidu i tutaj raczej nic się nie zmieniło. Ostatnio jednak sobie pomyślałem, że połączę obie metody, a ten model to też taki test, aby podciągnąć się z umiejętnościami w jego stosowaniu, bo nie zgodzę się tutaj z Tobą, że do tego trzeba mieć dar. Prędzej to drugie o czym piszesz. Potrzebna jest praktyka. Gdzieś muszę ją zdobyć. To podobnie jak z domowym zimmeritem- początki były trudne, kilka razy ściągałem źle położony zimmerit, a teraz jestem w stanie położyć go nawet dobrze, a za 2-3 zimmerity nawet bardzo dobrze. 4.Święta prawda, podobnie jak w związku z kobietą 5.6. Tak, zgadzam się z Tobą, ale czasem trzeba coś zrobić totalnie na luzie, aby coś wypróbować, czy się czegoś nauczyć. 7. Nie będzie czerwonego- mam nowe błoto.....ZIELONE Żartuję oczywiście. Mam europejskie błoto od Vallejo i pobawię się tym razem nim. Ewentualnie będzie bez błota. Pozdrawiam Marek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 16 Marca 2021 Autor Share Napisano 16 Marca 2021 Przeznaczenia jednak nie można uniknąć. Planowałem z rana zająć się układem bieżnym, tylko jest problem, bo... nigdzie nie mogę znaleźć kół do modelu. Podejrzewam, że sprzątając warsztat w roztargnieniu wyrzuciłem je do kosza. Dalszy komentarz jest raczej zbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 16 Marca 2021 Share Napisano 16 Marca 2021 Wygląda na to, że przez pośpiech nie tylko nie dotrzymasz terminu ale wogóle nie skończysz modelu. Oby tylko bolesna lekcja nie poszła w las. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 18 Marca 2021 Autor Share Napisano 18 Marca 2021 @TAW, ja zawsze kończę to, co zaczynam. Będą wkrótce dwa pancerze i jeden komplet kół Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 24 Października 2021 Share Napisano 24 Października 2021 W dniu 18.03.2021 o 09:44, Pan_na_Zulawach napisał: @TAW, ja zawsze kończę to, co zaczynam. Będą wkrótce dwa pancerze i jeden komplet kół Pozdrawiam Marek Jakiś progres jest ? Będzie galeria ?, czy jednak model poszedł w pi... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 24 Października 2021 Autor Share Napisano 24 Października 2021 Stoi i zbiera kurz. Przez najbliższy czas raczej w tej kwestii się nic nie zmieni, bo mam rozgrzebane dwa modele, a może i zacznę koleiny. Dzięki Tobie naszła taka ochota na Elefanta, a mam Dragona kupionego od kolegi z Forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 24 Października 2021 Share Napisano 24 Października 2021 4 minuty temu, Pan_na_Zulawach napisał: Stoi i zbiera kurz. Przez najbliższy czas raczej w tej kwestii się nic nie zmieni, bo mam rozgrzebane dwa modele, a może i zacznę koleiny. Dzięki Tobie naszła taka ochota na Elefanta, a mam Dragona kupionego od kolegi z Forum. To szkoda, O masz, no to wrzucaj Elefanta na warsztat, co dwa to nie jeden, raźniej będzie robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi